Округ №103: Родинна бізнес-імперія губернатора Кропивниччини

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

Виборчий округ №104 з центром в Олександрії – другим за величиною містом на Кропивниччині – кілька років тому потрапив у міцні руки аграрної родини

Округ №103: Родинна бізнес-імперія губернатора Кропивниччини

Depo.ua розпочинає проект “Вибори-2019. Повне оголення”. В рамках проекту ми створимо електоральну карту округів. Як змінювались межі округів, хто і коли перемагав на окрузі, а головне завдяки чому, які технології застосовувалися, які були успішними, а які – ні. Хто претендує на цей округ на майбутніх виборах та які у них позиції – про все це в повній версії електоральної карти округів з 1 вересня.

Центр: місто Олександрія, Олександрійський район

Опис меж: місто Олександрія, Долинський, Олександрійський, Петрівський, Устинівський райони.

Місцезнаходження ОВК: м. Олександрія

Кількість виборчих дільниць – 187

Орієнтовна кількість виборців – 151 805

Округ №103, який розташований у межах 80-тисячного міста обласного підпорядкування та кількох районів на південному заході регіону, має низку особливостей. Перша, полягає в тому, що для перемоги тут обов’язково потрібно завоювати думки і серця жителів Олександрії. І причина навіть не в тому, що це місто є окружним центром, все значно банальніше – тут проживає левова частка всіх виборців.

Політичні вподобання місцевого електорату

Але підкорити олександрійців не так просто. Друга особливість округу полягає в тому, що населення міста-центра у своїй більшості – це електорат або провладних політичних сил, або партій з виражено “лівими” політичними поглядами. Практично у всі часи, починаючи з середини 90-х років минулого століття, тут голосували за прокучмівських кандидатів, кандидатів від Компартії, потім впевнено перемагала Партія регіонів та її висуванці, а тепер Олександрія провела в обласну раду близько десятка опоблоківців за партійним списком.

Лише завдяки тому, що населення не з Олександрії, яке проживає на території округу, має дещо протилежні політичні уподобання, тут загалом вдається більш-менш підтримувати баланс. Це яскраво демонструє історія голосувань на президентських виборах.

Так, у 1999 році Леонід Кучма переміг свого опонента з КПУ Петра Симоненка з відривом всього в 3,4 тисячі голосів. Через п’ять років вже Віктор Ющенко випередив Віктора Януковича на відносно невеликі 8,2%. У 2010 Янукович бере реванш, перемігши Юлію Тимошенко з відривом лише в 5,51%. І тільки на минулих президентських виборах у 2014 році в окрузі №103 впевнено переміг Петро Порошенко, набравши майже 46% голосів та випередивши знову ж таки Тимошенко на понад 29%.

Президентські вибори (межі округу №104)

1999 рік. II тур Петро Симоненко – 45,8% Леонід Кучма – 48,12%
2004 рік. III тур Віктор Ющенко – 51,31% Віктор Янукович – 43,11%
2010 рік. II тур Віктор Янукович – 48,54% Юлія Тимошенко – 45,09%
2014 рік Петро Порошенко – 45,99% Юлія Тимошенко – 16,73%

Ще одна важлива особливість: починаючи з 1998 року, містом з перервою лише на чотири роки з 2006 по 2010 керує Степан Цапюк. Спочатку він був членом провладної на той момент “Трудової України”, потім Партії регіонів, зараз, хоч і переміг як самовисуванець, тісно співпрацює з опоблоківцями. Тобто, щоб завоювати олександрійського виборця, треба або домовитися з Цапюком, або мати достатньо нахабства, засобів і серйозне покровительство, аби вступити в боротьбу з відкритим забралом. Та навіть і це ще не гарантує успіху, бо виборці в окрузі №103, в першу чергу, олександрійці в останні роки віддають перевагу своїм. Тим, кого добре знають, або кого “свої” переконливо порекомендують. Тому варягам тут розраховувати сьогодні на щось буде надзвичайно складно. І це ще одна особливість цього округу.

Отже, про історію перемог партій і персоналій у виборчому окрузі з центром в Олександрії.

Згідно з даними ЦВК, до парламентських виборів в 2006 році до округу з центром в Олександрії замість Устинівського району належав Новгородківський. У 2006-му округ перейменували на 99-й, ще й суттєво порізали, залишивши лише Олександрію, Олександрійський та Петрівський райони. На позачергових виборах до Верховної Ради в 2007 нічого не змінилося. Лише в 2012 році округу перед парламентськими виборами остаточно присвоїли 103-й номер, повернули Долинський район, а замість Новгородківського включили Устинівський район.

Між тим під час президентських виборів в Україні межі округу з центром в Олександрії залишаються з незмінними з 1999 року. Щоправда, в 99-му він мав 102-й порядковий номер, а після цього й дотепер – №104. Як і під час парламентської кампанії в 1998 році.

З кінця 90-х і на початку 2000-х тут заправляв усім Олександр Єдін. Спочатку член НДП, а потім “Трудової України” і, нарешті, блоку “За єдину Україну”. Двічі поспіль, у березні 1998 та квітні 2002 років, він впевнено вигравав округ під час парламентських виборів. Перший раз набрав аж 52,3% голосів і залишив з носом 13 суперників, а вдруге показав результат 40,45%, знову перемігши 13 конкурентів.

Взяти під своє крило на вісім років друге за величиною місто на Кіровоградщині і низку прив’язаних до нього на виборах районів Єдіну дозволили всебічна підтримка прокучмівського режиму та багато в чому прорадянські настрої тодішнього електорату на території округу. Показово, що і в 1998, і в 2002 другими після Єдіна ставали представники Компартії.

Але в 2006 році ситуація змінилася, в тому числі через скасування мажоритарної системи виборів. Олександр Єдін різко перефарбувався в кольори БЮТ, і хоч і став народним депутатом за його списками, фактично втратив колишній вплив на Олександрію та округ. Тут найбільшу кількість голосів набрала Партія регіонів, а олександрійський міський голова Степан Цапюк пройшов у парламент від неї. З цього часу ПР правитиме настроями тутешніх виборців аж до 2014 року.

1998 рік Комуністична партія України – 33,47%

Всеукраїнське об’єднання “Громада” – 19,44%

Виборчий блок Соціалістичної партії України та Селянської партії України “За правду, за народ, за Україну!” – 18,27%

2002 рік Комуністична партія України – 27,86%

Соціалістична партія України – 12,82%

Виборчий блок політичних партій “За Єдину Україну!” – 12,54%

2006 рік Партія регіонів – 30,84%

Блок Юлії Тимошенко – 24,09%

Блок “Наша Україна” – 7,90%

2007 рік Партія регіонів – 38,17%

Блок Юлії Тимошенко – 26,34%

Блок “Наша Україна – Народна Самооборона” – 10,43%

2012 рік Партія регіонів – 32,71%

ВО “Батьківщина” – 26,79%

Комуністична партія України – 16,12%

2014 рік Партія “Блок Петра Порошенка” – 21,10%

Політична партія “Народний Фронт” – 20,32%

Радикальна партія Олега Ляшка – 12,54%

Щоправда, сам Цапюк не довго насолоджувався роботою в парламенті. Під час перевиборів ВРУ у березні 2017 року Партія регіонів, хоч і переконливо виграла Олександрію та закріплений за нею округ, але зберегти мандат Цапюку вже не вдалося. На арені з’явилися нові герої – не призначені столицею заїжджі гастролери, як Єдін, і не заяложені чиновницькими кабінетами, як той же Цапюк.

Парламентські вибори 2012 року можна сказати стали переломними для всього округу. Мажоритарку практично нокаутом виграє ставленик тодішнього голови Кіровоградської ОДА, регіонала Сергія Ларіна – Сергій Кузьменко. Він набрав близько 46% голосів виборців, показавши один з найкращих результатів підтримки по всій Україні.

Саме Ларін і зробив з молодого аграрія з-під Олександрії Сергія Кузьменка успішного політика, спочатку довіривши посаду голови Олександрійської РДА, а потім і крісло свого заступника. Фактично, починаючи з 2012 року, виборчий округ №103 перетворився на вотчину родини Кузьменків, якій сподобалося господарювати не лише на землі, а й в кабінетах влади.

На позачергових виборах до Верховної Ради в жовтні 2014 року беззаперечну перемогу тут здобув вже висунутий партією “Блок Петра Порошенка” Анатолій Кузьменко, батько Сергія. Він є одним з найбільших латифундистів України. Заснована ним сімейна компанія “УкрАгроКом” входить в ТОП-25 агрохолдингів України. А безпосередньо очолювана Кузьменком-старшим компанія “Гермес-Трейдинг” значиться в ТОП-15 найбільших зернових експортерів в Україні.

Тоді Анатолій Кузьменко набрав 35,21% голосів виборців, випередивши найближчого конкурента з “Народного фронту” на майже 15 тисяч голосів. Така відчутна перевага над іншими кандидатами не стала несподіванкою. По-перше, Кузьменко зіграв далеко не останню роль у перемозі свого сина двома роками раніше, а по-друге, велика частина земель “УкрАгроКому” розташована саме в межах виборчого округу №103. Зрозуміло, що селяни навряд чи посміли б підтримати когось іншого.

Парламентські вибори (межі округу №104)

1998 рік Олександр Єдін – 52,35% Євген Мармазов – 22,04%
2002 рік Олександр Єдін – 40,45% Людмила Яготин – 13,73%
2012 рік Сергій Кузьменко – 45,51% Віталій Журавльов – 26,32%
2014 Анатолій Кузьменко – 35,52% Віталій Пікулін – 14,33%

Розклади сил на сьогодні

Сьогодні головою ОДА на Кропивниччині є Сергій Кузьменко. Сімейний бізнес на землі спонукає батька і сина міцно тримати у власних руках територію округу №103. Особливо Олександрійський район з основною масою виборців. Конкурентам тут не раді і впускати їх просто так не збираються. Це наглядно продемонстрували нещодавні вибори до двох новоутворених ОТГ в Олександрійському районі, де перемогу здобули найближчі соратники Сергія Кузьменка.

Все це означає, що на найближчих виборах у парламент у сторонніх претендентів на перемогу в окрузі шансів, відверто кажучи, майже немає. Може, й тому великої активності когось із потенційних конкурентів для родини Кузьменків не видно. Якщо навіть сам Анатолій Кузьменко вже не балотуватиметься (в липні 2018 йому виповниться 68 років), то, швидше всього, кандидатом №1 зроблять чергового перевіреного бійця зі списку найближчих до родини та її бізнесу. А може, й сам нинішній голова ОДА захоче повернутися в Раду.

А от з розкладами на президентських виборах поки не все так однозначно. Хоч Петро Порошенко впевнено і виграв округ п’ять років тому, однак “ліві” опозиційні настрої серед великої кількості виборців нікуди не поділися. Та й фани Юлії Тимошенко тут не перевелися.

Depo.

 

Більше новин про Кропивницький та область читайте наDepo.Кропивницький

MIXADV

цікаве