Фейсбуком ширяться заклики бойкотувати магазини “Ятрань” міського голови Кропивницького. 

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

У кропивницькому сегменті Фейсбуку з’являється все більше фото жителів обласного центру з написом “Я не купую в “Ятрань”.

Таким чином захисники зелених насаджень та небайдужі  відреагували на низку випадків знищення великої кількості дерев у нашому місті під магазини з дозволу міської влади та наміри підприємства “Ятрань“, що належить міському голові Андрію Райковичу, встановити магазин однойменної  торгової марки просто на клумбі на центральній вулиці міста.

Як пояснила в коментарі для “Без купюр” громадська активістка, голова ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода, це один із способів економічного та громадського тиску на міського голову, який ставить інтереси бізнесу, в тому числі і власного, вище решти проблем, у тому числі  таких взаємопов’язаних, як погані екологія та здоров’я жителів.

На її думку, саме через його зневажливе ставлення до зелених насаджень та в тому числі і з його згоди в місті масово знищують дерева.

– Звісно, він особисто не знищував дерева, але міг би цьому завадити, – каже Надія Паливода. – Натомість ми бачимо, що тільки за останній час було знищено близько з півсотні дерев по вулиці Київській, і стільки ж по вулиці Академіка Тамма.

І як нам стало відомо, така ж доля може спіткати і  сквер по вулиці Вокзальній (Жовтневої революції) біля міського управління поліції й низку інших зелених зон.

Ми розуміємо, що окремі земельні ділянки було віддано в приватну власність ще в попередні роки, до його каденції, але те, що вони забудовуються саме сьогодні, через десять і більше років, говорить про те, що їхнім власникам вдалося знайти порозуміння з цього питання саме з цією владою.

Секретар міської ради Андрій Табалов пропонує домовлятися з підприємцями, які знищують дерева під магазини, про висадження нових дерев. Але ж їх скоро не буде де саджати, бо в місті невдозі не залишиться жодної вільної від МАФу або просто такої, що не знаходиться в приватних руках, земельної ділянки.

Громадський активіст та молодіжний лідер Дмитро Бабак висловив свою позицію з цього приводу у Фейсбуці наступним чином:

“Забрати у містян пішохідні зони, клумби і позахаращувати все своїми МАФами – це політика не міського голови, а МАФії. Я проти такої політики”.

До флешмобу у Фейсбуці вже приєдналися громадські активісти Зоя ЛебідьВікторія Талашкевич та Дмитро Бабак,  викладач педуніверситету Андрій Домаранський, головний редактор тижневика “Нова газета” Інна Тільнова, шеф-редактор інтернет-видання “Без купюр” Наталя Кривошей, журналістка Валентина Головань та багато інших.

MIXADV

цікаве