Фейк. В Україні західні інструктори готують підлітків-диверсантів

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Російські пропагандистські ЗМІ поширили фейк, який вигадали спільно з представниками терористичного угруповання «ЛНР» про те, що начебто іноземні інструктори готують в тренувальних таборах в Україні коректувальників та диверсантів віком від 12 до 16 років. Підставою для цього став сюжет російського видання «РІА Новости» з захопленого бойовиками дитячого табору «Лісова казка», де знайшли декілька використаних футлярів від протитанкової ракети NLAW, а також програму військово-патріотичної гри «Джура». Саме вона, як пишуть пропагандисти, і була покликана навчити дітей «азам диверсійної діяльності».

Як пише StopFake, гра насправді існує – але не має стосунку ані до закордонних інструкторів, ані до підготовки підлітків до диверсійної діяльності, ані до табору «Лісова казка». Гра «Сокіл», яка також має назву «Джура» – це військово-патріотична гра, яка проводиться Міністерством освіти та науки України за сприяння інших міністерств, відомств і громадських організацій з 2009 року. А у 2015 році її було включено до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016–2020 роки, затвердженої Указом Президента.

У грі можуть брати участь діти від 6 до 17 років, а за правилами вони поділяються на вікові групи 6-10 років, 11-15 років та 15-17 років. Перші дві групи займаються всім тим, чим займаються скаути  по всьому світу: ходять в походи, отримують навички виживання в лісі, а також знайомляться з історією та культурою України. Найстарша вікова група має додаткове навчання – стройова підготовка, орієнтування на місцевості, стрільба, метання гранати, саперна підготовка, тактична підготовка, надання першої домедичної допомоги  тощо. Документи, що стосувалися саме цієї підготовки старшої групи, які начебто доводять підготовку диверсантів-підлітків, продемонстрували глядачам російські пропагандисти.

Цього року на відміну від попередніх гра не проводилася в зоні бойових дій – і зокрема в Пурдівці, де розташована «Лісова казка». Але коли вона проводиться, жодних іноземних інструкторів в ній немає – її проводять та фінансують спільно Міністерство освіти України, Міністерство у справах молоді та спорту, Міноборони, Міністерство внутрішніх справ, Мінсоцполітики, Український інститут національної пам’яті, Держприкордонслужба, ДСНС та Національна поліція України. Участь у грі – добровільна і лише за дозволом батьків або опікунів дитини.

Це не вперше, коли російська пропаганда заявляє, що Україна використовує дітей на фронті. Раніше вони вже  поширювали неправдиву інформацію, що в Україні воюють підлітки 14-16 років та що Україна готується мобілізовувати жінок та підлітків.

MIXADV

цікаве