Як російська православна церква долучається до інформаційної агресії проти України

У Telegram спокійно діють канали, які поширюють російську пропаганду, при цьому компанія ігнорує звернення Нацради та СБУ, – “слуга народу” Потураєв

29/03/2024 AA 0

Компанія Telegram ігнорує звернення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення чи СБУ щодо каналів у месенджері, які поширюють російську пропаганду. Про це заявив народний депутат, […]

Фото:

 Російська православна церква активно присутня в політичному та світському житті своєї країни. Росіян цілком влаштовує ця ситуація: за даними опитувань державних соціологів ВЦИОМ, більша частина респондентів (58%) упевнена, що РПЦ має впливати на їхнє політичне та світське життя.

Водночас 31% росіян зазначив, що все-таки церква занадто активна в політичних справах. В закликах до нападу на Україну РПЦ і Кремль дійсно працюють разом. Усі наративи влади та церкви транслюються через найпопулярніші російські медіа, які фінансуються за державний кошт. Колаборація російської православної церкви та державних органів помітна вже навіть закордонним політикам. Наприкінці жовтня президент Франції  Макрон закликав РПЦ чинити опір “маніпуляціям” російської влади. Макрон апелював, “що православною релігією сьогодні маніпулюють можновладці в Росії, щоб виправдати свої дії, і цим діям потрібен опір”. 

Дослідники ІМІ проаналізували, що російські пропагандисти писали про Україну та які заяви випускала РПЦ у верифікованих телеграм-каналах російських медіа, що фінансуються за держкошти (РИА Новости, RT, ТАСС, КП та “Спутник”) в період лютого – жовтня 2022 року. Вибірка становила 189 851 пост, її побудовано за допомогою власного моніторингового робота ІМІ, моніторингового сервісу Semantrum, результат роботів опрацювали вручну експерти. За підрахунками ІМІ, загальна кількість аудиторії постів за цей період становила приблизно 30 млн. Найактивніше аудиторія взаємодіяла з контентом на РИА Новости (на який припало 67% загальної кількості згадок РПЦ).

Дослідження показало, що найчастіше спікери РПЦ (включно з патріархом Кирилом та іншими церковними очільниками) генерували такі чотири наративи щодо України:

  • в Україні тиснуть на УПЦ та православних;
  • українці мають схильність до тероризму, агресії, язичництва;
  • росіяни та українці – єдиний та нероздільний народ;
  • невизнання України як окремої незалежної країни.

Усі ці меседжі найчастіше лунали безпосередньо з вуст головного керівника РПЦ Гундяєва та менеджерів різних департаментів РПЦ.

Патріарх-мілітарист 

Кирило (Гундяєв) – патріарх Московський, предстоятель Російської православної церкви. Коли в лютому росіяни почали обстрілювати Україну ракетами, захоплювати території, вбивати мирних жителів, патріарх Кирило жодним чином не засудив напад на іншу державу. 

Навпаки, у своїй недільній проповіді в березні він благословив російських солдатів на війну. Далі його риторика була незмінною: наприклад, у вересні в проповідях патріарх Кирило повідомляв, що якщо російський військовий помре в Україні, то всі його гріхи анулюються. За неймовірним збігом теорія “анулювання гріхів” збіглася в часі з оголошенням часткової мобілізації росіян. 

Аналіз контенту в придержавних російських телегам-каналах свідчить, що пропагандисти транслювали умовно чотири групи наративів з вуст особисто глави РПЦ Кирила:

  • “українці та росіяни – єдиний народ”;
  • невизнання України як країни та заперечення її самостійності;
  • сакралізація війни;
  • заперечення або ж виправдання російської агресії.

Найчастіше патріарх Кирило висловлювався про те, що “українці та росіяни – єдиний народ”.  Цей доктринальний наратив окупантів активно розписував Путін у своєму есе “Об историческом единстве русских и украинцев”, яке було опубліковане на сайті Кремля в липні 2021 року. Про братский народ та єдину родіну “Русь” глава РПЦ Гундяєв почав згадувати вже на четверту добу повномасштабного вторгення в Україну. У своїх проповідях, які цитують державні російські медіа і навіть їхні телеграм-канали, патріарх Кирило вдається до маніпуляцій із псевдоісторичними фактами. Цитуємо:

  • “Пусть Господь хранит землю русскую. Когда я говорю “русскую”, то употребляю древнее выражение из “Повести временных лет” – “откуда есть пошла русская земля”, в которую ныне входят и Россия, и Украина, и Беларусь, и другие племена и народы. Чтобы Господь хранил землю русскую от врагов внешних, от нестроений внутренних, чтобы укреплялось единство нашей церкви, и чтобы, по милости божией, все искушения, провокации отступили, и чтобы народ наш благочестивый на Украине мог наслаждаться миром и спокойствием”.

Утім, жодного слова в проповідях Кирила не було про те, що, приміром, у цей самий час російські війскові в Київській області масово бомбили, знищували, катували мирне населення та вбивати людей. Очільник РПЦ посилається на якісь абстрактні побажання “наслаждаться миром и спокойствием” та апелює до традиційних пропагандистських наративів про “внешніх врагов”, “провокации”.

Нав’язування ідеї “єдиної русі”, псевдоісторичних фактів про спільну колиску народів вигідне лише російській владі, яка воліє захопити більше територій, і потрібне тільки для виправдання агресії росіян. Професор історії з Єльського університету Тімоті Снайдер говорить про те, що, коли заснувалася Київська Русь на території сучасної України, такої нації, як росіяни, ще не було, а сам князь Володимир, який охрестив Русь, узагалі походив зі скандинавського роду. Втім, окупантів реальні історичні факти не цікавлять, їхня мета – аргументувати напад на іншу країну. 

  • Наступний меседж пропагандистів просуває слова очільника РПЦ про те, що “разделение православных людей России и Украины никогда не будет достигнуто”. Керівник РПЦ Гундяєв окремо підкреслює, що якщо людина є “православною”, то вона є частиною “одного народа России и Украины”.

У вересні у своїй проповіді очільник РПЦ відверто заперечує самостійність України як держави та нав’язує думку про те, що це під тиском інших (ясна річ, що йдеться про Захід) українці вороже ставляться до Росії. У патріарха Кирила немає пояснень, чому ще українці можуть вороже ставитися до Росії та росіян. У його проповідях, цитованих російськими медіа, не було жодного слова про війну чи про те, що росіяни напали та окупували територію незалежної держави.

  • “Сегодня историческая Русь проходит сквозь тяжелые испытания. Мы знаем, что происходит на Украине, мы знаем, какая опасность нависла над украинским народом, который пытаются переформатировать, из части единой Руси сделать государством, противным этой Руси, вражеским по отношению к России. Очень важно, чтобы в наших сердцах не возникало этого чувства, что там враг”, – заявил он в проповеди”.

Окрім того, з вуст патріарха РПЦ Кирила не раз звучали заяви із запереченням або ж виправданням агресії Росії та меседжі про те, що Росія насправді мирна країна, ні на кого не нападала (?), лише захищає свої кордони. Ці заяви є частиною доктринального бачення, яке активно роками просували російські пропагандисти. Наприклад, ось що озвучував російський патріарх у державних медіа в різні дні травня 2022 року:

  • “Патриарх Московский и всея Руси Кирилл считает обвинения в свой адрес со стороны западных оппонентов в том, что он якобы произносит “милитаристские речи”, глупостью. Он отметил, что Россия никому не желает зла и никого не хочет захватить и оккупировать”. / ТАСС 08.05.2022
  • “Мы ни с кем не хотим воевать, Россия никогда ни на кого не нападала. Это удивительно, когда великая и могучая страна ни на кого не нападала, она только защищала свои рубежи”. / КП 03.05.2022
  • “Россия – миролюбивая страна, и ее граждане имеют “прививку” от всяких военных авантюр и способности быть агрессивными, заявил Патриарх Московский и всея Руси Кирилл”. / ТАСС 30.05.2022
  • “Патриарх Кирилл призвал верующих молиться о недопущении новой глобальной войны. Предстоятель РПЦ назвал нынешний период истории тяжелым, опасным и судьбоносным для России”. / TACC 06.05.2022

“Грішні українці заслужили війну”

У державних російських телеграм-каналах активно публікувалися пости із заявами начебто українського православного священника Московського патріархату про те, що “українці отримали війну за свої гріхи”.  Такі заяви звучать як виправдання нападу на Україну. Дуже зручний пропагандистський меседж для випрадання і звинувачення українців у гріхах.

Державний пропагандистський тг-канал RT опублікував анонімний сюжет з виправданням військової агресії росіян проти України. І висловлює підтримку “спецоперації”, оскільки “в РФ не було іншого вибору”. Зараховуємо як ще один спосіб виправдання геноциду українців.  

Ще один приклад перекладання провини за війну на українців лунав з вуст патріарха Кирила. Він не раз переказував заяви російських пропагандистів про “бомбили Донбас”. Це один з найтиповіших аргументів, щоб виправдати вторгнення росіян та російську агресію на території України. Зокрема,  патріарх Кирило нагадував, що “люди Донбасу теж терпіли всі ці роки” війну, однак ніхто так не реагував, як зараз реагує світ, коли росіяни нищать українські землі.

  • “Подавление и истребление людей в Донбассе идет восемь лет, а весь мир молчит об этом, заявил патриарх Кирилл”. / ТАСС 03.05.2022
  • “Восемь лет в Донбассе подавляют и истребляют население. Восемь лет длятся эти страдания, и весь мир молчит. Мы знаем, что наши братья и сестры испытывают реальные страдания, более того, за свою верность церкви могут пострадать”, – отметил патриарх в проповеди после окончания службы в храме Христа Спасителя”. / КП 06.03.2022

“Російські янголи” проти “українських демонів” 

Одним з компонентів геноцидної риторики є сакралізація війни. Тобто спекулятивне використання релігійних наративів та богословських понять, виправдання злочинів нібито благими намірами, які благословляє релігія.  Наприклад, одним із прикладів такої сакралізації є сюжет РИА Новости про візит голови РПЦ до лікарні, де лежать поранені російські військові, які їздили вбивати українців. РИА Новости зняло містичну історію в стилі 90-х: мовляв, на дверях реанімації, де лежать російські військові, проявився “силует образу Богородиці”. Цей сюжет є яскравим прикладом агресивної воєнної пропаганди Росії з використанням елементів сакралізації війни, надання їй божественного значення, новітнього хрестового походу проти “нечистих українців”.

У постах російських державних телег, які містили цитати від РПЦ, досить часто йшлося про те, що українці є терористами та що Україна – терористична держава. Ці меседжі звучали навіть до початку повномасштабної війни, а також активно лунали перед Великоднем. Цікавий меседж трапився, коли РПЦ інформувала в медіа про так звані  “возможности провокации” на території України. Питання було лише в тому, чому саме РПЦ повідомляє про такі речі, хіба це не сфера діяльності державних органів. Ще одне питання – чому церква вмішується в політичні та безпекові справи іншої країни?

Придержавні російські телеги також цитували РПЦ у двох “гуманітарних” наративах. Перший стосувався підтримки православних мешканців Донбасу як частини російського православного світу. Ці заяви містили цілком відверте ігнорування України як незалежної держави й не є чимось новим – це повторення того самого доктринального “одиннарод”. 

Другий наратив цікавіший і демонструє, що РПЦ

  •  намагається вплинути на українських біженців, які були змушені виїхати до європейських країн через війну. РПЦ закидувало вудку начебто “надання гуманітарної допомоги” українським біженцям:
  • “Патриарх Кирилл освятил куличи, пасхи и яйца у храма Христа Спасителя. Часть из них отправят в Донбасс вместе с гуманитарной помощью”. / РИА 23.04.2022
  • РПЦ выразила благодарность представителям Польской, Румынской и других поместных церквей, а также христианам других конфессий за оказание помощи беженцам с Украины”. / ТАСС 11.05.2022

Як показав моніторинг ІМІ, російська православна церква активно сакралізує війну, закликає росіян долучатися до мобілізації, заперечує самостійність України як держави та навіть говорить про те, що українці самі заслужили війну. 

Джерело: ІМІ

MIXADV

цікаве