Історію Одеси переписуватимуть, «витісняючи і змінюючи» її унікальний колорит на «новоукраїнську» реальність

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Про таке пишуть анонімні проросійські телеграм-канали. Свідченням меседжу слугує нібито рішення про демонтаж пам’ятника Катерині II. У повідомленнях стверджують, що рішення ухвалено на основі «фіктивного» голосування. Мовляв, Офіс президента дав чітку вказівку меру Одеси Труханову знести пам’ятник, тож останній нібито робить все можливе задля цього.

Насправді монумент, про який ідеться, називається пам’ятником «Засновникам Одеси», а не Катерині як такій. Однак, саме постаттю Катерини, чия кам’яна статуя є центральною фігурою монумента, російська пропаганда найбільше маніпулює. Російський міф про Катерину II як «засновницю Одеси» поширює зокрема й Володимир Путін. 

Власне рішення про демонтаж поки також немає. На сайті Президента України зареєстрували кілька петицій щодо подальшої долі цього монумента. Окремі з них набрали необхідні 25 тисяч голосів. Відповідно до чинного законодавства Володимир Зеленський передав петицію до Одеської міської ради з проханням розглянути відповідно до компетенції. 

Відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 404 від 20 вересня 2022 року містяни протягом місяця мали змогу висловити свою думку щодо цього питання. На вибір було запропоновано сім можливих варіантів. У голосуванні взяли участь майже 8 тисяч одеситів. Ще близько 1800 голосів було заблоковано, найімовірніше через проблеми з ідентифікацією. Результати голосування передали до Управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради для подальшого опрацювання та підготовки проєкту рішення міськради.

Російська пропаганда маніпулює не лише питаннями української культури й історії, а й намагається дискредитувати сучасні демократичні державно-управлінські процеси в Україні.

MIXADV

цікаве