Заклики платити добре, але чому у ЗМІ майже повна мовчанка про списання боргів комунальникам?

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

2

Верховна Рада прийняла законопроєкт №3508-д, який передбачає списання боргів підприємств перед НАК “Нафтогаз України”, повідомляє Деловая столица.

За документ проголосував 301 народний депутат, 218 з них — члени фракції “Слуга народу”. Жодного голосу на підтримку документа не дали фракції “Європейська солідарність” і “Голос”. Це було у липні 2021 року.

Відзначимо, що мова йде про приблизно 100 млрд грн.Таким чином, борги “облгазів”, “газзбутів” і теплокомуненерго, фактично, будуть “обнулені”. Одночасно це означає, що вартість використаного газу компенсують за рахунок бюджетних коштів.

Варто додати, що велика частина списаних газових боргів накопичилася у компаній олігарха Дмитра Фірташа.

В ГО “Опора” виступила проти такого рішення, як і інші експерти. Зокрема, вони стверджують, що перед списанням будь-яких боргів потрібно хоча б провести їх аудит. Крім того, вони відзначили, що в ці борги входять “температурні коефіцієнти” і завищені норми споживання.

Загалом борги компаній Фірташа, “облгазів” і “газзбутів” перед НАК “Нафтогаз” і “Укртрансенерго” склали 62 млрд грн. З них “газзбути” заборгували “Нафтогазу” 24 млрд грн.

А як буде з рядовими споживачами комунальних послуг, що ледь жевріють і по вуха загнані в борги? Чому дають багатим багатіти, а  пересічним українцям платити навіть списані борги?

Влада на місцях через підконтрольні ЗМІ організувала мовчанку стосовно цього рішення Верховної Ради. Немає ніякої інформації про хід реального списання боргів комунальникам, зокрема тепловикам,  але лунають заклики «платити борги» (до речі вже списані).

Списання боргів комунальникам у великих обсягах в Україні проводиться не вперше. Попереднє на суму вдвічі меншу відбулося у 2011 році за уряду Миколи Азарова та президента Віктора Януковича. В подальші роки був лише відчутний стрибок комунальних тарифів. Чи потрібні коментарі?

А тим часом в деяких країнах, наприклад Монголії, Сакатвело та інших, на час пандемії населення повністю звільнене від сплати комунальних послуг. Наша держава безініціативно нейтральна цьому питанні. Нинішнє списання поки що стосується лише міжолегархічних розрахунків в державі.

MIXADV

цікаве