У Маріуполі окупанти за наводкою попів РПЦ спалили книжки з бібліотеки храму Петра Могили — радник мера

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Бібліотека храму Петра Могили в МаріуполіБібліотека храму Петра Могили в МаріуполіФото: 

Telegram / Петро АндрющенкоОкупаційна влада Маріуполя за наводкою російської православної церкви вилучила та спалила книжки з бібліотеки храму УПЦ Петра Могили. Деякі унікальні примірники українськомовних видань тепер втрачені назавжди.

Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Після візиту московських агентів фсб в рясах стало відомо, що в Храмі УПЦ Петра Могили за наводкою та за сприяння попів РПЦ в Маріуполі була вилучена та спалена на подвір’ї Храму вся велика бібліотека, зібрана волонтерами та благодійниками», — написав Андрющенко.

За його словами, бібліотека містила декілька унікальних примірників українськомовних видань, які тепер через дії окупантів втрачені назавжди.

1 з 3У Маріуполі окупанти за наводкою попів РПЦ спалили книжки з бібліотеки храму Петра МогилиФото: 

Telegram / Петро Андрющенко

Радник мера розповів, що храм Петра Могили, який побудували за підтримки містян, внесений в Книгу рекордів Гіннеса України за найбільший петриківський розпис. За даними Андрющенка, нині окупанти готуються або знести церкву, або переформатувати її за канонами РПЦ.

читайте також

Яка ситуація в Маріуполі?

Місто опинилось у блокаді російських військ і фактично було знищене. Повністю зруйновані будинки щонайменше 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо, за попередніми оцінками, в Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів. Частину мешканців примусово вивезли на територію невизнаної «ДНР» чи до росії.

Спершу окупанти розбирали завали, знаходили десятки загиблих. Але згодом окупаційна влада вирішила зносити будинки, під завалами яких можуть бути люди. Руїни вивозять на сміттєзвалище.

За даними Офісу омбудсмена, тисячі маріупольців у місті потерпають від голоду. Андрющенко повідомляв про проблеми з питною водою: жителі міста змушені записуватися в чергу, щоб отримати воду від росіян.

Водночас окупанти планують відновлювати навчання у маріупольських школах: уже завезли російські підручники. Навчання у школах має відбуватись упродовж літа, росіяни скасували літні канікули.

Українських захисників, які до останнього оборонялись на заводі «Азовсталь», у середині травня вивезли на тимчасово окуповані території. Згодом їх мають обміняти.

Маркіян Климковецький

MIXADV

цікаве