Росія склала списки тих, кого треба арештувати чи ліквідувати в Україні при вторгненні, – розвідка США

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Розвідка США повідомляє, що Росія склала список політиків, активістів, білоруських і російських дисидентів у вигнанні тощо, які підлягають арешту чи ліквідації у випадку вторгнення в Україну

Про це йдеться в повідомленні видання Foreign Policy з посиланням на американського чиновника й джерела, посвячені у дані розвідки США, передає “ДС”.

Чотири особи, ознайомлені з американською розвідкою, заявили, що Росія підготувала списки українських політичних діячів та інших відомих осіб, які підлягають арешту або вбивству у разі нападу Росії на Україну.

П’ята особа – американський чиновник, який говорив на умовах анонімності – сказала, що Сполучені Штати знижують рівень секретності розвідданих щодо загроз конкретним групам в Україні, щоб поділитися цією інформацією з українськими урядовцями та іншими партнерами в регіоні, які можуть допомогти.

Речник президента України Володимира Зеленського не відповів одразу на запит про коментар.

“Як ми бачили в минулому, ми очікуємо, що Росія спробує посилити співпрацю за допомогою залякування та репресій. 

Ці дії, які в минулих російських операціях включали цілеспрямовані вбивства, викрадення/насильницькі зникнення, затримання та застосування катувань, ймовірно, будуть спрямовані на тих, хто виступає проти дій Росії, включаючи російських та білоруських дисидентів у вигнанні в Україні, журналістів та антикорупціонерів, а також уразливих верств населення, таких як релігійні та етнічні меншини та ЛГБТКІ+“, — сказав американський чиновник.

Адміністрація Джо Байдена була вражена тим, наскільки формалізовані списки, націлені на тих, хто може оскаржити російський порядок денний. 

Партнери з “Five Eyes” (розвідувальний альянс, до якого входять США, Велика Британія, Канада, Австралія й Нова Зеландія) також відстежували російські спецслужби, такі як ФСБ і ГРУ, які створюють списки мішеней і вбивств. 

Один помічник Конгресу, висловлюючись на умовах анонімності, сказав, що ці кроки є типовими для російської доктрини: Збройні сили захоплюють військові об’єкти, спецагенти – формують конфлікт, розвідники – мають позбутися елементів опозиції.

Раніше цього тижня британський аналітичний центр оборони Royal United Services Institute опублікував звіт, заснований на інтерв’ю з кількома високопоставленими співробітниками української розвідки. 

У ньому стверджується, що агенти ФСБ Росії широко проникли в українські органи місцевого самоврядування та почали визначати мережі окремих осіб. на якого можна було покластися, щоб керувати місцевими органами влади в разі російського вторгнення.

Згідно з повідомленням, у грудні минулого року 9-е управління ФСБ Росії розробило сценарії війни з керівництвом Повітряно-десантних військ Росії (так звані ВДВ).

Нібито вони намітили місцевих жителів, які підтримають Росію при вторгненні, і почали працювати над списками тих, хто не підтримає. 

Намір полягав у встановленні командно-адміністративних зв’язків між розвідувальними засобами та військовими частинами для забезпечення безпеки критичної інфраструктури, урядових будівель, а також для виявлення та ліквідації українських лідерів, які згуртують опір.

Нагадаємо, раніше німецький таблоїд Bild опублікував російський план державного перевороту в Україні, який серед іншого нібито передбачає арешт активістів і поміщення їх в концентраційні табори, а також встановлення контролю за великими містами, створення маріонеткового парламенту та включення України до союзної держави Росії та Білорусі.

MIXADV

цікаве