Вступ до ЄС: Україна відреагувала на заяву Польщі

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

У Польщі заявили, що Євросоюз повинен бути відкритим для країн, в яких проходять реформи. Таку точку зору висловив президент Польщі Анджей Дуда.

Чому для України така заява польського політика особливо важлива сьогодні, в ефірі телеканалу “Україна 24” повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

“Щодо заяви президента Польщі, вона є абсолютно логічною. Мені приємно, що Польща знову проявляє лідерство в питанні розширення ЄС, взагалі політики сусідства. Заява президента Польщі дуже важлива, це початок великої дискусії, звичайно, не швидкої. У нас нормальні торговельні відносини, ЄС — наш головний торговий партнер, ми експортуємо багато продукції з доданою вартістю, і, звичайно, багато сировини. Звичайно, є виклики, але ніхто не говорив, що бути дорослою великою країною легко. З нами треба вести діалог, і такі заяви (як заява Дуди – ред.), посилюють наші позиції”, – зазначила вона.

Стефанішина звернула увагу на те, що в міжнародній спільноті необхідна спільна підтримка щодо прийняття України в НАТО і Євросоюз.

“Звичайно, і щодо членства України в ЄС, і щодо членства в НАТО потрібен консенсус. У питанні євроатлантичної інтеграції має бути політичний консенсус, з питань, які стосуються ЄС, має бути дискурс. Тут важливо, щоб такі країни ЄС, як Польща, Швеція, Данія, наприклад, виступали за те, щоб почати цей діалог. Ми працюємо з різними столицями, намагаємося знайти ті точки дотику, які дозволять зрушити позицію – це Італія, Португалія, і країни, які орієнтуються на Францію і Німеччину. Це справжня геополітика, переговори. Ніхто не обіцяє, що завтра вже будуть прийняті рішення. Але такі заяви, як сьогоднішня заява Дуди, закладають основу для того, щоб ці переговори, нарешті, почалися”, — підкреслила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

MIXADV

цікаве