Комунальний геноцид : сума або тюрма

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Комунальний геноцид : сума або тюрма

 «Від суми та від тюрми не зарікайся» – це давнє народне застереження стає, як ніколи, актуальним сьогодні, коли влада, на тлі нечуваного зубожіння народу, нещадно, по-живому, знімає останню сорочку з людей небаченим зростанням цін на комунальні послуги. Експерти прогнозують масові неплатежі – зважаючи на злиденні доходи більшості українців, перед людьми постає ясна перспектива: або заплатити за «комуналку», або померти від голоду.

Це вже не кажучи про неможливість купівлі теплої одежі чи ліків, що теж наближає українців до берегів підземної ріки Стіксу. У тих з нещасних, хто в силу злиденного матеріального стану не зможе заплатити за житло, просто відберуть домівку або… запроторять до буцегарні! Ви спитаєте, а при чому тут тюрма? Несплата за електрику і газ прирівнюється до кражі у держави і карається позбавленням волі лише у деяких азійських країнах, ми ж йдемо у Європу, а там у злісних неплатників «лише» конфіскують житло! Так, але й зарплатня і пенсія у 30 доларів теж не знаходиться в ряду тих самих «європейських цінностей», які нам обіцяли на майдані, а на одному з засідань антикризового енергетичного штабу, саме напередодні 24-ї річниці незалежності України, прем’єр-міністр нашої держави Арсеній Яценюк запропонував відкривати проти знедолених, які не мають змоги заплатити за газ і електрику, кримінальні справи і садити таких в тюрму! Небагато елементарної арифметики: попри те, що офіційний рівень середньої заробітної плати на Черкащині становить більш ніж 4 тисячі гривень, сьогодні зарплатню в 2 тисячі грн. «чистими» в обласному центрі знайти важко, не кажучи про інші міста і села області. При цьому долар піднявся в 3 рази, ціни на товари першої необхідності виросли в 2-2,5 разів, а реальні доходи населення впали, на грані банкрутства опинилися тисячі підприємців малого і середнього бізнесу, кількість робочих місць невпинно скорочується, знайти роботу стає все важче. При цьому ціни на газ, електрику, тепло виросли майже вдвічі, продовжуючи підніматись мало не кожного кварталу, і будуть зростати ще протягом двох років. І чи припиниться зростання 2017 року, а чи влада нам ще готує нові «сюрпризи», ми просто не знаємо. Паралельно і зарплати, і пенсії залишаються на докризовому рівні, більш того, їх незначна індексація планується тільки наприкінці наступного року. А розмір мінімальної зарплати уряд планує поступово збільшувати до кінця 2018 року і це збільшення відбудеться загалом аж… на 600 гривень і складе ледь більше 1800 грвн. проти сьогоднішніх 1218 грвн. Це при тому, що сьогоднішня «мінімалка», як і зарплата, так і пенсія, набагато нижчі не тільки офіційного, а тим паче, реального прожиткового рівня, який, за розрахунками різних експертів, становить від 5 до 7 тис. грн. Не важко спрогнозувати незавидну долю тих з громадян, які будуть не в змозі винести комунальний тягар.

 

Комунальний геноцид : сума або тюрма

 

ЗА ДЕЯКІ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ МИ СПЛАЧУЄМО ДВІЧІ

Не дивлячись на те, що з нас і без того луплять три шкіри за «комуналку», то ще й за деякі комунальні послуги примушують сплачувати двічі. Так, черкасці платять два рази за послуги з обслуговування ліфтів, за вивезення сміття та за обслуговування димо-вентиляційних каналів. Один раз – за договорами, укладеними з відповідними підприємствами, а другий раз – під час сплати власне тарифу.

Ст.15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.04., яка визначає мінімальні норми житлово-комунальних послуг, говорить, що до переліку мінімально необхідних житлово-комунальних послуг не можуть включатися послуги, ціни/тарифи на які визначаються виключно за договором (домовленістю сторін). Згідно договорів з підприємствами «Черкасиліфт» і «Черкасигаз» ми сплачуємо за обслуговування ліфтів і димо-вентиляційних каналів, за договором ми сплачуємо і підприємству з вивезення сміття. А згідно рішення Черкаського міськвиконкому від 3.03.2009 р. «Про внесення змін до рішення Черкаського міськвиконкому від 25.11.2008 р.» вивезення побутового сміття і обслуговування ліфтів включено до переліку мінімальних норм житлово-комунальних послуг. До тарифу були включені послуги, які вже й так оплачуються громадянами окремо, за договорами з відповідними підприємствами. Таким чином, в «довісок» до і без того непосильної ноші тарифів, які нам нав’язані владою, нас ще й примушують за деякі послуги платити двічі. Що стосується димо-вентиляційних каналів, підпункт 17 пункту 30 договору з підприємством «Черкасигаз» про надання послуг населенню з газопостачання говорить, що виконавець зобов’язаний проводити періодичне обстеження димовентиляційних каналів. Відтак, тут ми теж платимо двічі.

ЦІНА НАШОЇ ДОВІРЛИВОСТІ І ПІДСТУПНОСТІ ОЛІГАРХІВ

«Рівень платежів по квартплаті впав на 6 – 8% до 89 – 90%. Це пов’язано як з оформленням субсидій, так і з тим, що в людей стало менше грошей. І це ще не зима», – говорить заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк. Додамо, що ці цифри будуть збільшуватися прямо пропорційно постійному зростанню цін на комунальні послуги, які заплановано ще не на один рік. За даними Президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка борг по комунальних платежах на сьогодні становить 12 млрд. грн., а за даними Держстату рівень платежів за самий тільки газ у червні впав проти квітня у 2,4 рази! «Що буде з настанням опалювального сезону, коли люди побачать платіжки за світло, тепло, газ – передбачити важко. Тут цифра може сягнути вже не 12-ти, а цілих 20 млрд.» – каже О.Охріменко.

«Я очікую, що влада буде лобіювати посилення законодавства по боржникам, а вибивати борги з людей вони можуть тільки крайньою мірою – відбирати житло. Це набагато легше, ніж розробляти по-справжньому ефективні соціальні програми по підтримці малозабезпечених верств населення» – говорить економічний експерт Володимир Сенцов. І до таких кроків влада вдасться уже зразу ж після місцевих виборів. Субсидій же банально на всіх не вистачить. Тим паче, що брати кошти на субсидії передбачається з тих самих платежів за комуналку, які постійно підвищуються і які споживачі сплачувати у повному об’ємі просто не зможуть по тій простій причині, що ціна комунальних послуг дуже скоро перевищить доходи громадян. Найбільше від дорожнечи вартості комунальних послуг страждають пенсіонери та інваліди, які змушені сплачувати за квартиру від двох третин до 100 відсотків своїх пенсій. Сьогодні останні надії якось звести кінці з кінцями при оплаті за «комуналку» люди покладають на широко розрекламовані субсидії, та, як показує практика, у багатьох випадках у порівнянні з ростом тарифів вони просто смішні і в цілому проблеми не знімають. У цьому контексті показовим є випадок з львівською бабусею, наведений у часописі «Свобода»: коли пенсіонерці прийшли рахунки за комунальні послуги, сукупна вартість яких була більшою за її мізерну пенсію, держава компенсувала субсидією усього 200 грн. від усієї суми. Як ви думаєте, це врятує нещасну, коли одна хлібина коштує майже «десятку»?!

А де дешевий український газ, про який постійно торочив Яценюк під час майдану і собівартість якого, за його тодішніми твердженнями – від 70 до 100 доларів?! Куди він випарувався, як тільки Яценюк очолив уряд?!

Борги населення перед організаціями, які надають житлово-комунальні послуги, стрімко зростають і будуть збільшуватися в геометричній прогресії пропорційно підняттю тарифів – так як доходи населення не просто залишаться на докризовому рівні, а навпаки, падають, людям просто не буде чим платити. Також ВР України ще при Януковичі прийняла драконівський закон, який встановлює велику пеню за кожний прострочений день при невчасній сплаті компослуг та дозволяє переписувати майно і відчужувати нерухомість у боржників навіть без рішення суду, а нинішній склад парламенту продовжує ту ж саму політику, теж дозволивши відбирати житло у злісних неплатників за комунальні послуги. Паралельно все частіше звучать заклики застосовувати до прострочених платежів за комуналку штрафні санкції та прогресуючу пеню на кшталт прострочення по платежах за кредит у банку, коли сума пені з кожним днем зростає, а з часом – і подвоюється.

Невже не зрозуміло, у що це в найближчий час виллється в Україні, де вже давно розпочато процес так званого «реформування» комунальної галузі, а по суті, підготовки до повної передачі в приватні руки.

Більше 100 мільярдів гривень – ось на скільки скоротився внутрішній ринок в державі за останній рік. Це та сума, на яку люди не придбали продуктів харчування, товарів першої необхідності, одежі, ліків тощо, а, замість цього, були змушені віддати гроші на «комуналку». Якщо десь убуває, то десь і прибуває! Але, хто у нашій країні володіє усіма «обленерго», «теплокомуненерго» і тому подібними підприємствами? Вірно, олігархи! То це вони і видурюють постійними підвищеннями комунальних послуг у людей їх останні копійки! То це ж вони і тільки вони потім заволодіють відібраним у неплатоспроможних житлом, вони і тільки вони будуть у виграші…

 

Валерий Журенков,

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply