Проведення місцевих виборів у 18 тергромадах поблизу лінії зіткнення неможливим – ЦВК

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

17 серпня 2021 року Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками щодо можливості організації підготовки та проведення 31 жовтня 2021 року перших місцевих виборів в окремих територіальних громадах цих регіонів.

Про це повідомляє пресслужба секретаріату Комісії.

Така необхідність зумовлена тим, ЦВК не уповноважена самостійно визначати можливість забезпечення належного рівня безпеки та можливість уникнення терористичної загрози під час організації та проведення виборів на цих територіях.

У відповідь на звернення Комісії від Донецької та Луганської ОДА-ВЦА  надійшли листи з чіткими та однозначними висновками, у яких йдеться про неможливість провести перші місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Зокрема, в отриманих Комісією відповідях повідомляється про те, що “незважаючи на досягнення домовленостей щодо безумовного дотримання режиму всеосяжного та повного припинення вогню, на цей час фіксуються обстріли незаконними збройними формуваннями фактичної  по всій лінії розмежування, а також наявні провокації, що не може гарантувати 100-відсоткову безпеку для мешканців під час проведення виборів”.

“Крім цього, Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ зафіксовано важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення, передбачених Мінськими домовленостями, яке за своїми характеристиками дозволяє легко уражати цілі на відстані 15-20 км від лінії зіткнення”.

Також за інформацією ОДА-ВЦА “з початку року і до цього часу фіксуються прицільні обстріли населених пунктів по всій лінії розмежування. Противник активно застосовує дистанційне мінування, підпали сухостою поблизу позицій ЗСУ та населених пунктів”.

Таким чином, враховуючи висновки Командування ООС, ГУ Служби безпеки України та Національної поліції в Донецькій та Луганській областях, за результатами робочої наради усіх відповідних відомств з питання проведення місцевих виборів, у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, Донецька та Луганська ОДА-ВЦА встановили  неможливість забезпечити належну безпеку громадян та уникнути терористичної загрози під час організації та проведення перших місцевих виборів 31 жовтня 2021 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

До переліку таких громад належать 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського і Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

Нагадаємо, що ЦВК зверталася до Донецької та Луганської ОДА-ВЦА з аналогічними зверненнями напередодні місцевих виборів у жовтні 2020 року та березні 2021 року.

Також ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  щодо законодавчого врегулювання порядку вирішення питання неможливості проведення виборів в разі встановлення неможливості забезпечити підготовку та проведення місцевих виборів на окремих територіях, а також щодо визначення критеріїв для ухвалення такого рішення.

Комісія наголошує, що питання проведення перших місцевих виборів на вказаних територіях перебуває на її контролі та в разі отримання позитивних висновків від компетентних органів, зокрема, щодо безпекової ситуації невідкладно буде вживати всіх необхідних заходів для призначення та подальшої організації підготовки і проведення виборів.

Листи та висновки Донецької та Луганської ОДА-ВЦА.

MIXADV

цікаве