Творцю сучасних спецефектів Євгену Мамуту – 80!

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

9 липня 1942 року народився український, американський творець візуальних спецефектів, аніматор, лавреат премії “Оскар” Євген Мамут.

Євген Мамут

Працючи в Народній Кіностудії Харківського політехнічного інституту Мамут розробив мультстанок та технологію для зйомки під мікроскопом.

У 1972-му він створив перший в СРСР комп’ютерний сюжетний мультфільм, а за рік зі своїми колегами презентував стереографічну лялькову анімацію із грою живого актора, відзняту на кольорову плівку. Так в Радянському Союзі з’явилася перша художня стерео-анімація, показ якої відбувся в Києві. Щоб її подивитися глядачі одягали червоно-зелені 3D-окуляри.

1975 року за допомогою електронно-обчислювальної машини створив художню анімацію зі вставками комп’ютерної графіки.

У США, куди він переїхав у 1978-му, Мамут винайшов так званий “еластик-ефект”, вперше використаний в рекламі “Рено”, де автомобіль в кадрі розтягувався на поворотах.

Спецефекти “камуфляж-ефект”(створює невидимість та прозорість персонажа, якого майже непомітно, а при динаміці відбувається тільки оплазмований натяк на тіло) та “батік-ефект” (фарба капає на шовк та розпливається і її в реальному часі знімає камера) також створив Мамут.

У 1987 році Мамут отримав “Оскар” за наукові та інженерні розробки для оптичної трюк-машини на якій було зроблено фільм “Хижак”.

Окрім того Михайло Мамут взяв участь у створенні спецефектів багатьох оскароносних картин: “Леді-Яструб”, “Брудні танці”, “Матриця”, “Зоряний десант”, “Хижак”.

Загалом же долучився до створення семиста рекламних роликів, сорока фільмів та шістьох додатків до комп’ютерних ігор.

Автор: Вера Бойченко

MIXADV

цікаве