Кент закликав Україну до пильності при співпраці з Китаєм

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Кент закликав Україну до пильності при співпраці з Китаєм
США вважають абсолютно нормальною взаємовигідну торгівлю між Україною і Китаєм, але водночас закликають до пильності, коли йдеться про можливу втрату контролю над ключовими підприємствами.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент в інтерв’ю телеканалу «Україна 24».

«США мають величезні обсяги торгівлі з Китаєм, а для України Китай зараз є найбільшим експортним ринком, і це нормально. І саме про це йдеться, коли ми говоримо про торгівлю. І мати експорт українських сільськогосподарських та інших продуктів і сировини до Китаю, якщо це сприяє українській економіці, це нормальна торгівля. Якщо ми говоримо про загрозу Китаю нашим і вашим інтересам, то це дещо інше», – сказав Кент.

Читайте також: Посол КНР анонсував участь Китаю в інфраструктурних проєктах в Україні

За його словами, американські підприємці, які працюють з Китаєм, неодноразово скаржилися на випадки крадіжки інтелектуальної власності та спроби взяти під свій контроль ключові підприємства в інших країнах.

У цьому контексті він нагадав про ситуацію з «Мотор Січчю», яка є компанією світового рівня. За словами Кента, китайські акціонери не зацікавлені в тому, щоб люди працювали в Запоріжжі, їм потрібна інтелектуальна власність для того, щоб розвивати виробництво у Китаї.

Читайте також: США ввели санкції проти китайського інвестора «Мотор Січі»

«Ми вважаємо, що українським держслужбовцям і компаніям треба бути дуже пильними, щоб уникнути цієї потенційної втрати контролю над інформацією про виробництво. Але це інша річ, аніж нормальна економічна діяльність. Отже, є можливості, але є і загрози», – резюмував заступник помічника держсекретаря США.

Як повідомлялося, 30 червня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр комерції Китайської Народної Республіки Ван Веньтао підписали міжурядову угоду. Вона передбачає розширення співробітництва, сприяння співпраці між Україною і Китаєм з метою реалізації спільних проектів у галузі будівництва інфраструктури, що будуть підтримуватимуться коштами КНР.

MIXADV

цікаве