Лев і козак без архангела. Навіщо Зеленський відібрав у Шмигаля великий герб

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Зеленському потрібен був привід, щоб пересварити всіх з усіма. І він його створив

Ескіз великого Державного герба України
Ескіз великого Державного герба України

Вранці 29 червня Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт «Про великий Державний герб України» і визначив його як невідкладний. Причину поспіху він пояснив напередодні, виступаючи в парламенті. За його словами, залишився один «державний символ, який прямо передбачений Конституцією і якого до цього часу не існує». Це великий герб України.

«Я думаю, що в рік 30-річчя незалежності і 25-річчя Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку», — заявив він. За його словами, доповідати законопроєкт під час його розгляду на пленарному засіданні парламенту буде перший президент України Леонід Кравчук.

Кабмін Шмигаля вже не потрібен

Тепер стало зрозуміло, чому сам Зеленський понад пів року затягував це питання. Нагадаємо, що минулої осені за рішенням уряду був проведений конкурс на кращий ескіз великого Державного герба України. Ще 19 листопада, тобто понад сім місяців тому, було оголошено переможця. Першу премію отримав проєкт київського художника Олексія Кохана. У нього по центру тризуб (малий Державний герб України), ліворуч архангел Михаїл, праворуч лев, а на хоругві над ними — козак з мушкетом (герб Війська Запорізького).

Тоді ж міністр юстиції Денис Малюська повідомив, як розвиватимуться події далі. «Далі будуть підготовлені технічний опис і юридичні нюанси використання проєкту великого Державного герба. І напрацювання будуть передані від Кабміну до Верховної Ради».

Як бачимо, ніякої участі Зеленського в цьому процесі взагалі не передбачалося. Сам конкурс, до речі, був оголошений Кабміном аж ніяк не з ініціативи Зеленського. Ініціатором виступила Верховна Рада, яка 25 серпня минулого року прийняла постанову про оголошення конкурсу і там же зобовʼязала Кабмін в термін до 1 грудня «визначити переможця конкурсу та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції, встановлені за результатами конкурсу».

Отже, конкурс був проведений, переможець оголошений, премія виплачена, а далі — раптом піврічна пауза. Ні законопроєкту від Кабміну, ні депутатського законопроєкту на основі пропозицій Кабміну — нічого. Тільки тиша, немов і не було ніякого конкурсу.

Тепер зрозуміло, що причиною паузи став Зеленський. Який вирішив зробити вигляд, що ніякого конкурсу не було. У своєму законопроєкті він запропонував зовсім інший варіант великого герба: зліва лев, по центру тризуб, праворуч козак з мушкетом. Архангел виявився зайвим.

Тут, звичайно, виникають два питання. По-перше, навіщо Зеленський вирішив проігнорувати конкурс, проведений за рішенням парламенту і уряду? І по-друге, чому це знадобилося йому саме зараз, а не пів року тому?

Різні сенси для Львова і Запоріжжя

У соцмережах вже жваво обговорюються різні версії того, що відбувається. Найбільш забавна з них стверджує, що Зеленський перейнявся місцем в історії. Мовляв, у підручниках історії писатимуть, що за Кравчука Україна стала незалежною, при Кучмі отримала Конституцію, а при Зеленському — прекрасний великий Державний герб.

Звичайно, марнославство — важливий внутрішній мотор. Давно помічено, що Зеленський любить усе велике. Минулого року почалося «Велике будівництво», цього року — «Велика реставрація», так чому б не додати до них ще і великий герб.

Згідно з цією версією торішній конкурс виявився перешкодою в реалізації цього плану саме тому, що Зеленського він ніяк не стосувався. І Банкова просто-напросто вирішила посунути уряд Дениса Шмигаля. Щоб ні сам премʼєр, ні інші члени уряду не були причетні до утвердження великого герба. У виставі у Верховній Раді братимуть участь тільки сам Зеленський, Кравчук і депутати.

Друга версія говорить про більш приземлені мотиви. Мовляв, на Банковій давно вже відчувають великий дефіцит позитивних смислів. Саме тому доводиться піаритися на негативних смислах на кшталт санкцій РНБО або законопроєкту про олігархів. 30-річчя незалежності — хороший привід предʼявити суспільству якісь позитивні смисли. У зовнішній політиці це буде «Кримська платформа». А у внутрішній — великий Державний герб.

Кажуть, що піар на великому гербі грунтуватиметься на тому, що Зеленський зшиває і обʼєднує Україну. Архангел в цю концепцію ніяк не вписується. У Львові буде нагнітатися святкова ейфорія від того, що лев, символ Львова, тепер на великому Державнму гербі України. А в східних областях піарники Банкової будуть акцентувати на козаку з мушкетом.

Загалом, на Банковій чекають, що рейтинг Зеленського підскочить у всіх регіонах, як на заході країни, так і на сході. До того ж прийняття законопроєкту має стати тріумфом Зеленського в парламенті. Згідно з Конституцією великий герб встановлюється законом, що приймається не менш ніж 300 депутатами. І політтехнологи Банкової сподіваються зображати президента одночасно переможцем над Верховною Радою (мовляв, змусив її прийняти закон) і обʼєднувачем її (мовляв, президентську ініціативу підтримали дві третини конституційного складу парламенту).

Головне — не в піарі

Але є ще й третя версія. Вона підкреслює, що проходження закону через Раду може вийти зовсім не тріумфальним. До речі, це було видно ще 25 серпня минулого року, коли депутати приймали постанову про оголошення конкурсу. За проголосували 279 нардепів. Серед них 217 «слуг народу», 19 з ОПЗЖ, по 13 з груп «За майбутнє» та «Довіра», по вісім з «Голосу» і позафракційних.

Цих голосів вистачило, щоб оголосити конкурс, але для затвердження великого герба потрібно 300 голосів. А їх може і не знайтися. І навіть якщо вони знайдуться, прийняття великого герба може супроводжуватися великим конфліктом всередині Ради і під її стінами.

«Європейська солідарність» і «Батьківщина» відмовилися підтримати постанову про конкурс на великий герб, пояснюючи це тим, що у нас уже є герб — тризуб, і розмивати його іншими символами не потрібно. «Це той герб, під яким наші українські солдати захищають державну незалежність на сході, відбивають російську агресію з гербом на грудях. Це той герб, який обʼєднав всю Україну», — аргументував позицію «Батьківщини» Іван Крулько. Про те саме заявив Володимир Вʼятрович від імені «Європейської солідарності». І сумнівно, щоб ці дві фракції змінили свою думку на протилежну і кинулися підтримувати ініціативу Зеленського.

Але саме це і входить у плани політтехнологів Банкової. Їм конче потрібен привід, щоб пересварити всіх з усіма. Найближчі тижні і місяці вельми небезпечні для Зеленського. Судячи з його недавнього інтервʼю, новий розвиток може отримати скандал навколо «вагнерівців». Візит Зеленського до Берліна 12 липня може дати старт реалізації плану Мааса і Лаврова щодо Донбасу. Напевно, Банкова має й інші вагомі причини боятися акцій протесту.

Великий герб — це дуже вдалий спосіб переключити увагу суспільства. Щоб усі сперечалися (або навіть билися) з усіма з таких життєво важливих питань, як потрібен на великому гербі архангел чи не потрібен. Та й сам великий герб — потрібен чи не потрібен. І чи потрібно поспішати з його прийняттям чи краще спочатку домогтися відновлення територіальної цілісності держави.

Чим сильніше увага людей буде відвернута на ці суперечки, тим менше всі звертатимуть увагу на те, чим у цей час зайнятий Зеленський.

MIXADV

цікаве