“Маємо руйнувати російські міфи про нашу історію й вибудовувати власні погляди на минуле”, – Володимир В’ятрович

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

В'ятрович

Відродження національної ідентичності українців – тривалий процес. Однак деякі чиновники цього не розуміють

На цьому акцентував розповів ексдиректор Українського інституту національної пам’яті, народний депутат України Володимир В’ятрович на форумі “Via Carpatia” під час дискусійної панелі “Політика пам’яті та плекання ідентичності”.

“Чому ми говоримо про відновлення національної пам’яті? Тому, що особливістю функціонування комуністичного режиму є якраз те, що нацпам’ять як таку викорінювали штучно, знищували. І після падіння комунізму треба вести цілеспрямовану політику на відновлення цієї національної пам’яті”, – зауважив В’ятрович.

Він згадав термін Оксани Забужко про те, що війна, яка зараз триває, – це “війна за ідентичність”. І наголосив, що в цій війні величезну роль відіграє формування поглядів українців на минуле.

“Проблема в тому, що совєцькі погляди на минуле цілеспрямовано підтримуються Російською Федерацією, на це витрачаються величезні ресурси, особливо з 2005 року. Наше завдання – проводити деконструкцію російських міфів про українську історію, вибудовувати власні погляди на минуле. Для мене нація – це група людей, які мають певний набір спільних уявлень про минуле і спільне бажання працювати у майбутньому”, – підсумував історик.

Читайте також: “Значна роль у культурній дипломатії належить недержавним гравцям, зокрема й таким фестивалям, як Via Carpatia”, – народна депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе

Він додав: багато проблем у цій царині виникає через те, що люди, які займаються гуманітарною та культурною політикою, не розуміють, що для досягнення результату потрібен час. Вони вважають, наче процес можна пришвидшити збільшенням фінансування чи іншими прикладними речами. Проте, на переконання Володимира В’ятровича, такі речі лише створюють умови для плекання ідентичності.

“Мені подобається термін, який використано в назві нашої панелі – “плекання ідентичності”. Часто, коли говорять про ідентичність, до неї намагаються підходити з інженерної точки зору: десь підпиляти, десь приставити – і має працювати. Насправді ідентичність – це не будівництво. Це – плекання й вирощування, те, що потребує створення умов. Ніби вирощуєш рослину – потрібен час і очікування. Пришвидшити не можна. Бо це, як дитині треба 9 місяців, щоб народитись. Іншими словами, якщо взяти 9 вагітних жінок, вони все одно не народять дитину за місяць. Це так не працює”, – наголосив Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, 25-27 червня 2021 року в Криворівні та Верховині Івано-Франківської області триває форум “Via Carpatia”. Урочисте відкриттявідбулося25 червня у Верховині.

Форум стартував із вручення премії Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів”. Її лауреатом цього року став Петро Рихло – український літературознавець, есеїст, перекладач, член Українського ПЕН-Центру.

“Via Carpatia” відбувається вже вчетверте, цьогоріч – під гаслом “Капітал свободи: 30 років культурної незалежності”. Його ініціатор – народний депутат України, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

Організаторами Форуму виступили ГО “Верховина – квітка Карпат”, ГО “Всеукраїнський демократичний форум”, телеканал Еспресо, Верховинська селищна рада. Захід відбувається за підтримки Українського культурного фонду та Українського інституту книги.

Детальна програма фестивалю Via Carpatia – тут.

MIXADV

цікаве