У Британії придумали, як освітити вулиці без електрики

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

Колаж: Рубрика

Британська компанія Nevana Designs розробила світлочутливу технологію Starpath. Завдяки їй звичайні дороги можуть світитися в темряві, поглинаючи ультрафіолетові промені протягом дня.

Про це пише Daily Mail.

Розроблено унікальне фарбоподібне покриття, яке може змінити вуличне освітлення по всьому світу. Starpath є екологічно чистою альтернативою традиційному вуличному освітленню.

Як це працює? 

При його створенні використовують натуральні матеріали, які поглинають ультрафіолетове світло протягом дня. Завдяки цьому вони можуть світитися вночі.

світло

Фото Nevana Designs

Назва інноваційної технології Starpath з англійської мови дослівно перекладається як “зоряна стежка”. Наразі фарба доступна у синьому, зеленому та блакитному кольорах.

світло

Фото Nevana Designs

За словами розробників, Starpath зможе світитися приблизно 10 годин протягом доби. Після нанесення цього покриття потрібно зачекати 4 години, аби його використовувати.

світло

Фото Nevana Designs

Вартість квадратного метра Starpath залежить від конкретного проєкту та ґрунтується на таких факторах, як розмір гранул, глибина поверхні та бажаний рівень яскравості.

Хто винайшов Starpath

Геміш Скотт, який розробив цю технологію, пояснив, що хотів запропонувати екологічне рішення, яке допоможе впоратися з глобальною кліматичною кризою.

“Так народився Starpath. Моє бачення полягало у тому, аби використовувати природні ресурси Землі, щоб допомогти знизити глобальний попит на енергію. І, в кінцевому підсумку, зменшити викиди вуглецю”, – зауважив винахідник.

За його словами, нова технологія може не лише змінити вигляд дорожньої розмітки, але й допомогти зменшити кількість ДТП у нічний час, коли використання звичайних вуличних ліхтарів недоцільне або економічно неефективно.

MIXADV

цікаве