«Краса широкого вжитку».

 

25 червня 2021 року у КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» була відкрита виставка зарубіжної побутової порцеляни  ХХ століття, передана громадянкою Канади Оленою Берикул-Криворучко:  «Краса широкого вжитку».

DSC_0017.JPG

Виставка «Краса широкого вжитку» представляє зарубіжну побутову порцеляну ХХ століття. Експонати передані нашою землячкою, яка на сьогоднішній день є громадянкою Канади – Олена Берикул-Криворучко. Пристрасть пані Олени до колекціонування допомогла їй зібрати велику кількість унікальних порцелянових експонатів, що були виготовлені на просторах Великобританії, Японії, Італії, Китаю, Німеччини, Канади                 та Мексики. Після тридцяти років збирання унікальних експонатів колекціонерка вирішила подарувати приватну колекцію в музеї чотирьох регіонів України звідки походять її пращури. Один з таких регіонів – Кіровоградщина, де мешкали у 18-19 століттях бузькі козаки Краснолісся – Криворучки, а дід пані Олени Віктор Берикул працював на залізниці  в Олександрівці.

DSC_0001.JPG

За словами Олени Берикул-Криворучко уся її колекція складається   з понад трьохсот  виробів, різноманітних за технологією виробництва, декоруванням, країною виготовлення, сімдесят шість з яких передані до фондового зібрання музею.

DSC_1058.JPG

Даний дарунок дозволить поринути у світ прекрасного, відкрити  усі таємниці виготовлення порцеляни та кераміки. Порцеляна неймовірний матеріал – витончений і чаруючий. Вважається, що вперше порцеляну виготовили майстри Китаю  за часів династії Тан (618-907), так як саме в цій країні була винайдена  технологія виробництва порцеляни. Її тримали в таємниці, і за розголошення могли позбавити життя.

 

У колекції представлений посуд, статуетки, вази. Більшість виробів виготовлені з порцеляни і фаянсу, деякі з кераміка та скла. Серед виробів представлено японську вазу з квітами, що виготовлена з порцеляни – бісквіт (різновид кераміки, неглазурована порцеляна, виріб з білого порцелянової маси, не покритий блискучим шаром свинцевої глазурі).  Інша ваза – китайська і вироблена у місті Дзіндечжен – центрі виробництва порцеляни у Китаї. Особливістю даного виробу є його легкість, адже матеріал з якого вона зроблена – це яєчна порцеляна. Велика кількість робіт виконана у техніці моріаж  (на поверхню порцеляни наносять тонкі смужки пофарбованої глини для створення ефекту тривимірності (3D)): цукорниця «Дракон», набір для чаю «Острів», блюдце «Дракон» та інші. Деякий посуд виготовляли у стилі шинуазрі – це стиль, в якому західноєвропейські митці поверхнево відтворювали незнайомі їм образи людей і природи Китаю. Стиль залишався популярним понад 200 років. Свій внесок в популярність шинуазрі зробила   і мода на чаювання, що виникла в цю добу – набір для чаю «Троянди в зеленому обрамлені», набір для кави «Хризантеми».

DSC_1055.JPG

Якщо говорити про побутування порцеляни в Європі, то справжня порцеляна була винайдена у Великобританії досить пізно, а розповсюдженими були вироби з різних видів кам’яної маси. Подібно до нашого фаянсу, вона є пористою, непрозорою, грубою керамікою. У колекції  кілька тарілок оздоблені позолотою і розписані вручну: тарілка «Грецькі боги», зелена тарілка з позолотою і трояндами.

Наприклад тарілка «Побачення» зроблена з так званого «залізного каменю».  Запатентований у столиці англійської кераміки Стаффордширі у 19 ст.  Вона стала всесвітньо відомою як «порцеляна бідної людини», тобто глазурована кераміка.

DSC_0578.JPG

Унікальний і цікавий експонат – блакитна тарілка фабрики «Веджвуд». Типовими зразками порцеляни Веджвуд були вироби з блакитним тлом, на який старанно наносили рельєфний декор білого кольору. Це не зовсім порцеляна, бо не є напівпрозорою і має іншу температуру випалення.

У колекції представлені вироби з кістяної порцеляни, що була винайдена Джосаєм Споудом. Такий вид матеріалу вважається найміцнішим з усіх видів, завдяки додаванню в порцеляновий матеріал прожарених          і подрібнених на порошок кісток великої рогатої худоби. Додатковою відмінною особливістю кісткової порцеляни є і те, що вона настільки тонка, що, коли дивишся на неї на світло, можна побачити свою руку і декор на стінках виробу. Саме кісткова зола робить стінки прозорими, міцними і сліпуче білими – біло зелений набір для чаю, набір для чаю «Конвалія».

Деякий посуд містить престижну печатку, яка підтверджує, що порцелянова компанія-виробник «Перегон» є постачальником порцеляни її Величності королеви Великобританії, тобто виробляє порцеляну виняткової якості і художнього оздоблення – блюдце з трояндою і позолотою.

Серед експонатів можна побачити статуетки з мереживом виготовлені  у Німеччині. Одна з них «Побачення» оздоблена натуральним тканинним мереживом. В іншої тканинне мереживо стало каркасом, який залили порцеляновою масою.

Ще одна статуетка «Жовта квітка» – прикраса для весільного столу. Раніше такі квіти виготовляли з кераміки чи порцеляни та декорували святковий стіл. Велика кількість посуду розписана вручну, а деякі навіть мають авторський розпис: тарілка «Колібрі» та чайний набір «Колібрі» авторки Ліни Лію, тарілка «Сойки» художника Кевіна Даніеля.

Для нашого музею колекція порцеляни – велика цінність і ми вдячні пані Олені за щедрий дарунок. Відчуття шани та поваги зачаїлися у серцях співробітників Музею мистецтв. А таке вагоме поповнення фондового зібрання допоможе зберегти культурну спадщину та стане внеском для розвитку і популяризації музейної і туристичної діяльності Кіровоградщини.

Сподіваємося наші відвідувачі будуть у захваті від нових експонатів!

 

Марія Войченко – співробітник відділу фондів

         КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»

MIXADV

цікаве