“Героям слава!” Як Україна повинна помститися Росії за донос в УЄФА

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

“Спорт поза політикою” — Україна не вперше стикається з лукавством цього гасла. Щось доводити ФІФА і УЄФА складно. Але можна скористатися існуючими у них практиками для своїх цілей

Напис на новій формі збірної України з футболу/УАФ
Напис на новій формі збірної України з футболу/УАФ

Треба відразу зазначити: Росія, яка поскаржилася в УЄФА на дизайн уніформи української футбольної збірної, програла, оскільки карта України з Кримом, а це те, що викликало у росіян основний напад сказу, на футболках залишилася. Залишився і напис “Слава Україні!”, хоча його кляузники з Москви назвали гаслом українських націоналістів. Що ж до іншої частини напису, “Героям слава!”, його УЄФА спочатку рекомендувала з футболок прибрати, визнавши мілітаристським. Тут європейські чиновники не стільки пішли на поступки скаржникам, скільки просто проявився бюрократичний принцип: краще щось заборонити відразу і створити тим самим прецедент, яким можна в майбутньому прикривати подібні рішення. Простіше кажучи, все повинно бути одноманітним — офіційні символи на уніформі і ніяких додаткових елементів. Так простіше, ніж потім розбиратися в хитросплетіннях історії країн — членів УЄФА і ФІФА.

У скандали із забороненими символами час від часу потрапляють і окремі футболісти, і національні федерації. Найгучніші скандали з гравцями пов’язані з фашистською символікою. Ще в далекому 1996-му воротар бірмінгемської “Астон Вілли”, австралієць хорватського походження Марк Босніч під час матчу з “Тоттенхемом” показав уболівальникам фашистський салют. Його оштрафували на тисячу фунтів. З Боснічем були й інші скандали, але після цього випадку він уже не зигував. А ось італієць Пауло Ді Каніо, чиї кращі роки пройшли в римському “Лаціо”, зигував часто, він не приховував своїх фашистських поглядів, мав на плечі татуювання DUX, яке на латинський манер означає Дуче. Його перевиховували штрафами і відстороненням від матчів, але не допомагало. А ось колишній футболіст збірної Хорватії Йосип Шімуніч у 2013 р. потрапив під серйозний бан за вітання усташів Za dom — Spremni ( “За Батьківщину — готові”), яким він обмінявся з уболівальниками після перемоги “картатих” над ісландцями. Його збірна поїхала на світову першість, а Шимуніч — ні.

Можна згадати ще двох хорватів — Домагоя Віду і Огнена Вукоєвича. Вони мало не потрапили під дискваліфікацію в 2018-му, коли після перемоги своєї збірної над господарями-росіянами запалили яскравим відеозверненням, в якому прозвучав лозунг “Слава Україні!”. Тоді у росіян підгорало не менше, ніж зараз. А ФІФА в тому разі обмежилася штрафом.

У неприємні історії з політичним підтекстом потрапляла і наша країна. У вересні 2013 р. дисциплінарний комітет ФІФА ухвалив рішення покарати Україну за те, що під час матчу збірної з Сан-Марино на стадіоні “Арена Львів” вболівальники вивісили червоно-чорний прапор. У доповіді спостерігача FARE (Football Against Racism in Europe) — ця організація відстежує факти дискримінації у футболі — вказувалося, що вболівальники не тільки допустили расистські та дискримінаційні прояви, але й “вивішували неонацистські прапори”. Критики рішення ФІФА зазначали, що FARE ставиться до України упереджено, без урахування наших традицій, оскільки складається з експертів з лівацькими поглядами. Правда, окремі політичні сили у нас навіть раділи тому, як футбольні чиновники “припечатали” націоналістів.

FARE у своїй робота використовує посібник “Дискримінаційні знаки і символи в європейському футболі”. Він розміщений на сайті організації. У розділі “Характерні символи країн” є і про Україну. Про червоно-чорний прапор ОУН в посібнику сказано: “Сам по собі може розглядатися як показник праворадикальної присутності на стадіоні і часто комбінується з іншими дискримінаційними символами. Особливо образливий під час матчів проти польських команд”. Крім цього символу, в переліку також символіка дивізії “Галичина”, портрети Степана Бандери та Романа Шухевича, а також знак “Вовчий гак”. Гасла “Слава Україні! Героям слава!” в переліку немає. Тому чиновники УЄФА явно перестаралися.

Чому FARE досі не внесла зміни до свого посібника і не виключила той самий червоно-чорний стяг, питання складне. Тут вина не нашої футбольної асоціації і не держави, хоча їм треба бути наполегливішими, а згаданого вище бюрократичного принципу: якщо на прохання, наприклад, України прибрати з переліку якийсь символ, то завтра доведеться прийняти доводи Англії, Італії, Хорватії і так далі. Треба не обурюватися тому, що борці з дискримінацією на стадіонах погано знають історію, а, по-перше, не давати їм приводів карати нашу країну, по-друге, використовувати їх бюрократію собі на благо.

УАФ правильно зробила, що офіційно визнала “Слава Україні! Героям слава!” футбольним символом країни. І в підсумку досягла компромісу — напис залишиться. У патріотичному дусі прокоментували скандал, що розгорівся навколо форми нашої збірної, і в президентському Офісі, і в парламенті, і в уряді. Хтось запропонував провести флешмоб на підтримку команди, хтось рекомендував не звертати уваги на істерики за поребриком. Однак цього замало — Росія повинна бути покарана за спробу зашкодити нашій збірній.

Матчі першості Європи, що почалася вчора, буде приймати Санкт-Петербург. А це означає, що є висока ймовірність побачити на трибунах і поза стадіонами заборонені в футбольному світі символи російських неонацистів: кілька стилізацій свастики і чорно-жовто-білий прапор Російської імперії. Також не виключені на трибунах прапори терористичних псевдореспублік ДНР і ЛНР. Тому слід дуже уважно відстежувати трансляції ігор, які пройдуть в Пітері, і на кожен випадок використання заборонених символів реагувати зверненнями в УЄФА.

Крім того, російські спортсмени мають погану славу через використання допінгу. Під час чемпіонату світу 2018 р. футболістів збірної Росії підозрювали у вживанні заборонених медичних засобів, але тоді все обмежилося розмовами і публікаціями в пресі. У грудні 2019 р. Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) відсторонило Росію від участі в найбільших міжнародних змаганнях на чотири роки. Тобто її збірна з футболу не зможе виступити під національним прапором на чемпіонаті світу 2022 р. в Катарі. Якщо туди кваліфікується. Наприкінці травня повідомлялося, що російські збірники вибірково пройшли допінг-тестування. Але це не означає, що вони будуть “чистими” під час самого турніру. Тому наші зобов’язані реагувати на кожен підозрілий випадок у поведінці російських футболістів. Тобто активно працювати, щоб у світі закріпилося уявлення про те, що російський футбол не може не бути брудним. Хоча б у якомусь із смислів.

MIXADV

цікаве