Непосадка Медведчука. Наслідки

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Якщо влада хоче знайти суддю, який не побоїться відправити під арешт Віктора Медведчука, тоді не можна викрадати суддю Чауса. Але це лише найменша з усіх проблем.

Отже, Медведчука не посадили за ґрати бодай на одну добу, поки він збирав би гроші на заставу. Можна сказати, що влада спочатку чекала, що Медведчук втече, а коли він не втік, то злякалася. Але насправді, наслідки набагато глибші і ширші. Які це наслідки?

1. Деморалізація СБУ в цілому, і “Альфи” зокрема. У 2014 році більшість силовиків зрозуміли: не потрібно поспішати виконувати незаконні рішення, політики потім все порішають, а стрілочниками зроблять силовиків. Потім, ситуація дещо застабілізувалася, були теми, де силовики отримали повний карт-бланш. Але події з Медведчуком знову відкочують нас у 2014 рік, коли силовики починають розуміти: знову перемагає політична домовленість. Щодо “Альфи”, то перший раз її жорстко образили рік тому, коли в Луцьку було захоплено автобус в центрі міста, а з терористом особисто говорив Президент. Зараз, коли їм не дали наказу розкидати охорону Медведчука, — це повне приниження найелітнішого підрозділу силовиків.

2. Непосадка Медведчука показала Путіну, що його візаві несмілива людина. Якщо ти підняв руку — треба бити. Насправді, непосадка Медведчука ослабила переговорні позиції України напередодні теоретично можливої зустрічі Зеленський-Путін.

3. Перед Заходом Зеленський останнім часом почав демонструвати певну самостійну гру у внутрішній політиці, і Медведчук тут був козирем. Цей козир, після вчорашнього суду, перетворюється на просту карту не найвищої проби. Захід не зможе повірити у боротьбу з Медведчуком і йому подібними, якщо їх не садять в тюрму. Між іншим, тепер і Козак може повертатися — його, за логікою, не можна садити в СІЗО. Він також отримає домашній арешт.

4. Електорат Порошенка ще більше впевнився у своїй “правоті”, електорат ОПЗЖ також згуртувався. Тому електоральних здобутків тут Зеленський не отримав. Але поки ми не розуміємо, як буде себе поводити електоральне болото. За логікою, у нас має збільшитися кількість тих, хто розчаровується в усьому.

5. Олігархат, який дуже напружився після оголошення підозри, дещо розслабився. Сила Зеленського виявилася доволі ілюзорною. До свого справжнього Ходорковського він іще точно не дозрів.

MIXADV

цікаве