“Продавці повітря”. Навіщо влада перевіряє енергокомпанії і до чого тут Коломойський

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

НКРЕКП підозрює компанії у змові при продажу електроенергії і нетиповій поведінці, за якою можуть ховатися порушення

Ринок електроенергії: на перевірку ставай

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), вирішила зайнятися перевіркою порушень на ввіреному їй ринку.

10 березня комісія повідомила, що проведе перевірки порушень, які, можливо, мали місце в діях цілого ряду компаній. У список “підозрюваних” потрапили державні енергокомпанії “Центренерго” і “Укргідроенерго”, енергогенеруючі приватні компанії “ДТЕК Дніпроенерго”, “ДТЕК Західенерго” і “ДТЕК Східенерго”, держпідприємство “Гарантований покупець” і кілька приватних — “Синтез Ойл”, “Юнайтед Енерджі”, “Ютіліті Трейдинг” і “Нова енергетична компанія”.

При цьому перевірка стосуватиметься тільки діяльності компаній в грудні минулого року.

“Рішення прийнято на підставі моніторингу поведінки учасників ринку “на добу вперед” і внутрішньодобового ринку і повідомлень ДП “Оператор ринку”, — говориться в повідомленні комісії.

Крім того, Кабінет Міністрів призначив ТОВ “Бейкер Тіллі Україна”, що входить в глобальну мережу Baker Tilly International Ltd., провести аудит звітності держпідприємств “Оператора ринку” і “Гарантованого покупця”. При цьому “Оператора ринку” перевірять за 2020 р., а “Гарантованого покупця” відразу за два роки — за 2020 і 2021 рр. Однак це не ланки одного ланцюга з діяльністю НКРЕКП: подібні аудити щороку проходять великі компанії, і вони не стосуються перевірки можливих порушень на ринку.

У чому підозрюють компанії

Як випливає з матеріалів засідання НКРЕКП, на якому було прийнято рішення про перевірки, “Центренерго”, “Синтез Ойл” і “Юнайтед Енерджі” підозрюються в можливій змові (попередніх домовленостях) при подачі заявок на покупку і продаж електроенергії, а також — в узгоджених діях, використанні інсайдерської інформації, що в цілому “має ознаки спроб маніпулювання ринком”. Згідно з матеріалами в даному випадку мова йде про продаж електроенергії компанією “Центренерго” 11 грудня минулого року.

“Центренерго” — це виробник і продавець електроенергії, а «Синтез Ойл» і «Юнайтед Енерджі» — її покупці. Таким чином, НКРЕКП розслідуватиме можливу змову продавця і покупця з приводу ціни купівлі-продажу електроенергії, яку “Центренерго” мала продавати на ринкових умовах.

І тут важливо нагадати, що ще в грудні минулого року “Центренерго” продало компанії “Юнайтед Енерджі” 3275 тис. МВт-год електроенергії для поставок в січні-березні цього року. При цьому ціна продажу склала 1160 грн за 1 МВт-год, що було на 35% нижче за стартову ціну електроенергії. Тобто в наявності — продаж держкомпанією своєї електроенергії приватному бізнесу за дуже вигідною для цього покупця ціною.

Слід також нагадати, що компанію “Юнайтед Енерджі” ЗМІ пов’язують з Ігорем Коломойським, а також вважається, що він до недавнього часу впливав і на державну “Центренерго”.

Однак в кінці лютого поточного року Фонд держмайна провів масовану зміну керівництва “Центренерго”, після чого дружба між держкомпанією і “Юнайтед Енерджі” закінчилася і почалися відкриті конфлікти. Нове керівництво “Центренерго” звинуватило “Юнайтед Енерджі” в тому, що та не оплачує закуплену раніше електроенергію, накопичила борги в 725 млн грн, і тому держкомпанія обмежить поставки електроенергії цьому покупцеві. Мало того, “Центренерго” спробувала продати на аукціоні ту електроенергію, яку раніше викупила, але не сплатила “Юнайтед Енерджі”, однак та пригрозила судом.

Що стосується інших компаній, що потрапили під підозру, то в матеріалах НКРЕКП відзначається їх нетипова поведінка при купівлі-продажу електроенергії, за якою можуть ховатися порушення.

Галина Верцімаха, керівник напрямку платформи «Ліга антитрасту», пояснила, як може відбуватися маніпулювання на ринку електроенергії. Наприклад, компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським і Рінатом Ахметовим (ДТЕК), пропонують на продаж значні обсяги електроенергії, які навіть перевищують їх технічні можливості виробництва (так званий “продаж повітря”), і при цьому вони повністю перекривають існуючий на той момент на ринку попит на цю електроенергію. В результаті цього інші виробники (переважно — державні) не можуть продати електроенергію, яка генерується ними, оскільки весь попит уже закритий. Тому з непроданою електроенергією вони змушені йти на балансуючий ринок, де ціна значно нижча. І на цьому ринку “продавці повітря” викуповують цю електроенергію з дисконтом і потім перепродують за вищою ціною.

Давно пора

Ця перевірка НКРЕКП — фактично перше розслідування регулятором порушень законодавства про функціонування ринку електричної енергії. Хоча сам ринок, нагадаємо, був запущений ще з 1 липня 2019 р. і проблеми на ньому були з самого початку його введення — в законодавстві було багато дірок, які дозволяли “торгувати повітрям”, але тоді Нацкомісія була дуже пасивною і занадто пізно приймала рішення, які перебували в її компетенції.

Чому ж НКРЕКП тільки зараз звернула увагу на ці порушення і вирішила провести перевірки? Можна припустити, що ці ревізії — відображення конфлікту між президентом Володимиром Зеленським – з одного боку і Ігорем Коломойським і Рінатом Ахметовим — з іншого. Як підтвердження можна навести і той факт, що НКРЕКП (більшість членів якої призначені Зеленським) недавно наклала на компанію ДТЕК (“ДТЕК Західенерго”, АТ “ДТЕК Дніпроенерго”, ТОВ “ДТЕК Східенерго”) штрафи в розмірі 1,7 млн грн на кожну за низькі запаси вугілля нинішньою зимою.

У разі підтвердження факту змови, за словами Галини Верцімахи, НКРЕКП може оштрафувати порушників максимум на 1,7 млн грн, але що більш погано для них — справа може відправитися далі вже в Антимонопольний комітет України. А вже той може не тільки накласти більш вагомі штрафи, які обчислюються мільярдами гривень, а й прийняти рішення про розподіл компаній за зловживання монопольним становищем або змусити їх відшкодувати збиток, нанесений держкомпаніям, в подвійному розмірі. Звичайно, чисто теоретично…

А з практичної точки зору, виявлення та фіксація порушень дозволить владі в майбутньому вказувати на порушників як на винуватців у зростанні тарифів на електроенергію — це, мовляв, їх неринкова поведінка дозволила їм заробляти на схемах, поки тарифи для споживачів росли.

Однак при цьому під розслідування, за дивним збігом обставин, не потрапила державна компанія “Енергоатом”, хоча вона також була помічена в порушеннях при продажу електроенергії і провалі ремонтної кампанії блоків в минулому році, через що не всі блоки змогли включитися в роботу взимку на піку споживання електроенергії. “ДС” вже писала, що “Енергоатом” з подачі Зеленського перейшов в привілейоване становище — управління цією держкомпанією вивели з підпорядкування Міністерства енергетики та передали під крило Кабінету Міністрів.

Але навіть незважаючи на те, що перевірки торкнуться не всіх, якщо розслідування все ж завершиться результативно і порушення будуть виявлені, то НКРЕКП вдасться таким чином трохи почистити ринок від схем. Це додасть ринку прозорості і побічно позначиться на цінах на електроенергію для промислових споживачів. А значить — зробить трішки дешевше продукцію українських виробників.

https://www.dsnews.ua/ukr/economics/luchshe-pozdno-chem-nikogda-zachem-nkreku-nachala-proverku-sgovora-na-rynke-elektroenergii-16032021-419023

MIXADV

цікаве