“Липецька фабрика” Зеленського. Скільки заробить президент України на “Лізі сміху” в Росії

Телешоу, яке раніше вів Володимир Зеленський, тепер буде виходити на російському телеканалі СТС, проти якого президент ввів персональні санкції. І це не жарт

Володимир Зеленський на концерті "Ліги сміху"/Facebook "Студія 95-й квартал"
Володимир Зеленський на концерті “Ліги сміху”/Facebook “Студія 95-й квартал”

Володимир Зеленський зробив своїм опонентам і критикам шикарний подарунок до початку нового політичного сезону. Телешоу «Ліга сміху», ведучим якого був він сам до працевлаштування на посаду президента України, тепер буде виходити на російському телеканалі СТС, який, і це найголовніше, перебуває під українськими санкціями. Цей скандал, можна не сумніватися, стане однією з головних тем для народних депутатів України, які 26 січня зберуться на перше засідання після п’ятитижневого святково-карантинної перерви.

Російські гроші не пахнуть?

Спочатку — трохи цікавої хронології. 4 січня Володимир Зеленський декларував отримання 30 грудня минулого року доходу у вигляді роялті від ТОВ «Кіностолиця» на суму 235 тис. грн і від ТОВ «Квартал 95» на суму 4 млн 354,8 тис. грн. Роялті, як відомо, це платіж, зроблений однією стороною іншій стороні, яка володіє певним активом, наприклад інтелектуальною власністю, за право на постійне використання цього активу.

Так ось, Зеленський, за його власними свідченнями, отримав роялті 30 грудня, а вже 31 грудня російський телеканал СТС випустив відеоролик, в якому запросив усіх бажаючих взяти участь у відкритому кастинг-фестивалі для комедійного шоу «Ліга сміху». Кастинг-фестиваль буде проводитися в Москві три дні — 25, 26, 27 січня. Росіяни немов спеціально вгадали зі своїм сюрпризом саме до початку засідань в Києві Верховної Ради, щоб українські депутати могли вдосталь насміятися.

Як відомо, «Ліга сміху» — це українське телевізійне гумористичне шоу, яке було створено студією «Квартал 95» Зеленського в 2015 р. Ведучим шоу був сам Зеленський, поки не перейшов працювати на Банкову.

На радість Зе-фанам

Як цей подарунок буде використаний опонентами Зеленського, не потрібно гадати. Бо він уже активно юзаеться в соцмережах.

Як приклад наведемо коментар, який розганяють Telegram-канали, близькі до «Європейської солідарності» : «Російський телеканал СТС купив франшизу на проект Володимира Зеленського. З 25 січня вже навіть стартує кастинг команд — це значить, що угода між президентським «Кварталом» та російським ТБ-каналом підписано. Очевидно, подібна угода не могла пройти без згоди Зеленського як головного автора, продюсера і до недавнього часу — власника 16,7% прав на проект. Просто ці та інші корпоративні права, зокрема на «95 квартал», він тимчасово передав своєму близькому другові і раднику Сергію Шефіру. Але гроші з продажу росіянам точно отримає на свій рахунок. Одним з головних джерел багатомільйонних роялті для Зеленського є якраз «Ліга сміху». Виходить, тепер президент України Зеленський буде отримувати частину роялті від країни-агресора. Просто фантастика, що в період російської агресії та інформаційної експансії в РФ з’явиться ще один проект, де будуть жартувати над українцями, нашими політиками і культурою — все в стилі «Кварталу».

Підкреслимо, що цей подарунок — довгограючий. Бо будь-який випуск на російському СТС шоу «Ліги сміху» буде для українських політиків приводом нагадати українцям, що це бізнес Зеленського. І якщо Кремль буде використовувати це шоу для висміювання і дискредитації України і українців, то напевно знайдуться українські політики, які будуть прямо звинувачувати Зеленського в тому, що він отримує дохід від інформаційної агресії Росії проти України. Напевно, навіть багато фанатів Зеленського будуть приголомшені.

Всупереч власним санкцій

Втім, поки це тільки емоції. Ну продав росіянам, і що? Однак у цій історії є і юридична складова. І це вже точно не жарти.

14 травня 2020 р. під головуванням Зеленського відбулося засідання РНБО, на якому було прийнято рішення про застосування персональних санкцій до 377 фізичних і 235 юридичних осіб. Це рішення РНБО в той же день було введено в дію указом Зеленського. У список юридичних осіб, які потрапили під санкції, увійшло під №40 ТОВ «СТС Медіа», м. Москва. Це медіахолдинг, до якого належить той самий телеканал СТС, де тепер буде виходити шоу «Ліга сміху».

Санкції до «СТС Медіа» введені Зеленським на три роки і складаються з восьми обмежувальних заходів. Ось їх повний перелік, як вони записані в документі РНБО:

  1. блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном;
  2. обмеження торгових операцій в частині заборони експортно-імпортних операцій, операцій з переробки з підприємствами-резидентами;
  3. запобігання виведенню капіталів за межі України;
  4. зупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань;
  5. анулювання або призупинення дії ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
  6. заборона користування радіочастотним ресурсом України;
  7. припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх і спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами;
  8. анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів або угод.

Дуже важко побачити тут якусь лазівку, яка залишала б місце для взаємовигідного співробітництва «СТС Медіа» і «Кварталу 95». Можна не сумніватися, що в цьому питанні будуть копатися юристи «Європейської солідарності». І якщо будуть підтверджені порушення режиму санкції, то це напевно стане предметом депутатських звернень до компетентних органів і заяв з вимогами про порушення кримінальних проваджень.

“Липецька фабрика” Зеленського

Але вже зараз можна говорити про іміджеві втрати Зеленського. Бо є безперечний факт — сам Зеленський ввів санкції проти «СТС Медіа». А значить, будь-яка співпраця з цим телеканалом — це антиукраїнський акт. І якщо тепер на цьому каналі буде виходити телешоу, створене Зеленським та його «Кварталом 95», то переважна більшість українців будуть робити висновки самі, і ці висновки будуть не на користь Зеленського.

Практично всі — нардепи, політологи, журналісти, пересічні обивателі — будуть порівнювати «російське телешоу» Зеленського з горезвісною «Липецькою фабрикою» Петра Порошенка. І це той страшний для Зеленського випадок, коли Порошенко на його тлі буде виглядати ангелом. Бо «Липецька фабрика» давно закрита, а «Ліга сміху» на російському СТС — ось вона, перед очима, 25 січня в Москві починається відкритий кастинг. І про бізнес Порошенко не було чутно, що він діє в обхід антиросійських санкцій, а бізнес Зеленського зараз згадується усіма, кому не лінь, в одній зв’язці з московським холдингом «СТС Медіа», проти якого Україна ввела санкції. До слова, генеральний директор медіахолдингу «СТС Медіа» і телеканалу СТС В’ячеслав Муругов був довіреною особою Путіна на виборах президента РФ в 2018 р.

MIXADV

цікаве