“Перемир’я” на Донбасі закінчується? Для чого Путін створив нову кризу у відносинах з Україною

Не виключено, що президент Росії вирішить загострити конфлікт з Україною для відволікання уваги від внутрішніх проблем

Володимир Путін
Володимир Путін / Getty Images

 

Зустріч в Нормандські форматі на рівні радників, яка повинна була відбутися 22 січня, перенесено орієнтовно на 27 січня. Причиною для перенесення зустрічі стала поїздка керівника ОП Андрія Єрмака до Харкова на місце пожежі в будинку для літніх людей.

Втім, якби переговори відбулися, вони мали всі шанси завершитися безрезультатно. За останні два дні накопичився цілий ряд доказів того факту, що Росія спеціально загострює відносини з Україною.

Смертоносні обстріли

Нагадаємо, що попередня зустріч в Нормандськім форматі на рівні радників пройшла в Берліні 12 січня. Напередодні, 11 січня, біля с. Піски на лінії фронту загинув від кулі ворожого снайпера старший солдат 37-го окремого мотопіхотного батальйону «Запоріжжя» 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Олег Андрієнко.

21 січня, напередодні консультацій 22 січня, внаслідок ворожого обстрілу українських позицій в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» загинув старший матрос 36-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Білинського Олександр Отрепьев.

В цілому протягом 21 січня окупаційні війська сім раз порушили режим припинення вогню. Вогонь вівся біля Гнутове, Красногоровки, Харчовик, Широкино з мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів.

Звичайно, дуже важко бачити в цьому лише збіги. Обстріли наших позицій і вбивства наших військових систематично здійснюються ворогом напередодні консультацій в Нормандськім форматі, — це улюблений російський прийом залякування, до якого Москва вдається кожного разу, коли хоче примусити Київ до поступок на важливих переговорах.

Авантюра з Медведчуком

Також напередодні консультацій 22 січня Росія організувала скандал навколо чотирьох жінок, яких окупанти зібралися звільнити з катівень в Донецьку і Луганську і передати куму Путіна, главі політради ОПЗЖ Віктору Медведчуку. Фактично Путін підмінив Медведчуком Володимира Зеленського. Тим самим Кремль продемонстрував Банковій, що він може взагалі позбавити Зеленського і його офіс можливості піаритися на обмінах полоненими і віддати цю тему в ексклюзивне користування Медведчуку і ОПЗЖ.

Цей скандал другий день роздмухують медіа, пов’язані з Медведчуком. Але примітно й те, під яким соусом це подається. «Зеленський весь час комплексує, у нього комплекс неповноцінності, він постійно марить на Медведчука, — заявив в ефірі телеканалу Newsone співголова ОПЗЖ Вадим Рабинович. — Те ж саме з обміном утримуваних осіб. Проблема в тупій, імпотентної владі, що заздрить будь-якім нормальним рішенням, коли хтось щось може зробити».

Ще далі пішов нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін. Він повідав глядачам «112 каналу», що Медведчук «допомагає людям, які потрапили в біду. І якщо українська влада цього не робить, то нехай хоча б Медведчук цим займається. Зрештою, ця робота — це робота президента України… Я можу наводити дуже багато прикладів, в яких явно видно, що функції президента України взяв на себе Медведчук. І ось це дратує українську владу, саме з цієї причини вони з ним борються».

Тобто Путін наказав підмінити Зеленського Медведчуком, ну спочатку хоча б у суспільній свідомості, і нардепи з ОПЗЖ жваво взялися цю примху втілювати в життя. Підкреслимо, що Кремль спеціально створив такий, скажімо так, прекрасний фон для переговорів з Києвом. Щоб напевно отримати нульові результати консультацій 22 січня.

Ультиматуми на ТКГ

Як відомо, консультації в Нормандському форматі на рівні радників — це по суті переговори між керівником офісу Зеленського Андрієм Єрмаком і заступник керівника путінської адміністрації Дмитром Козаком в присутності свідків з боку Німеччини і Франції. Напередодні консультацій 22 січня російська сторона піднесла ще один сюрприз — щоб Києву мало не здалося.

В якості сюрпризу виступив сам Козак. 21 січня він взяв участь в засіданні ТКГ, яке пройшло в режимі відеоконференції. Про це повідомив член української делегації в ТКГ Денис Казанський.

«Сьогодні вперше за весь час в переговорах ТКГ взяв участь Дмитро Козак. Раніше він жодного разу не брав участі (Росію представляє Гризлов), але сьогодні досить безцеремонно відсунув Гризлова з кадру і зайняв його крісло. Козак був дуже роздратований, говорив емоційно. Як завжди, звинувачував Україну в небажанні визнавати бойовиків стороною переговорів і вимагав, щоб ми обговорювали “дорожню карту” виконання Мінських угод, запропоновану російськими маріонетками. Видно, що у Козака здають нерви. Ймовірно, начальство вимагає результату, якого немає. Тому сьогодні ситуація змінилася — якщо зазвичай росіяни ховаються і намагаються говорити поменше, то сьогодні довелося виходити на перший план вже самому заступник керівника адміністрації президента РФ», — підкреслив Казанський.

Він додав ще одну важливу деталь. Кілька днів тому російські маріонетки заявили, що збираються включити в переговори в ТКГ «представників громадськості ЛДНР». За словами Казанського, «модератори ОБСЄ цим “представникам” слова не дають, але бойовики в своїх ЗМІ вже пишуть, що ці люди беруть участь в переговорах. Робиться це, як правило, з метою троллінгу і провокацій. Щоб завести переговори в безвихідь і звинуватити Україну в небажанні домовлятися».

На підтвердження саме цієї мети наведемо ще слова керівника російської делегації в ТКГ Бориса Гризлова. Після засідання ТКГ 21 січня він заявив російським журналістам: «Останнім часом обстановка в Донбасі стала більш напруженою, і це пов’язано з порушеннями режиму припинення вогню з боку України». І російська пропаганда вже взяла на озброєння цю тезу: обстановка на Донбасі загострилася через Україну. Після такої інформаційної артпідготовки можна чекати від окупантів «заходів у відповідь — в покарання Україні».

Мотиви Путіна

У Кремля є підстави нервувати. Прихильники Навального анонсували на 23 січня масштабні мітинги і ходи по всій Росії. Тому не виключено, що Путін вирішить загострити кризу у відносинах з Україною для відволікання уваги від внутрішніх проблем.

З іншого боку, Путін очікує неприємностей від США, і перші заяви Джо Байдена після інавгурації підтверджують ці побоювання. У цій ситуації Кремлю вигідно підвищити градус конфлікту з Україною і використовувати це як предмет для торгу з адміністрацією Байдена.

До 27 січня навряд чи ситуація встигне істотно змінитися. Тому шанси на успіх переговорів залишаються мізерними. Швидше від Кремля можна чекати нових провокацій, на додаток до тих, що ми вже бачили в останні пару днів.

MIXADV

цікаве