Чому облгази не орендують чужі труби та не сплачують нічого за їх використання?

За лаштунками обговорення відправки військ країн ЄС в Україну

19/03/2024 AA 0

 Олександр Кроутер – колишній спеціальний помічник Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі та експерт з військово-кібернетичних операцій, радник державних службовців у країнах Східної […]

 

« Газовий винахід»  з оплати за транспортування газу в домівки споживачів дав поганий приклад. До оплати за транспортування віднині вдалися енергетики та всі кому не ліньки. Але ж теперішні власники цих фірм ніколи і нічого не купували за власний кошт. Можливо була  десь реконструкція чи модернізація, яку завжди спритно включали у склад тарифу. А тут тобі нате вам оплата за транзит! А труби чиї?

Власники домоволодінь завжди за свій кошт облаштовували постачання газом, водою та електрикою. Власники будинків у приватному секторі платили шалені гроші за проекти та дозволи та купували труби і дроти. Про це якось забули «винахідники транспортних послуг», яких десятиліттями в природі не існувало. Продаєш – достав на місце  і отримай гроші. Все було враховано в тарифі, але здалося, що цього мало. І транспортування окремо означили новим стягненням і новим тарифом, але не прибравши його складову з попереднього тарифу! Додали новий винайдений тариф – і все…

Не говорячи більше за власників домоволодінь, варто звернути на власників помешкань у багатоквартирних будинках. Коли квартира є у приватній власності, а таких, здається, більше половини, то все що в ній, а це труби і дроти є приватною власністю. То ж за їх використання при постачанні води, газу та електрики комунальники теж нічого нікому не платять!

То в угодах з споживачами чомусь це питання обійшли стороною. Чи справедливі такі угоди та договори, коли однім все, а за іншу сторону зовсім забули? А інша сторона теж має право на оплату за використання її власності, а також періодично підвищувати орендну плату з огляду хоча б на інфляцію.

Тут і виникає при нинішній скруті та повальному здирстві комунальних монополістів питання про оплату оренди за використання чужого майна. То чому облгази  та інші комунальні монстри не орендують чужі труби та дроти і не сплачують нічого за їх використання?

Споживачі послуг, гуртуйтеся і вперед!

А ще дехто з наших здирників, кажуть, замислив додати до плати за транспортування «абонентну плату з оплатою авансом» наперед нічого не надавши з послуг… Не виключено, що будуть і інші «винаходи» на нашу голову.  І тут дивуєшся, коли не багатші за нас, наприклад Монголія чи Сакортвело на час пандемії беруть по державному на себе оплату комунальних послуг на себе, наша держава в цей же час  навпаки – підвищує комунальні тарифи для зубожілого від безробіття через пандемію населення. А ще українська влада мовчки, не втручаючись, майже затамувавши подих, спостерігає за подорожчанням самого необхідного: цукру, олії, хліба та яєць. На черзі подорожчання транспортних послуг. А де фінансова кісточка для громадян? Декому дещо останнім часом трохи перепадає з фінансової допомоги від влади, але практично все мимо пенсіонерів.

А ще на часі замислитись  над ходами в зворотному напрямку від деяких «ефективних господарників» на націоналізовувати підприємства комунальної сфери, з  якої вижали всі соки, і яка в більшості випадків на ладан дихає, яку модернізувати під силу вже лише державі, а не «ефективним орендарям».

Держава тим часом впевнено, під акомпонімент співу популістів рухається у бік колапсу та хаосу. Через наведені вище фінансові  нововведення багатіють лише найбагатші монополісти послуг. Грабунок йде двома руслами – напряму пересічного населення та через механізм субсидій держави. Та терпець колись увірветься, бо навіть дурні вівці з обідраною шкірою жити не в змозі. Ситуація, що склалася нагадує продаж квитків  у бомбосховище під час бомбардувань.

Анатолій  Авдєєв

MIXADV

цікаве