“Ковідна” інавгурація після штурму Капітолію. Як Байден складатиме присягу президента США

Церемонія інавгурації 46-го президента США Джо Байдена відбудеться в умовах безпрецедентних обмежень, пов’язаних з пандемією коронавіруса, і посилених заходів безпеки через штурм Капітолію прихильниками 45-го глави держави Дональда Трампа

У Вашингтоні тривають останні приготування до інавгурації Джо Байдена
У Вашингтоні тривають останні приготування до інавгурації Джо Байдена / EPA/UPG

Коли і як пройде інавгурація

Інавгурація Джо Байдена на західній терасі Капітолійського пагорба в столиці США Вашингтоні запланована на 20 січня 2021 року. Її початок заплановано на 11:30 за місцевим часом. Присягу також візьме віцепрезидент Камала Харріс.

Камала Харріс і Джо Байден
Камала Харріс і Джо Байден / Getty Images

Трибуну для церемонії почали споруджувати ще 8 листопада 2020 року. Втім, Дональд Трамп довгий час відмовлявся визнати свою поразку на виборах, через що підготовка до церемонії прийняття присяги і передача справ до нової адміністрації затягувалася.

Спорудження трибуни для прийняття присяги
Спорудження трибуни для прийняття присяги / Getty Images

Після прийняття присяги президент, перша леді Джилл Байден і віцепрезидент Харріс здійснять огляд військ. Цей ритуал традиційно символізує мирну передачу влади в країні новому головнокомандувачу збройних сил.

Джо і Джилл Байдени
Джо і Джилл Байдени / Getty Image

Після цього президентський кортеж попрямує до Білого дому в супроводі військовослужбовців різних родів військ.

У зв’язку з пандемією коронавіруса в цьому році рух кортежу по маршруту не буде вітати натовп присутніх, а самі учасники будуть пересуватися з дотриманням соціальної дистанції.

Також з метою організації церемонії відповідно до епідеміологічних правил в інавгураційний комітет ввели медичного радника Девіда Кесслера.

Крім того, на Національній алеї у Вашингтоні встановили експозицію в пам’ять про понад 400 000 померлих від наслідків коронавіруса американців. Територію Капітолію підсвітили 56 променями світла, що символізують штати і території США.

Експозиція на Національній алеї у Вашингтоні
Експозиція на Національній алеї у Вашингтоні / EPA/UPG

Чи з’явиться Трамп на інавгурації Байдена

Дональд Трамп, який залишає Овальний кабінет, заявив, що не відвідає захід. Присутність попереднього президента США на інавгурації нового глави держави не є обов’язковою, але це — давня добра американська традиція: колишній президент зустрічає свого наступника на порозі Білого дому.

“Всім, хто питав, я не збираюся йти на інавгурацію 20 січня”, — лаконічно висловився політик в Twitter

Трамп, судячи з усього, стане четвертим в історії США президентом, який не буде присутній на церемонії вступу на посаду свого наступника. Попередні три випадки сталися в XIX столітті.

Дональд Трамп не буде присутній на інавгурації Байдена
Дональд Трамп не буде присутній на інавгурації Байдена / Getty Images

Першим так вчинив Джон Адамс, другий президент США (1797-1801 роки). Він не пішов на торжество, оскільки був засмучений не тільки поразкою, але і смертю одного зі своїх синів від алкоголізму.

Другим був Джон Квінсі Адамс, шостий президент США і син Джона Адамса (1825-1829 роки). Ні він, ні Ендрю Джексон, який обійшов його на виборах, не продемонстрували бажання поспілкуватися, так що до візиту на інавгурацію справа не дійшла.

Третім став Ендрю Джонсон, 17-й президент США (1865-1869 роки). Його наступник Улісс Грант відмовився їхати з Джонсоном в одному екіпажі, як це було прийнято, після чого той вирішив не приходити на інавгурацію.

Журналісти AP вказують, що місце Трампа займе віцепрезидент Майк Пенс, який уходить. Вони повідомили, що попередник Байдена залишиться у Флориді з невеликою групою своїх помічників.

Сам Байден назвав відсутність Трампа “хорошою річчю”, а також іронічно зауважив, що “це одна з небагатьох речей, за якими ми з ним згодні”.

Як посилять заходи безпеки після штурму Капітолію

Інавгурація обраного президента буде проходити в виключно екстремальних умовах — у зв’язку зі штурмом Капітолію прихильниками Трампа 6 січня

У Вашингтоні посилюють заходи безпеки перед церемонією. Напередодні 20 січня навколо центру столиці створюють контрольно-пропускні пункти. У місті ще з 6 січня діє режим надзвичайної ситуації. Так, Капітолійський пагорб від прихильників Трампа захистили спеціальною огорожею висотою 2 метри.

Сам Трамп оголосив, що в окрузі Колумбія вводиться надзвичайний стан, і наказав направити федеральну допомогу на додаток до зусиль міста реагувати на надзвичайну ситуацію, яка виникла в зв’язку з 59-ю інавгурацією президента з 11 по 24 січня.

Служба національних парків повідомила 15 січня, що негайно закриває для відвідувачів Національну алею і культові пам’ятники США в Вашингтоні як мінімум до 21 січня. Центр включає в себе такі пам’ятки, як Меморіал Лінкольна і пам’ятник Вашингтону (буде закритий до 24 січня). Територія навколо Білого дому також була закрита, як і ключовий міст через річку Потомак, що з’єднує Вірджинію з Вашингтоном, а також кілька парків поблизу центру міста.

Офіційні особи США заявили, що очікують, що чисельність військовослужбовців Національної гвардії в Вашингтоні, округ Колумбія, зросте до 25 тисяч, і ця цифра, судячи з усього, не є остаточною.

Солдатам Національної гвардії Вірджинії видають гвинтівки і бойові патрони біля будівлі Капітолію
Солдатам Національної гвардії Вірджинії видають гвинтівки і бойові патрони біля будівлі Капітолію / Getty Images

Представники Міністерства оборони США підтвердили видачу дозволу на збільшення контингенту.

Американські ЗМІ відзначають, що багато хто з нацгвардійців, які зараз знаходяться в Капітолії, — молоді люди, “тільки зі шкільної лави”.

Крім того, в доповіді розвідки ФБР, що є в розпорядженні The Washington Post, йдеться, що в понеділок, 18 січня, ФБР в приватному порядку попередило правоохоронні органи, що ультраправі екстремісти і прихильники конспірологічної теорії QAnon обговорювали, як видати себе за співробітників Національної гвардії в Вашингтоні і під їх виглядом проникнути на церемонію.

За даними Бюро, екстремісти вивчали на картах вразливі місця в Вашингтоні. За оцінками розвідки, це може свідчити про спробу зірвати інавгурацію.

Скільки гостей допустять на церемонію інавгурації

За словами голови інавгураційного комітету сенатора Роя Бланта, кількість гостей, допущених в зону безпеки, становитиме приблизно 3000. Зазвичай 200 тисяч квитків на церемонію розподіляють серед членів американського Конгресу. За даними видання The Washington Post, конгресмени отримають лише по два: на себе і одного гостя.

Наприклад, у 2009 році церемонію інавгурації Барака Обами відвідали, за приблизними оцінками, близько 2 млн чоловік.

Інші держави будуть представлені на рівні послів, які вже перебувають на території США.

Інавгурація Барака Обами
Інавгурація Барака Обами / Getty Images

Хто представлятиме Україну на церемонії

Україну на інавгурації Байдена представлятиме посол в США Володимир Єльченко.

Коментуючи те, що на церемонію не запросили президента України Володимира Зеленського, Єльченко заявив, що інавгурація президента — це спеціальна церемонія в США, “яка точно не пов’язана із зустрічами з іноземними лідерами”.

За словами посла, для цього існують окремі офіційні візити. Єльченко також нагадав про пандемію коронавіруса. Він зауважив, що з огляду на те, що в США досі спостерігається складна пандемічна ситуація з COVID-19, цілком зрозуміло, що всі країни будуть представлені на рівні послів, які вже знаходяться в Вашингтоні.

Як уточнили в пресслужбі Посольства України в США, це стосується всіх без винятку країн, які мають свої посольства в Сполучених Штатах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також закликав не шукати в факті відсутності на церемонії Володимира Зеленського “політичні сигнали”. Кулеба слідом за Єльченком підкреслив, що на інавгурацію президента США світових лідерів зазвичай не запрошують.

Міністр відзначав, що на інавгурацію теоретично може приїхати будь-яка фізична особа — “постояти в натовпі або навіть потрапити на якусь прилеглу трибуну, а потім запостити у себе на Facebook, що ось я — солідна людина, взяла участь в інавгурації президента США”.

Останні приготування до інавгурації Джо Байдена
Останні приготування до інавгурації Джо Байдена / Getty Images

Чим інавгурація Байдена буде відрізнятися від присяг попередніх президентів

У зв’язку з пандемією коронавіруса інавгурація Байдена фактично буде проходити в форматі повноцінного телевізійного шоу

Замість інавгураційного традиційного балу віртуальний захід буде вшановувати “американських героїв” — вчителів і медиків, які стоять на передовій у боротьбі з коронавірусом. Раніше в інавгураційний період традиційні бали проводили протягом декількох днів

Так, в 2009 році Барак і Мішель Обама дали 10 офіційних прийомів, в 2017-му Дональд і Меланія Трамп відвідали три таких заходи. В 2021-му Джо і Джилл Байдени і зовсім обійдуться без традиційного танцю.

У той же час, за даними CNN, оргкомітет Байдена продовжує отримувати пожертвування на організацію віртуальних заходів — приймаються чеки на суму до $500 тис. від приватних осіб і до $1 млн від організацій.

Захід в прайм-тайм транслюватимуть американські телеканали. За даними журналістів, захід триватиме півтори години, а його ведучим стане легендарний актор Том Хенкс.

Том Хенкс
Том Хенкс / Getty Images

Також заплановані виступи музикантів Демі Ловато, Джастіна Тімберлейка і Джона Бон Джові. Крім того, глядачі побачать і звернення самих Джо Байдена і Камали Харріс.

Також стало відомо, що гімн США на церемонії виконає відома співачка Леді Гага.

Леді Гага
Леді Гага / Getty Images

Крім того, в церемонії візьмуть участь співачка Дженніфер Лопес, поетеса і перша в США володарка Національної молодіжної поетичної премії Аманда Горман.

Окрему “інавгурацію” влаштують і для собаки Джо Байдена на прізвисько Мейджор, що стала першим псом з притулку, який буде жити в Білому домі.

Плакат, на якому зображена ймовірна "інавгурація" Мейджора Байдена
Плакат, на якому зображена ймовірна “інавгурація” Мейджора Байдена

Як зазначається, церемонія “інавгурації” (по-англійськи Indoguration) пройде 17 січня.

Центр по догляду та притулку тварин Delaware Humane Association (DHA), звідки Байдени забрали собаку в 2018 році, оголосив “найбільшу в світі віртуальну тусовку для собак”, де будь-який з собачників зможе подати заявку за свого улюбленця і у того буде шанс стати “секретарем врятованих собак”.

MIXADV

цікаве