Шкуру здиратимуть поступово: фіксована ціна газу для населення діятиме кілька місяців – Шмигаль

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Кабінет міністрів найближчим часом ухвалить рішення, відповідно до якого газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбуці.

“З наступного місяця ціна на газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб. Відповідне рішення уряд ухвалить найближчим часом і воно діятиме тимчасово до кінця карантину або до завершення опалювального сезону. Також у парламенті мають схвалити ініціативу щодо граничного обмеження тарифу на розподіл газу до рівня не вище 1,79 грн за кубічний метр”, – написав Шмигаль.

Він пояснив, що 6,99 грн за кубічний метр – це найнижча ціна, яка була зафіксована на українській біржі протягом січня.

“Державна компанія «Нафтогаз» готова продавати блакитне паливо за цією ціною, тоді як деякі облгази пропонували газ за 10 грн і навіть більше”, – зазначив очільник уряду.

За його словами, в Україні ціни на газ різко зросли у зв’язку з тим, що у деяких областях компанії почали зловживати своїм монопольним становищем та маніпулювати з цінами в платіжках після запуску ринку газу з 1 серпня 2020 року.

“Тому держава виступить на захист громадян і тимчасово обмежить граничну межу. Надалі уряд зобов’яже всіх постачальників газу надавати українцям можливість укладати річний договір за фіксованою ціною та чітко прогнозувати ціни в платіжках”, – підкреслив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, із 1 січня в Україні зросли тарифи на газ та його транспортування, а також було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів.

У зв’язку зі зростанням цін на компослуги відбулася низка протестів у різних регіонах, зокрема, на Харківщині, Полтавщині, Миколаївщині, Херсонщині, Буковині, Прикарпатті, Чернігівщині.

Прем’єр-міністр 12 січня заявив, що Кабмін, зокрема, запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна – на рівні 6,99 грн за куб. м. За його словами, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%. Гранична межа ціни на газ почне діяти з 1 лютого 2021 року.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве