“Педофіли-сатаністи правлять світом”. Хто такі QAnon і чому люди вірять у теорії змов

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Дональд Трамп і прихильник QAnon Джейк Анджелі (Колаж – LIGA.net)
15.01.2021, 09:48

Чому люди бездоказово вірять у конспірологію, до чого це призводить і як боротися з теоріями змов – розповідає LIGA.net

6 січня став історичним днем ​​для США – прихильники чинного президента Дональда Трампа штурмом взяли Капітолій. Серед заколотників були шанувальники теорії змови QAnon. Вони вірять в існування групи людей, що складається з членів уряду, бізнесменів і журналістів, які керують світом, поклоняються Сатані і торгують дітьми для сексуальної експлуатації. А протистоїть їм – Трамп. Що відомо про цей рух і чому люди вірять в теорії змови – розбиралася LIGA.net.

ЩО ТАКЕ QANON

QAnon – це структура, що об’єднує різні теорії змови. В її основі лежить існування еліти, яка таємно править світом, контролює мережу торгівлі дітьми, тримає на гачку політиків – масмедіа, які роблять людей байдужими до “істини”. У цьому “всесвіті” Трамп – герой, який все знає про зловісну структуру і покликаний боротися з нею. Трамп, якщо вірити цій теорії, діє не сам – йому допомагає група високопоставлених військових, а в число “поганих змовників” входять ексдержсекретар США Хілларі Клінтон, 44-й президент Барак Обама, філантроп Джордж Сорос, обраний президент Джо Байден, а також безліч інших відомих людей від релігії, бізнесу, мистецтва.

Руху QAnon передувала конспірологічна теорія Pizzagate, що виникла 2016 року. Користувачі форуму 4chan прочитали злите в інтернет хакерами РФ листування глави передвиборчого штабу Клінтон з власником мережі піцерій Comet Ping Pong і вирішили, що вони говорили про торгівлю дітьми. Цей висновок будувався на припущенні, що фраза “cheese pizza” (піца з сиром) з листа позначала “child porn” (CP, дитяча порнографія) через перші букви “c” і “p”.

Сліпе вірування в цю теорію мало не закінчилося трагедією. 28-річний Едгар Велч вирішив розслідувати змову і попрямував до одного з закладів Comet Ping Pong з автоматом у руках. Він стріляв у замкнені двері в пошуку прихованих кімнат або тунелів, в яких нібито примусово утримувалися діти. Коли він переконався, що прихованих кімнат немає, то здався поліції. За це йому дали чотири роки в’язниці.

Я чув, що QAnon – це люди, які люблять нашу країну, – заявив президент США Дональд Трамп

У жовтні 2017 роки з’явився QAnon. Анонім, який називає себе Q (найвищий рівень доступу до держтаємниці в США), назвався користувачам 4chan чиновником, що володіє доступом до інформації про підготовку Трампом війни проти зловісної еліти. Він сказав, що все завершиться “бурею” – посилання до загадкової заяви Трампа про “затишшя перед бурею“, яку той зробив у жовтні 2017-го на зустрічі з військовими генералами. Хто ховається під ніком Q, невідомо, але він (або група людей) написав майже 5000 постів за три роки. На цьому сайті, ймовірно, зібрані майже всі прогнози і повідомлення Q.

Q неодноразово прогнозував, що вирішальна битва настане “ось-ось”, називаючи різні дати. Наприклад, його перший прогноз: Клінтон заарештують у жовтні 2017 року і в США розпочнеться повстання. Хоча його прогнози не справджуються, рух розвивається та обростає новими теоріями і твердженнями про прибульців, спецслужби і смерть Кеннеді-молодшого. І все будується навколо боротьби Трампа зі зловісною елітою демократів.

Прихильники QAnon постійно знаходять “послання” від Трампа. Якщо він називає число 17, пише NYT, то це стає повідомленням для них, оскільки Q – 17-та буква алфавіту. А рожева краватка не що інше, як знак про звільнення викрадених дітей, адже деякі лікарні використовують “рожевий код” для позначення викрадення або пропажі немовлят.

Точна кількість прихильників невідома. Внутрішнє розслідування Facebook виявило тисячі сторінок з мільйонами учасників, що підтримують теорію змови, пише NBC. У вересні 2020 року, за даними Pew Research Center, про QAnon знали 47% американців. І кожен п’ятий з них оцінює діяльність руху позитивно. Нещодавно Twitter видалив понад 70 000 пов’язаних акаунтів.

QAnon – не єдина конспірологічна теорія. Багато ідей вони запозичили у інших прихильників змов. “Могутні глобальні еліти контролюють світ” – ця теорія в свідомості деяких людей живе вже досить давно. Але завдяки соцмережам і Трампу QAnon набула широкого поширення. І пішла в оффлайн зі зброєю.

Розквіт QAnon припав на 2019 і 2020 роки. Конспірологи засипали інтернет фейками про COVID-19, маніпуляціями на тему BLM-протестів і президентських виборів. А Трамп, за даними Vox, десятки разів репостив повідомлення з Twitter-акаунтів, які просувають QAnon. Один раз він навіть опублікував пост прихильника Pizzagate.

Потім Трамп пішов далі. Його запитали про ставлення до руху QAnon, він відповів: “Я трохи знаю про них … Чув, що це люди, які люблять нашу країну”. Коли Трампа запитали, чи стоїть він за “боротьбою з педофілами-сатаністами”, він сказав: “Я цього не чув, але це повинно бути погано або добре? Якщо я можу допомогти врятувати світ від проблем, я готовий зробити це … І взагалі, так, ми рятуємо світ від лівої радикальної філософії, яка руйнує цю країну”.

Восени на них звернув увагу Конгрес, засудивши існування QAnon через загрозу насильницьких злочинів. Послідовники QAnon неодноразово порушували закон: погрожували вбивством Байдену, планували теракти в держустановах і влаштовували заворушення в церквах. Один з них убив боса мафіозного клану в Нью-Йорку Франческо Калі, якому, ймовірно, відвели якусь роль у змові.

Але тріумфом стали недавні події. У листопаді відкрита прихильниця QAnon Марджорі Грін пройшла в Сенат від Республіканської партії, а всього у виборах взяли участь близько 20 послідовників цієї теорії.

6 січня 2021-го Джейк Анджелі, який називає себе “шаманом” QAnon, став зіркою захоплення Капітолію. Його фото облетіло весь світ, прославивши рух. А на мітингу перед Капітолієм помітили безліч прихильників Трампа з символікою QAnon.

НАЙПОПУЛЯРНІШІ ТЕОРІЇ ЗМОВИ

Конспірологія – явище не нове. Ось далеко неповний список популярних теорій змови:

  • Змова Сороса – авторитарні політики у всьому світі бездоказово розповідають, що він контролює більшу частину світового багатства й урядів, а також таємно фінансує широке коло осіб і організацій в зловісних цілях. Сорос дійсно в різний час допомагав окремим політикам, але зробив в цьому сенсі навряд чи більше, ніж будь-який український олігарх, що купує цілі фракції парламенту або навіть президентів (читайте наш масштабний спецпроект “Світ Джорджа Сороса“;
  • Масонська змова – ця теорія з’явилася ще у XVIII столітті. Її прихильники переконані, що масони причетні до різних трагічних подій і контролюють значну частину економіки, суди й уряди. Масони насправді існують, але не в такий всемогутній іпостасі, а в якості бездонної бочки з грошима для всіляких аферистів, готових за “невелику винагороду” включити вас до “таємного ордену” у вашій частині світу (можна замовити медаль масона з доставкою за номером Нової пошти);
  • Теорія плоскої Землі з’явилася ще в XIX столітті, а популярна дотепер. Її прихильники вважають, що Земля не є кулею, а докази зворотного сфальсифіковані. Пристрої GPS створені, щоб вводити пілотів в оману, ніби вони літають навколо земної кулі. У цій змові, безсумнівно, бере участь NASA (як і будь-який інший урядовий орган, пов’язаний з космосом). Останніми роками стало популярним піднімати всяку всячину в стратосферу на висоту в 30 км і знімати звідти відео. Будь-хто за менш ніж $1000 може переконатися, що Земля все ж таки кругла. Наприклад, любителі так відправили майже на орбіту іграшкову курку. Але не всі вірять відео. Майк Х’юз побудував саморобну ракету, щоб побачити все на власні очі. Спільнота “плоскої Землі” навіть допомогла йому зібрати гроші. Чоловік розбився.
  • Змова навколо вакцин і COVID-19 – антивакцинатори з’явилися ще наприкінці XX століття. Вони стверджували, що фармацевтичні компанії приховують справжні наслідки від вакцинації. Це рух активізувався під час пандемії коронавирусу. Прихильники теорії вважають, що вірус створили навмисно для зловісних або бізнес-цілей: зменшення чисельності світового населення, стерилізації, примусової вакцинації чи введення схем контролю людей за допомогою вишок 5G. Ну, або “ніякого вірусу немає”. Тут, як і в інших теоріях, докази зворотного не працюють – прихильники ідеї чомусь не хочуть їхати в переповнені лікарні, надаючи перевагу “правді в інтернеті”.

НАВІЩО ЛЮДЯМ ВІРИТИ В МАЯЧНЮ: ПОЯСНЕННЯ ВЧЕНИХ І ПСИХОЛОГІВ

Теорії змови виникають у ситуаціях неусвідомлення певних подій, каже LIGA.net доктор психологічних наук, професор Вадим Васютинський. “Людина не розуміє, чому це відбувається, і починає хвилюватися. Вона намагається заповнити прогалини в знаннях більш чіткою та логічною, на його думку, інформацією”, – заявляє Васютинський, уточнюючи, що для людської психіки “пояснення чогось незрозумілого страшними припущеннями краще, ніж перебування в невіданні”.

За його словами, теорії змови можуть виникати як через нестачу, так і надлишок інформації: “Коли даних мало, люди їх заповнюють і виникають усілякі чутки. Коли даних багато, люди намагаються відкинути зайве, залишивши те, що здається логічним”.

Ми теж віримо, якщо не в змову рептилоїдів, то олігархів. І світ одразу стає зрозумілішим, – каже доктор філологічних наук, професор Георгій Почепцов

Конспірологія – це системне пояснення світу, вірне з точки зору масової свідомості й невірне з точки зору науки, тому можна припустити, що теорії змови виникли разом з людством, говорить LIGA.net доктор філологічних наук, професор Георгій Почепцов. Першою теорією змови, за його словами, вважається розповідь про “рептилоїдів, які поступово захоплюють землян”.

“Люди, які вірять у різні теорії змови, мають спільну рису – не вірять у науку і почасти акцентують важливість на свободі та праві вибору. Це – больові точки, на яких будується поширення конспірології”, – уточнює він. За словами Почепцова, оскільки в світі завжди буде більше запитань, ніж відповідей, є потреба в поясненні: “Ми також віримо, якщо не в змову рептилоїдів, то олігархів. Так світ відразу стає зрозумілішим, оскільки в безглуздості людський розум жити не хоче чи навіть не може”.

Науковий керівник Інституту когнітивного моделювання, психіатр, психотерапевт Спартак Субота пояснив LIGA.net, чому формуються теорії змови. За його словами, люди прагнуть до унікальності та значущості, і що менше вірять в якусь гіпотезу, то більш бажаною вона є. Також мозок прагне пояснювати незрозумілі явища альтернативними точками зору: “Оскільки є безліч людей, які їх надають, людина підкріплює першу потребу “бути значущим” і може обрати думку, що підходить під його систему переконань”.

Люди схильні шукати чиєсь втручання там, де його немає… Це розвинулося еволюційно, дозволивши нашим предкам виживати, – каже професор Віталій Надурак

У людей є тенденція до пошуку зв’язку там, де його немає, каже Спартак. Оскільки людина, яка перебуває в невизначеності, знаходиться в стані постійної тривоги, ілюзія контролю дозволяє жити спокійніше, а брак знань змушує людину вигадувати їх. Він пояснює, що теорії змови дають людям стан спокою, відчуття унікальності, причетності до “обраної” групи та почуття умовної безпеки.

Є кілька причин, чому люди легко вірять в конспірологію, каже LIGA.net професор кафедри філософії та соціології, експерт з критичного мислення Центру соцдосліджень Прикарпатського університету ім. Стефаника Віталій Надурак. Він вважає, що розум не любить невизначеності і для нього важлива не точність пояснення, а сам факт наявності. Також люди схильні шукати чиєсь втручання там, де його немає: “Наприклад, невдачі на роботі можуть викликати підозри, що за цим стоять ваші колеги або керівництво. Це розвинулося еволюційно, дозволивши нашим предкам виживати”.

Він пояснює, що віра в змову дає людині приємне почуття переваги над іншими, “люди почуваються особливими, думаючи, що вони володіють особливим знанням”. А іноді члени різних соціальних груп пояснюють свої проблеми змовою інших, знімаючи з себе відповідальність за те, що відбувається.

Завдяки конспірології люди впорядковують картину світу і досягають стабільного стану, коли їм здається, що вони розуміють життя і свою роль у цьому, – заявляє Васютинський

Професор каже, що конспірологія спричиняє низку проблем: перша – відволікає від пошуку істини; друга – конспірологічне мислення шукає винних, люди ризикують притягнути до відповідальності невинну особу; третя – такі легко стають об’єктом маніпуляцій: “Люди, які засуджують Майдан. Їм треба пояснити, звідки це взялося – і з’являються якісь” американські гроші”. Конспірологічні теорії роблять світ більш визначеним і зрозумілим, водночас посилюючи колективну ілюзію”.

Але з психологічної точки зору теорії змови можуть бути і корисними, говорить Васютинський: “Завдяки конспірології люди впорядковують картину світу та досягають стабільного стану, коли їм здається, що вони розуміють життя і свою роль у цьому. Принаймні, тимчасово”.

Про шкоду конспірології говорить і Почепцов: “Якщо наша модель світу спотворена або викривлена, то рішення стають невірними, і ми будемо тільки посилювати небезпеку”. Як приклад він наводить небажання вакцинуватися або носити маски через теорію про їхню шкоду для здоров’я. Така поведінка сприяє поширенню інфекції.

ЯК БОРОТИСЯ З КОНСПІРОЛОГІЄЮ. І ЧОМУ БОРОТИСЯ БЕЗГЛУЗДО

Найгірший варіант у спілкуванні з людьми, які вірять в теорії змови, – доводити, що вони помиляються, каже Спартак. “Що більше ви переконуватимете їх у зворотному, то сильніше підкріпите їхні переконання. Конспірологія не терпить логіки… Людина буде сприймати доводи як провокацію, знецінення або ще одну частину змови”.

Найкраще, вважає він, дати можливість людині проявити логіку й самій знайти нестикування в переконаннях: “Також має сенс донести людині важливість тези: не варто приписувати злого наміру тому, що можна пояснити дурістю і некомпетентністю”.

У деяких ситуаціях “відчуття змови” може допомогти подолати загрозу, заявляє Надурак, але є і проблема, – як зрозуміти, що вона реальна: “Спочатку потрібно шукати докази, що спростовують ваше припущення, а потім наводити аргументи “за” і зіставляти їх. Діяти як хороший суддя… А критикувати людей, які вірять в теорії змови, – малоефективний спосіб протистояння”.

Якщо переконання людини набуває цінність, заради якої вона готова йти на барикади або віддати своє життя, нічого з цим не вдієш, – заявляє Васютинський

Оскільки дослідження показують, що люди з низьким рівнем освіти більш схильні до конспірологічного мислення, можна протистояти їх поширенню, піднімаючи рівень освіченості, вважає Надурак: “Краще запобігати їх появі шляхом належного інтелектуального виховання, в основі якого має бути наукова картина світу, знання про різні галузі соціального життя, роботу розуму, його помилки і їхнє подолання”.

Васютинський вважає, що боротьба з людьми, які вірять у теорії змови, практично безнадійна: “Якщо переконання людини набуває цінність, заради якої вона готова йти на барикади або віддати своє життя, нічого з цим не вдієш”.

“Теорії змови будуть існувати, поки існує людство”, – говорить Почепцов, але боротися з ними можна, як і з фейками, де важлива швидкість реакції. Він вважає, що необхідні служби швидкого інформреагування, які повинні намагатися розміщувати свою реакцію на тих самих платформах, де виник фейк: “Французи внесли в закон не більше 24 годин для розміщення спростування, а англійці вимагають розмежовувати “обман свідомий” типу дезінформації, коли брехню поширюють замість правди, і “обман випадковий”, коли людина не думала обманювати”.

Читайте також: Світ Джорджа Сороса. Чому йому не вдалося побудувати відкрите суспільство і чому це ще не кінець

Владислав Сердюк
Владислав Сердюк

журналист LIGA.net

MIXADV

цікаве