Як російські й проросійські медіа нав’язують українцям вакцину з РФ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Щоб «легалізувати» свою недотестовану вакцину, російська пропаганда нав’язує думку, що її вже замовляють у різних країнах, зокрема у високотехнологічному Ізраїлі.
Аналітики дезінфомоніторингу ТЕКСТІВ простежили, що російські дезінформатори ось уже кілька місяців в унісон кричать: Росія хоче по-братньому поділитися з українцями вакциною проти коронавірусу, але клятий «госдеп» забороняє рятувати «братній народ».

Приблизно з початку жовтня бачимо на нашому дашборді старт цієї кампанії у російських і українських маніпулятивних медіа. З 7 жовтня, після зустрічі Віктора Медведчука зі своїм кумом — президентом РФ Владіміром Путіним, ця тема почала охоплювати від 5 до 18% щоденних публікацій з ознаками маніпуляцій. Під час тієї розмови нардеп із ОПЗЖ попросив у Путіна надати Україні російську вакцину від коронавірусу і повідомив — він і його родина вже на собі випробували розробку і почуваються чудово.

Путін у відповідь пообіцяв дати російську вакцину, якщо Україна звернеться з відповідним проханням.

Навіть російські вчені — проти

Той факт, що російська вакцина не має доведеної ефективності, оскільки не пройшла третю фазу клінічних випробувань, і навіть російська Асоціація організації клінічних досліджень безуспішно радила російському МОЗу утриматися від її реєстрації, губиться в емоційних і маніпулятивних повідомленнях.

Спочатку дезінформатори використовували гіпотетичну російську «вакцину» як інформаційну зброю. До речі, навіть назва препарату «Спутник 5» натякає на те, що у 1960 році саме радянський літальний апарат був першим, що побував у космосі та повернув на Землю живих істот.
Щодо просування цього продукту в Україні — ключовою тезою було те, що український уряд нібито не довіряє російській вакцині через власні упередження, а не її сумнівний статус.

Ще до того як компанії Pfizer та BioNTech оголосили про свій успіх у розробці вакцини проти коронавірусу, росіяни вже розпочали кампанію з легалізації свого продукту у світі — через фейки та маніпуляції.

Легалізація російської вакцини

Кілька днів тому російські та проросійські медіа почали тиражувати інформацію про те, що ізраїльська клініка замовила 1,5 млн доз російської вакцини від коронавірусу. Серед цих видань були також «112 канал» і «Страна.ua».

У тексті новини, яка поширювалася, писали: гендиректор ізраїльської лікарні «Хадасса», професор Зєєв Ротштейн, який замовив вакцину, на прохання російського уряду намагатиметься отримати дозвіл ізраїльського МОЗу на використання цієї вакцини у країні… Професор Ротштейн переконаний, що побоювання, які висловлюються з приводу російської вакцини, необґрунтовані, а критика на її адресу пов’язана з конкуренцією Росії і США у «перегонах вакцин».

Основне завдання цієї інформації — легалізувати російську вакцину за допомогою світової спільноти. Зокрема довести, що навіть високотехнологічний Ізраїль готовий використовувати російську вакцину, а от Україна цього робити не хоче, бо їй забороняють США (за тиждень до цього заголовки «Украине закупать российскую вакцину от коронавируса запретили в посольстве США в Киеве» красувалися на всіх російських і проросійських медіа).

Того самого дня, коли у медіа з’явилася інформація про те, що ізраїльська клініка замовила російську вакцину, Віктор Медведчук заявив: уже понад 50 країн зацікавилися російською розробкою.

«Є попередні домовленості Китаю, Індії та Бразилії щодо спільного виробництва вакцини, російської вакцини. Треба вести переговори і треба домовлятися. Понад 50 країн звернулися до Росії з метою закупівлі вакцини. І замовлення від цих країн становить, вдумайтеся, 1 млрд 200 млн доз. Це шоста частина населення земної кулі», — сказав Медведчук в інтерв’ю «112 каналу». У своєму спічі Медведчук згадав і про замовлення ізраїльської клініки.

Що відбувається з російською вакциною в Ізраїлі

Інформація про ізраїльську клініку, яка замовила 1,5 млн доз російської вакцини, потрапила неповною в український і російський медіапростір з ізраїльського англомовного медіа Haaretz. Більшість видань, які посилалися на Haaretz, «випустили» з уваги кілька суттєвих «але».

По-перше, в оригінальному матеріалі професор Ротштейн сказав, що доти, доки не завершиться третій етап клінічних випробувань і не будуть проаналізовані всі дані, неможливо дізнатися про ефективність вакцини у запобіганні вірусу.

По-друге, в оригінальному матеріалі йдеться про те, що професор Ротштейн має конфлікт інтересів у позиціонуванні російської вакцини. Зокрема зазначається, що російське відділення клініки «Хадасса», якою керує професор, брало участь у дослідженні ефективності російської вакцини.

По-третє, професор Ротштейн припускає, що ізраїльське Міністерство охорони здоров’я може не затвердити використання російської вакцини у країні, тому вони мають запасний план щодо її розповсюдження — «будуть використовувати закордонні філіали клініки». Тобто російські, оскільки лише там поки дозволене використання цієї вакцини від коронавірусу.

По-четверте, професор зазначає: його віра в ефективність вакцини підкріплюється лише власними спостереженнями. За його словами, він на особистому рівні знайомий з високопоставленими росіянами, які вакцинувалися. «У них не виросли роги. Вони ходять без масок. Вони сказали мені, що перевірилися на рівень антитіл до коронавірусу, і він високий», — ось якими були головні аргументи Ротштейна щодо ефективності російської вакцини від коронавірусу в оригінальній статті.
Варто ще додати, що з травня 2019 року контрольний пакет акцій московського філіалу «Хадасса» (75%+1) належить російському бізнесмену Євгенію Туголукову — депутату Держдуми у 2007–2011 роках.
Цей філіал є ключовим закладом у Московському міжнародному медичному кластері, який створюється за підтримки уряду Росії і на розбудову якого витрачаються кошти з державного бюджету.

Хто насправді готовий її купувати

Угорщина — нині єдина країна ЄС, яка вирішила імпортувати невеликі партії російської вакцини від коронавірусу. У перспективі угорці планують розпочати виробництво вакцини на території країни.

Серед країн, які також погодилися купувати російські вакцини від коронавірусу: Білорусь, Саудівська Аравія, ПАР, ОАЕ, Мексика, Венесуела, Філіппіни, Казахстан, Таджикистан, Азербайджан, Молдова, Узбекистан.

Власне, дезінформатори хочуть додати до цього красномовного переліку й Україну, використовуючи гіпотетичну російську «вакцину» як інформаційну зброю, щоб показати вигоду України від повернення до орбіти РФ. Раніше таким аргументом був газ.


Тетяна Кропивницька

MIXADV

цікаве