Чи потрібен Україні Великий герб

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Цього тижня організаційний комітет оголосив переможців у конкурсі на кращий ескіз Великого Державного герба України. Рішення конкурсної комісії викликало бурхливу реакцію українців, які загалом критично оцінили вибір журі

Еспресо.TV у зв’язку з цим пропонує згадати як виникло питання великого та малого гербів, яким може бути Великий герб України та якими є приклади таких символів в інших країнах.

Конкурс 2020 року

25 серпня Верховна Рада оголосила конкурс на новий ескіз Великого державного герба України. Конкурс проводили за рішенням уряду.

Першу премію у конкурсі отримав проєкт Олексія Кохана. На малюнку Кохана вгорі над тризубом зображено козака з мушкетом. Праворуч від тризуба намальовано галицького лева з короною на голові, а зліва – Архистратига Михаїла. Під ногами у них стрічка у кольорах національного прапора.

Як було заявлено, найкращий ескіз обирало журі, до якого входили фахівці з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства. Цікаво, що ескіз-переможець брав участь у подібному конкурсі ще в 1997 році.

Очолював журі Андрій Гречило, який так само, як і переможець конкурсу Кохан, є співавтором Малого герба України. Усього в конкурсі брали участь 112 робіт.

Цей конкурс на ескіз Великого герба став вже четвертим. Попередні конкурси проводилися в 1991-му, в 1996–97-му та 2007–2009 роках.

 

Комуністи проти тризуба

Як взагалі виникло питання про те, що в Україні повинні бути дві версії державних гербів?

У статті 20-й Конституції сказано: “Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України)”.

Чому на Малому гербі України зобразили тризуб? Тризуб є давнім символом, відомим ще з часів Київської Русі. Його, зокрема, знаходили на золотих та срібних монетах Володимира Великого.

Володимирів тризуб був затверджений як державний Герб УНР спочатку Малою Радою (12 лютого 1918 року), а потім і Центральною Радою (22 березня 1918 року).

Як герб Української Держави тризуб залишився за гетьманату Скоропадського і при владі Директорії УНР.

Організація українських націоналістів своїм гербом використовувала тризуб, в якому середній зуб був замінений мечем.

Ця традиція була продовжена у 90-х роках. Малий герб у вигляді тризуба затвердили постановою парламенту 19 лютого 1992 року. Однак це рішення так і не стало остаточним у плані визначення державного герба.

Коли в 1996 році ухвалювали Конституцію, то вказали в ній на необхідність існування двох гербів: великого та малого. Ймовірно, що це було зроблено через небажання комуністичної частини парламенту бачити тризуб державним гербом.

Комуністи сприймали тризуб як “бандерівський” символ. Тому вони вирішили, що тризуб на українському гербі треба нівелювати, додавши до нього інші зображення на кшталт козака з мушкетом або чогось іншого. Як жартували потім різні автори, комуністів з тризубом могло примирити хіба що зображення на великому гербі серпа та молота.

Що додати до тризуба?

Звісно, що ідея з серпом та молотом звучить як недолугий жарт. Але що тоді можна додати до малого герба, щоб отримати його велику версію?

Частково відповіді на це питання дають роботи, які приймали участь у останньому конкурсі ескізів.

На деяких з них можна побачити корону, яка розташована над тризубом. В деяких випадках на короні намальовані християнські святі.

Часто в ескізах зустрічаються різні комбінації зображень галицького лева та козака  з мушкетом. На загал, вони є найпопулярнішими і тоді виникає лише питання як правильно їх розташувати з художньої точки зору.

На одному з малюнків над тризубом було зображено голову Архістратига Михаїла, який своїми крилами обіймає козака та лева.

Також серед учасників конкурсу були зображення, на яких навколо тризуба, лева та козака були розташовані герби усіх областей України. Це красива ідея, на перший погляд. Але її буквальна реалізація може поставити питання про бачення України не як унітарної, а як федеративної держави.

В українському політикумі та експертному середовищі є поширеною думка про самодостатність, унікальність та художню довершеність тризуба як державного символа. Тому виникає питання чи потрібен Україні великий герб?

 

Великі герби династій середньовіччя

В даному разі цікаво подивитися на приклади інших країн. Скільки вони мають гербів і чому так склалося?

Експерти зазначають, що великі державні герби, як правило, мають країни з монархічним устроєм та усталеними ще з середньовіччя традиціями державної символіки.

Малий герб в таких випадках містить основну візуальну частину: щитове зображення, часто-густо корону (державний герб Данії, Норвегії, Швеції). Розширена версія включає інші доповнюючі елементи герба: фігури по обох сторонах щита, девізи, прапори.

У Швеції малий герб має такий вигляд: у синьому полі 3 золотих корони, щит увінчаний короною. Великий королівський герб має також щитотримачі і корону.

Герб Норвегії – це увінчаний королівською короною щит із золотим левом, що тримає срібну сокиру із золотою рукояттю. Король Норвегії використовує особистий герб, що має також мантію, знаки ордену Святого Олафа і норвезьку корону (великий герб).

Герб Данії складається з трьох блакитних леопардових левів і 9 сердець на золотому щиті. Згори герб вінчає королівська корона.

На великому гербі є також три золоті корони, які символізують Кальмарську унію – об’єднання Данії, Норвегії і Швеції в єдину державу під владою датських королів. Щитотримачами виступають двоє чоловіків. Також на великому гербі зображено срібного барана (Фарерські Острови) та білого ведмедя (Гренландія).

Як бачимо, в цих випадках мали місце свої історичні причини заснування двох версій гербів: великого та малого.

 

ЮРІЙ КОРОГОДСЬКИЙ 

MIXADV

цікаве