Через агресію РФ постраждали 9,5 млн українців, — Резніков

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Через агресію Російської Федерації щодо України вже постраждали 9,5 млн українських громадян.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на Спеціальному київському безпековому форумі.

“На сьогодні 9,5 млн громадян України постраждали через дії Російської Федерації. Через цю війну, саме через війну, тим чи іншим чином пройшли вже близько 7 млн українців. Саме стільки громадян проживало в Донецькій і Луганській областях до початку цього військового збройного конфлікту. А близько половини жителів Донецької і Луганської областей на сьогодні знаходяться за межами своїх власних будинків, своєї власної землі, оскільки були змушені тікати від цієї війни”, – зазначив Резніков.

Він уточнив, що близько 2,5 млн громадян є жертвами незаконної анексії Криму. Ті ж, хто залишився на окупованому півострові, страждають від релігійних, політичних, національних утисків.

“Близько 300 тисяч українців пройшли через примусову російську паспортизацію лише на окупованому Донбасі. У Криму, за нашими даними, це торкнулося мало не 90% населення”, – розповів віце-прем’єр.

Резніков поінформував, що учасниками бойових дій на Донбасі стали близько 420 тисяч українських громадян. І тільки на тих територіях, які контролює український уряд, через військові дій вже загинули 14 тисяч осіб.

“За нашою інформацією, тільки на територіях, які ми контролюємо як уряд, сьогодні 14 тисяч українців вже загинули в цій війні”, – наголосив Резніков.

Він зазначив, що економічні втрати також є численними. Так, Віденський інститут економічних досліджень підрахував, що на мінімальне відновлення Донбасу знадобиться $ 21-22 млрд.

“Подолання наслідків війни триватиме мінімум одне покоління, не менше 25 років після настання миру, після початку деокупації”, – заявив Резніков.

(На відео – з 5 год. 30 хв.)

  • У вересні голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила, що з початку російської агресії на Донбасі зафіксовано загибель понад 3,3 тисяч цивільних осіб.
  • Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій активно працює над створенням законопроєкту про перехідний період на Донбасі після його деокупації. Зокрема, цей законопроєкт передбачає перехідну судову систему.

MIXADV

цікаве