Крим Ніколи НЕ БУВ проросійськім, або навіщо России півострів

Час людожерів

19/03/2024 AA 0

 У минулому столітті побачила світ серія книг британського історика Еріка Гобсбаума: «Епоха революцій», «Епоха капіталу», «Епоха імперій». Це глибокі синтези з оригінальними рефлексіями на події […]

Росія розчарувала кримчан
Росія розчарувала кримчан / Фото росЗМІ

Я люблю тебе нема за ті, хто ти, а за ті, хто я, коли я поруч з тобою. Цю фразу пріпісують то Маркесу, то Рою Крофт, но ее Цілком МІГ бі Сказати російський президент про вкраденій український півострів. Далі читайте російською мовою.

Крим як орден на грудях планети Земля

Крим адже цінний для Кремля не сам по собі, а завдяки самовідчуттям, яке він дарує Москві. Останні шість років півострів – головний доказ імперського статусу Росії. Розколупали зайця, розпатрали качку, розбили яйце і сховали голку в кримських горах – піди знайди. Але бути імперією і прикидатися нею – це не одне і те ж , – пише Павло Казарін для Крим.Реаліі .

До анексії Крим ніколи не був проросійським. Просто тому, що він не знав і не міг знати пострадянської Росії. Всі довоєнні чверть століття він був просоветским.

Радянська реальність для півострова – це три з гаком сотні підприємств. Десятки тисяч військовослужбовців Чорноморського флоту. Це курортний залізна завіса, що заповнював пансіонати вщерть. Виняткова роль самого теплого морського курорту, який тільки був можливий для країни, яка застрягла на рубежах Північного Причорномор’я.

В результаті, всі пострадянські роки свого існування Крим продовжував ностальгувати про власний “золотий вік”. У цьому минулому він бачив себе важливим і потрібним, а тому за звичкою додавав собі в розмовах суб’єктності та значущості.

Будь-диспут про глобальні події зводився на довоєнному півострові до міркувань про світової лаштунки, яка будує йому підступи. У розмовах місцевих пікейних жилетів Крим був орденом на грудях планети Земля, непотоплюваним авіаносцем і плацдармом для боротьби за протоки. З цих провінційних пересудів народжувалися все місцеві міфи про НАТО, яке спить і бачить, як би поставити базу в Севастополі. Звідси ж – всі розмови про турецьких територіальних домаганнях і апетити.

І коли Кремль прийняв рішення анексувати Крим – проросійська частина жителів півострова чекала повернення радянської реальності. Вони не врахували тільки одного. Радянського Союзу більше немає. А Росія на цю роль явно не тягне.

Як кримські мрії розбилися об російську реальність

Що Москва запропонує Криму завтра? Яку реальність будуватиме в регіоні, який пробив дірку в її стабільності? Яку довгострокову стратегію вибере, якщо не може змусити власні банки і стільникових операторів прийти на півострів?

Крим став для Росії толкіеновского кільцем. Тим самим, від якої неможливо відмовитися з доброї волі. Тим самим, яке, в підсумку, знищує свого носія. Поки Москва дивиться на себе в кримське дзеркало, то бачить в відображенні Радянський Союз. Але представляти себе імперією і бути нею – це дві абсолютно різні історії.

Проросійський Крим чекав від Росії всього того, про що читав в ранніх романах Стругацьких – там, де прогрес, нові горизонти і понеділок починається в суботу. Але тепер півострову належить зрозуміти, що він виявився в пізніх романах Стругацьких. В яких головним героям сюжет не обіцяє нічого хорошого.

Втім, швидше за все, проросійські кримчани до останнього будуть стояти на своєму. Чи стануть по інерції лаяти українську реальність і строчити доноси на сусідів, які мають іншу думку. Будуть пліткувати на лавочках про неминучу перемогу Кремля над ворогами і зловтішатися над невдачами заходу. Продовжать твердити про занепад європейської цивілізації і передрікати розквіт “русского мира”. Проблема лише в тому, що надії не стають реальністю, навіть якщо ви в них ревно вірите.

У 2014 році Росія і справді обнулила свої власні спроби стати частиною Заходу.

Перейшла в режим “обложеної фортеці”, наїжачений на всі боки гарматами. Перенесла себе на машині часу в минуле – ближче до ідеологічного багажу часів холодної війни.

Але в тому й річ, що мрія про минуле абсолютно не обов’язково переносить в шістдесяті, ближче до Гагаріну і комсомольським будівництвах. Вона цілком здатна перенести в кінець вісімдесятих. Підсумок яких відомий кожному.

Джерело:  Крим.Реаліі

MIXADV

цікаве