У Кропивницькому знайшовся шматок котла переплавки націй

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Років десять тому гостювали ми у родичів моєї дружини на Кубані. Там села досі станицями називають на козацький манір. Чоловік її двоюрідної сестри зібрався з друзями на риболовлю з ночівлею й мене запросили. Ну, я й поїхав.

Серед його друзів був один хлопець із Краснодару, він виявився неочікувано балакучим. Дізнавшись, що я з України (а я там підкреслено говорив українською, і вони все розуміли, бо на Кубані багато вихідців з українців), він вирішив зачепити тему геополітики. До війни було ще три роки, але вже тоді я зрозумів, що на Росії проти нас ведеться масована інформаційна кампанія (це було видно і з телевізора, і з приватних розмов). Не буду переповідати всю ту дурню, що він тоді молов, але зачепило те, що нашу країну він зневажливо називав “хохляндією”, а мене – хохлом, причому казав це з підкреслено негативною інтонацією. Коли йому бракувало аргументів, він вигукував: “Ну чьо с нєго возьмьош – ХОХОЛ!” і таке інше.

До серйозних потасовок справа не дійшла, але ці словесні перепалки залишили неприємний осад. За три роки розпочалася війна, і все стало зрозумілим, та вже й тоді було видно, до чого все йшло. Минає шостий рік війни з Росією, аж раптом у Кропивницькому в пивбарі ДУДЛЯР мені знову накидають ту зневагу і ту “хохляндію”, і я знову змушений переживати ті негативні емоції! Бо їм захотілося, щоб в меню були “хохляцькі ковбаски”! І власників не обходить, що “хохол” – це приниження за національною ознакою, що в СРСР всі інші нації, крім “рускіх” мали якісь зневажливі назви, їх усіх піддавали висміянню.

Це робилося для того, щоб чукчі, буряти, татари, молдавани, прибалти, українці тощо соромилися своєї етнічної приналежности і прагнули ставати рускімі. Так працював радянський котел переплавки націй у єдиний радянський народ. Тоді це була офіційна політика Москви, що не змінилася й зараз. Гібридна війна триває! Але чому до цього вирішив долучитися Дудляр, та ще й на боці ворога?! Могли б зазирнути хоча б до Вікіпедії, де сказано, що хохол — це зневажлива назва українця, вживана на побутовому рівні серед росіян, білорусів і самих українців. У російській пресі та рунеті етнонім «хохли» має найвищий індекс згадуваності з-поміж усіх інших етнонімів. Що це, недалекоглядність власників бару “Дудляр” чи свідома антиукраїнська пропаганда?! Поки що це питання залишається відкритим. Сподіваємося, що СБУ це з’ясує. Я ж поки що утримаюсь від відвідин цього стрьомного закладу.

Олександр Ратушняк, голова обласної організації ВУТ “Просвіта” ім. Т.Шевченка

http://chas-time.com.ua/liudyna/u-kropyvnytskomu-znaishovsia-shmatok-kotla-pereplavky-natsii.html

MIXADV

цікаве