Мовний омбудсмен виступив проти законопроєкту Бужанського про мову

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає проти законопроєкту №2362 нардепа Максима Бужанського, який може скасувати норму про 80% навчання у школах українською мовою.

Про це Кремінь написав у Facebook.

“Звертаюся до народних депутатів України з закликом не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти” (№2362).

Цей законопроєкт, внесений народним депутатом України М.Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього та мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі”.

За словами мовного омбудсмена, законопроєкт пропонує зірвати перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей перехід до 2023 року.

Крім того проєкт закону Бужанського дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою у 5-11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%).

Також, згідно з законопроєктом, у всіх школах України можна буде викладати “один або декілька предметів”, у тому числі, російською мовою.

На думку Кременя, твердження, що цей законопроєкт спрямований на захист порушених конституційних прав російської чи інших національних меншин, не відповідають дійсності.

Кремінь також згадав, що МОН не підтримує законопроєкт, оскільки він суперечить цілям освітньої реформи, а й потребує 56 мільйонів гривень видатків з держбюджету.

Також ініціативу Бужанського не підтримав комітет Ради, а звістка про намір Верховної Ради розглянути законопроєкт викликала протести.

13 липня заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи парламенту цей законопроєкт. Нардепи “Євросолідарності” закликали українців мобілізуватися біля стін парламенту 16 липня, щоб не допустити прийняття законопроєкту.

Частина депутатів “Слуга народу” заявили, що стурбовані суспільною реакцією на законопроєкт Бужанського, тому не підтримуватимуть його під час винесення до зали.

MIXADV

цікаве