Російські сайти повторюють про російськомовних “свинособак”.

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

  • Дезінформатори не соромляться нецензурної лексики щодо Стерненка.
  • Лякають життям після коронавірусу: технології стеження, утиски релігії, вежі 5G.
  • Обіцяють, що Крим розквітне без української води.
  • Поширюють конспірологію про катастрофу MH17.
  • Бідкаються, що російську мову нікому захистити.
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації.

Період: 8–14 червня 2020 року.

Період: 8—14 червня 2020 року.
Період: 8—14 червня 2020 року.

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ, МИ ЦІНУЄМО ВАШУ УВАГУ ДО МОНІТОРИНГІВ ТА ХОТІЛИ Б ЗРОБИТИ ЇХ КРАЩИМИ.
БУДЬ ЛАСКА, ПРОЙДІТЬ КОРОТКЕ ОПИТУВАННЯ.

Арешт Стерненка

Побратимы Стерненко пригрозили «снести на*уй е*аную шоблу» из власти“. З таким заголовком минулого тижня на сайті sharij.net вийшла стаття, присвячена протесту на підтримку Сергія Стерненка. Всі 4 наведених у тексті цитати протестувальників включали ненормативну лексику та слова із зірочками замість літер. Так “непомітно” редакція сайту утрималась від оціночних суджень щодо учасників акції, даючи можливість читачам самостійно скласти враження щодо протестувальників (серед яких, до речі, була і “убивающая медицину” Уляна Супрун).

Тим часом російські сайти, що пишуть про Україну, Стерненка відкрито називають “неофашист” та “душегуб” і просувають теорії, що ця справа – “сговор между «патриотами» и командой Зеленского”, “кость избирателям, как будто бы пришла весна” чи навіть що “поддержку убийце обеспечивает министр Аваков, который на осень готовит очередной путч, где одесский националист выступит одним из главных «заводил»”.

Чому Стерненко так допікає п’ятій колоні? Активний учасник Майдану, колишній координатор Правого сектора в Одесі, який перейшов дорогу впливовим проросійським ділкам, за що пережив три замахи на своє життя, але відбився. До того ж, він з Одеси, яка в міфі російської дезінформації — російське місто, окуповане Україною. Тому Стерненка потрібно знищити, щоб інші одесити з проукраїнськими поглядами боялися активно проявляти свою позицію.

Коронавірус і «дивный новый мир»

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, до апокаліптичних текстів про коронавірус додавали залякування про не менш апокаліптичні наслідки поширення цифрових технологій, ненароком згадуючи про утиски релігії та 5G, – “коронавирус может быть только первой ласточкой на нашем пути в «дивный новый мир», и пройти осталось не так много”. Експертом цього разу виступав “писатель, эксперт по искусственному интеллекту” та автор цитати, що “Коронавирус — это лишь первые раскаты самой настоящей войны, она пока «холодная», но вполне может перерасти в череду горячих войн”, маючи на увазі війни за великі дані.

Крим: українська вода “не потрібна”, а півострів “розквітає” в окупації

Цього тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, нападали на українську політику щодо окупованого Криму. Вони звинувачували українську владу в “енергетичному блекауті” Криму та інших злочинах, через які кримчани “детям молоко грели на уличных кострах”. Ймовірно, вони відсилають своїх читачів до громадянської блокади Криму восени 2015 року.

Також дезінформатори запевняють, що Крим “легко обходится” без постачання води з материкової України. Настільки добре, що “два последних месяца подряд потоком идут московские фуры с бахчисарайской клубникой”. І ставлять собі завдання повернути радянський бренд: “Перспективная задача-минимум — крымское «Варенье из лепестков роз» должно продаваться в магазинах Мурманска и Петропавловска-на-Камчатке”.

Російські мейнстрімні сайти разом з сайтами, орієнтованими на українську тематику, лякали своїх читачів тим, що в разі повернення до складу України Севастополь “приєднають” до Бахчисарайської громади. Натомість під російською окупацією Севастополь “в статусе третьего города федерального значения”.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

ПІДПИСАТИСЯ

Катастрофа MH17: “Почему Украина виновна”

Нещодавно в Нідерландах відновилися засідання суду щодо справи літака MH17, збитого проросійськими бойовиками у 2014 над Донецькою областю. Дезінформатори намагалися перекласти на Україну відповідальність за катастрофу та виправдовували бойовиків. “Вина Украины … в значительной степени уже доказана тем, что она не закрыла воздушное пространство над той территорией”. Але при цьому вони переконували: процес у Нідерландах не може бути чесним, бо “Они не просто нас боятся, они нас ненавидят. Они изначально приняли решение обвинять Россию и поддерживать то, что происходит на Украине”.

Як аргумент на користь того, чому процес не може бути чесним, дезінформатори наводять наступне: “доказательная база по целому эпизоду расследования была подготовлена на основе данных Службы безопасности Украины”. І пропонують провести “альтернативний” процес у Донецьку.

На справі MH17 можна вчити методи російської дезінформації. Тут і заплутування аудиторії суперечливими версіями, і вивертання фактів навиворіт, і патологічно брехливі заперечення очевидного.

Українізація “не дає результатів”, російську мову нікому захистити

Проросійські дезінформатори продовжують спроби роздмухати конфлікт довкола статусу української мови в Україні. Їхня увага найбільше зосереджується довкола теми шкільної освіти. “Все старания очередного киевского режима украинизировать образование и общество на протяжении периода «незалежности» неизменно терпят поражение”. Дезінформатори переконують: ледь не половина жителів України “прагне” вчити своїх дітей російською.

Зазначимо, що закон про “Про повну загальну середню освіту” передбачає захист і викладання рідною мовою для корінних народів (кримських татар) та носіїв мов народів ЄС. Для інших меншин передбачено викладання поряд з державною у молодших класах.

Російські сайти кілька разів називали російськомовних людей “свинособаками” – цитуючи (можливо вигадані) слова претендента на посаду мовного омбудсмена. Писали й про мовну поліцію, яка каратиме за недостатньо чисту вимову єдиної державної (нагадаємо, закон про мову не стосується приватного спілкування і, тим паче, вимови). Вони лякають, що російська мова стане “языком второго сорта … без собственной документации и образования, удушаемый квотами и ограничениями, без карьерных возможностей и научных перспектив”. Також це інформаційний супровід законопроекту, який подав проросійський депутат від “Слуги народу” Бужанський і який значною мірою скасовує законодавчі преференції для української мови.

Також писали:

Про українські бомби для Будапешта і Москви

Минулого тижня на боці російських дезінформаторів зіграв депутат Тернопільської міськради з одіозною пропозицією підірвати бомби в Росії та Угорщині у відповідь на створення “угорського” району на Закарпатті. Таким чином він фактично надав підтвердження дезінформаторській байці про західноукраїнський сепаратизм та федералізацію. А ще спровокував заголовки накшталт “Какие ещё нужны доказательства, что Украина — террористическое государство?” чи “«Бомби Будапешт»: как на Украине решили начать ядерный конфликт против НАТО и РФ одновременно”. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вже спростував фейки навколо цієї заяви.

Институт национальной памяти США

Дезінформатори незграбно порівнюють події у США з протестами в Україні у 2013-2014 роках та декомунізацією. Пишуть про те, що в США “скоро створять”: “Института национальной памяти США и сайта «Расисты», в который будут заносить врагов афроамериканской нации”. Таким чином вони проводять паралелі з сайтом “Миротворець”, де збирають інформацію про проросійських бойовиків і злочинців, та Інститутом Національної Пам’яті України.

Одночасно нарікають, що Росія стає “сакральной жертвой” американської внутрішньої політики. Саме тому, переконують вони, американські політики хочуть ввести додаткові санкції щодо Росії.

Шахтарські протести на окупованих територіях

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цього тижня писали про шахтарські протести на окупованій частині Луганської області. Після цього доступ до кількох із них заблокували на окупованих територіях. Щодо цього встигли обуритися самі ж дезінформатори: “Кто же этот веселый человек, который на радость укропам заблокировал российское СМИ”. Згодом вони писали, що шахтарям гарантували безпеку і виплатили всі борги.

Цитата тижня:

“Максимум, на что может рассчитывать самостийная держава, – это статус аграрно-сырьевого придатка и плацдарма для дестабилизации российской границы”. Додамо, що сировинним придатком Україна була якраз у Російській імперії та Радянському Союзі.

Висновки

Цього тижня дезінформатори відзначилися в багатьох сферах. Вони написали, що Зеленський “предал деда”, активіст Сергій Стерненко “неофашист” і “душегуб”. Розповідали про те, як в окупованому Криму будуть варити варення “из лепестков роз” без української води та продавати на його на Камчатці.

Вони писали, що “старания киевского режима украинизировать образование и общество” зазнають поразки, а тим часом в Україні нібито є “величезний” попит на освіту російською.

Іншою помітною темою був процес у Нідерландах щодо катастрофи MH17. Дезінформатори випробували на ній весь свій арсенал маніпуляцій, придумуючи фіктивні докази, конспірологічні теорії, і впевнено заявляючи: “Они не просто нас боятся, они нас ненавидят. Они изначально приняли решение обвинять Россию”.

ЩОБ ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗАГОЛОВКИ ДО ТЕМ, СКОРИСТАЙТЕСЯ ІНТЕРАКТИВНОЮ ВІЗУАЛІЗАЦІЄЮ.

Методологія

Ми шукали теми у 7415 матеріалах російською мовою з:

  • 68 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: 3652.ru, 3654.ru, 8692.ru, anna-news.info, antifashist.com, antimaydan.info, c-inform.info, comitet.su, crisis.in.ua, delovoydonbass.ru, dnr-lnr.info, dnr-pravda.ru, dnr24.com, dnr24.su, donbasstoday.ru, doneck-news.com, dontimes.ru, dosie.su, e-gorlovka.com.ua, e-news.su, evening-crimea.com, free-news.su, fresh.org.ua, fromdonetsk.net, front-novorossii.ru, gorlovka.today, jankoy.org.ua, kafanews.com, komtv.org, kv-journal.su, lgt.su, luga1news.ru, lugansk1.info, meridian.in.ua, metayogg.com, miaistok.su, mir-lug.info, mnyug.com, mozaika.dn.ua, nahnews.org, naspravdi.info, newc.info, news-front.info, newsland.com, nk.org.ua, novorosinform.org, novorossiy.info, novosti.icu, on-line.lg.ua, patriot-donetsk.ru, pohnews.org, politnavigator.net, pravdanews.info, ruinformer.com, rusdnepr.ru, rusnext.ru, russian-vesna.ru, rusvesna.su, sevastopol.su, sevnews.info, sobytiya.info, svodki24.ru, time-news.net, ukraina.ru, voenkor.info, voskhodinfo.su, vsednr.ru, xvesti.ru
  • 70 українських онлайн-видань, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): 112.ua, agrimpasa.com, aif.ua, akcenty.com.ua, antikor.com.ua, baza-pravda.in.ua, bbcccnn.com.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, censoru.net, dialog.ua, expres.life, finoboz.net, fraza.ua, from-ua.com, glavcom.life, glavk.info, glavred.info, glavred.life, golos.ua, hpib.life, hyser.com.ua, inforesist.org, inform-ua.info, informator.news, ivasi.news, jizn.info, khersonline.net, kompromat1.info, kompromat1.news, kordon.org.ua, korr.com.ua, kyiv.press, lifedon.com.ua, mignews.com.ua, newnews.in.ua, news247.com.ua, newsmir.info, onpress.info, podrobnosti.ua, politeka.net, politica.com.ua, pravda.rv.ua, prioritet.org, proua.com.ua, replyua.net, rupor.info, sharij.net, skelet-info.org, spektrnews.in.ua, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, ua24ua.net, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.com, ukranews.life, ukrrudprom.ua, vesti-ukr.com, vesti.ua, voi.com.ua, vremya.com.ua, vybor.ua, vz.ua, xn--j1aidcn.org, zik.ua, znaj.ua
  • 17 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, censor.net.ua, fakty.com.ua, fakty.ua, gordonua.com, interfax.com.ua, lb.ua, liga.net, nv.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, tsn.ua, ukrinform.ru, unian.net, zn.ua
  • 16 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, lentainform.com, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

  • з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій
  • з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.
  • з усіх новин провідних українських видань
  • з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

MIXADV

цікаве