ВЕЛИКІ КНЯЗІ РУСІ-УКРАЇНИ ОДЯГАЛИ КОРОНИ!

Сьогодні ми чудово знаємо, що влада великих князів давньої України прирівнювалася до королівської, але чи носили наші князі-королі корони?
Як бачимо на зображеннях – на золотих і срібних монетах великий київський князь Володимир Великий постає з хрестом в руці, одягнутим у плащ або ж корзно з шитим на ньому широким галуном, застебнутим біля правого плеча масивною підковоподібною фібулою. А його голову вінчає корона, яка прикрашена дорогоцінними каміннями!
На срібниках Володимира Святославовича зображено корону типу імператорських стем. Останні являли собою золотий обруч, прикрашений коштовним камінням та перлами і зверху покритий дорогоцінною тканиною.

Доктор історичних наук Володимир Ричка стверджує, що царський вінець або ж корона Володимира ніде і ніколи у писемних джерелах не згадується. Однак, важко повірити в те, що вона існувала лише у вигляді іконографічного атрибуту, тобто була тільки витвором самосвідомості правлячої верхівки Київської Русі, а не матеріальним, зримим символом політичного верховенства великокнязівської влади в давінй Україні.
Зображення: Золоті та срібні монети великого князя Русі Володимира Святославовича. Кінець Х ст. ДІМ.
Підготував: Тарас Чухліб

MIXADV

цікаве