Закони, прийняті депутатами Зеленського, зупиняють українські підприємства

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Судно під російським прапором, що вчора пройшло по Дніпру, везе імпортоване з РФ мастило.
Чому імпортоване?
А тому, що “слуги урода” своїм Законом № 1210 зупинили український завод мастил “Азмол”.

І, виявляється, про захоплення сегменту ринку мастил росіянами представники українсько-британського підприємства AZMOL BP попереджали ще два тижні тому, коли вступив в силу знаменитий законопроект №1210 (466-ІХ) імені товаріща Гєтьманцева, яким було збільшено акцизи для цього виробника, а той, відповідно, був змушений зупинити роботу через втрату рентабельності.
Так от – цим законом можна ілюстрювати наші традиційні добрі наміри, які ведуть до пекла.

Замість заявленого вдосконалення адміністрування податків, введення міжнародних стандартів та боротьби з ухилянням (план BEPS),  в закон напхали банальне збільшення податкового тиску, підвищення рентних ставок, ускладнення роботи іноземних компаній, безкарність фіскалів тощо.

Пам’ятаєте минулорічні викрутаси Дубінського з його втручанням в питання акцизів, в результаті чого бюджет недоотримав мільярди?
Так от – та ситуація переростає в законодавче цунамі, яке просто знищує українського виробника і робить його неконкурентним перед зовнішніми гравцями на ринку металургії, газопостачання, енергетики тощо.

Зокрема, ArcelorMittal вже выступив з заявою про критичну ситуацію в гірничо-видобувному та збагачувальному виробництві, яке скоротилося на 15% в порівнянні з 2019 роком – а тепер ризикує просто зупинитись.
Підприємство просить небагато – не підвищувати ренту на видобуток залізної руди у 1,5 рази у пік світової економічної кризи. І до нього вже приєднались всі решта металургійних підприємств.
До речі, Зеленський вже після підписання закону… звернувся до Шмигаля з пропозицією провести діалог з бізнес-асоціаціями для розробки змін в його положеннях та надання перехідного періоду для адаптації.

Все по-нашому: пропозиції будуть надаватися “до кінця року”, а виробництва зупиняються – вже зараз.

Тобто, втрати бюджету, безробіття, вихід інвестора – гарантовано на невідомий термін, що перетворить Україну на “сіру зону” та здобич зовнішнього виробника.
А РФ завжди готова надати свої “послуги” з економічної експансії.
Хоча, може так і задумувалося – продати безробітне деморалізоване населення промислових районів на відкуп російським впливам під виглядом “восстановлєнія економічєского сотруднічєства”?
Валерій Прозапас

MIXADV

цікаве