Що лікує календула і як нею лікуватися

Пазурі Кремля в наукових колах заходу: як західні університети стали цінним джерелом розвідданих для рашистів

29/03/2024 AA 0

У середині січня естонські служби безпеки затримали В’ячеслава Морозова, професора міжнародної політичної теорії в Тартуському університеті, що в Естонії. Це один з найстаріших вишів країн […]

Скоро літо, і в природі розцвітуть лікарські рослини, цілюща сила яких відома вже дуже давно. Ми зібрали лікувальні властивості календули і протипоказання до її застосування, оскільки ця рослина – одна з найбільш популярних в народній медицині.

Календула або нагдки – це різновид трав’янистої рослини із сімейства Айстрові. Впізнати календулу можна по дуже красивим і яскравим жовтим або помаранчевим кольорами. Досить поширена в традиційній і народній медицині. Її лікувальні властивості – широкі.

Найчастіше в лікувальних цілях використовують квіти календули, але іноді також заготовляють стебла і листя.

Найбільш широко використовується ця рослина в гастроентерології та косметології.

Календулу можна приймати окремо і в складі спеціальних лікарських засобів. Додатковою корисною рисою є те, що ця рослина абсолютно невибаглива в зростанні і догляді.

Лікувальні властивості календули
Квіти календули містять безліч різноманітних корисних речовин і вітамінів, але особливо вони багаті на каротиноїди. Визначити рослину, що містить найбільшу кількість корисних елементів дуже просто. Чим яскравіша квітка, тим вище число каротиноїдів. Крім того, в нігтиках містяться органічні кислоти і ефірні масла, які надають квітці насичений смак і приємний аромат.

У лікувальних цілях календулу можна застосовувати як протизапальний, антисептичний і загоювальний засіб. При цьому її можна використовувати як внутрішньо в різних відварах і настоях, так і зовнішньо у вигляді мазей і примочок.

Календула відома тим, що зміцнює стінки судин (атеросклероз судин), допомагає впоратися зі стресами і налагодити роботу нервової системи (астенія, неврози і т.д.). Прихильники народної медицини стверджують, що при правильному використанні ця рослина підвищує імунітет і допомагає організму в боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Багато років нігтики використовуються для лікування жіночих захворювань: вони загоюють ерозію шийки матки, допомагають при запальних процесах і в зв’язку з їх антибактеріальними властивостями успішно справляються з молочницею.

Показання до застосування
Календула знайшла своє застосування не тільки в медицині, але і в косметології і, навіть, в кулінарії, оскільки є відмінним харчовим барвником. Показаннями до прийому відвару або настоянки календули будуть:

  • Порушення роботи серцево судинної системи;
  • Розлади вегетативної нервової системи;
  • Сильний кашель та інші захворювання ЛОР органів;
  • Деякі захворювання печінки і селезінки;
  • Відкриті рани;
  • Інфекційні захворювання очей і порожнини рота;
  • Запальні процеси в сечостатевій системі;
  • Диспепсичні розлади;
  • Бородавки і інші доброякісні новоутворення на шкірі;
  • Ерозії і тріщини заднього проходу;
  • Клімакс.

Застосування календули стабілізує серцеву діяльність і заспокоює нервову систему. До того ж, її користь полягає в ефективному знятті набряків і спазмів, м’якому виведенні зайвої рідини з організму, усуненню сильного кашлю, відновленні роботи органів травлення. Завдяки своїм бактерицидним і ранозагоювальним властивостям, ця лікарська рослина швидко загоює рани і гнійні виразки, знімає запалення і бореться зі збудником інфекції – стрептококом і стафілококом.

Особливо яскраво проявляються її корисні якості, коли додатково використовується і інша лікарська трава – ромашка аптечна, деревій, шавлія та ін. Користь календули буде неоціненною, при відсутності протипоказань, які можуть завдати шкоди.

Протипоказання
Незважаючи на всі її приголомшливі корисні властивості, календула, як і будь-яка інша лікарська трава, має і свої протипоказання до використання. Їх, втім, не так вже й багато. Але ознайомитися з ними, перед початком лікування, необхідно всім. Інакше, передбачувана користь від нього може лише посилити проблему, привести до абсолютно небажаного результату і зашкодити.

Протипоказаннями до прийому цих квітів в будь-якій лікарській формі будуть:

  • Індивідуальна непереносимість її компонентів;
  • Вагітність;
  • Знижений артеріальний тиск;
  • Схильність до алергічних висипань на шкірі.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

MIXADV

цікаве