Гарячі теми російської дези: “Порохоботська промова Зеленського”, 9-те травня та американські біолабораторії в Україні .

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

  • Намагалися роздути масштаби святкування 9-го травня в Україні і забули згадати про його наслідки під час епідемії.
  • Грають на роздратуванні прихильників карантину та їхніх опонентів, зіштовхуючи їх між собою.
  • Намагаються підмінити децентралізацію “федералізацією” та пишуть про “підірвану довіру” до центральної влади.
  • Поширюють пропаганду про “американську колонію” і Росію, яка ніби-то стала “великою державою” та “кинула виклик США”.
  • Підривають довіру до медичної реформи емоційними маніпуляціями і перекладають всю відповідальність за проблеми в галузі на попередню команду МОЗу.
  • Зустрічайте оновлену інтерактивну візуалізацію тем дезінформації, щоб дивитись, як змінювались теми за останній рік.

Період: 4—10 травня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.  4—10 травня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 4—10 травня 2020 року

“Настоящий антиукраинский шабаш” 9 травня

Як і прогнозували російські сайти напередодні 9-го травня, “в течение дня на каналах кума Путина Виктора Медведчука будем наблюдать настоящий антиукраинский шабаш”. І дійсно: проросійські сили озвучували російські тези, лобіювали законопроект “об отмене запрета на георгиевскую ленту”, виголошували заяви на кшталт “никому не дадим переписать историю” або “мы защитим ветеранов”, організовували автопробіги і під керівництвом лідерів ОПЗЖ тотально нехтували карантином.

Одне з провідних українських проросійських видань подавало святкування 9-го травня як масове, хоча цього насправді не було, пишучи про “праздничные мероприятия, организованные оппозиционерами” під час карантину: “Народа собиралось у Вечного огня в Киеве и других городах даже больше, чем на Пасху“. Про масовість заходів писали переважно в позитивному ключі: “Главное, что произошло сегодня — украинцы вышли на улицы и отправились возлагать цветы, несмотря на карантин”, забувши згадати про епідемічні наслідки таких масових святкувань. Навіть навпаки — бідкались, що влада “старалась максимально затруднить проход к аллеям славы”, а “бесконечные дезинфекции делают специально, чтобы отбить охоту приходить сюда”.

Приділяли багато уваги відеозверненню Зеленського. Його промову характеризували “с поправкой на индивидуальность президента вполне себе порохоботской”, та називали недоліком те, що “во всей речи Зеленского — ни слова о Красной армии”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали також про ідеологічний розкол між владою та народом, оскільки влада святкувала 8 травня — “так называемый День примирения и памяти, учреждённый на Украине постмайданными властями, при этом не без цели вытеснения 9 Мая”. Відзначення Дня пам’яті та примирення пов’язали з темою українського фашизму, який вкотре “поднимает голову, ощущает безнаказанность, потому что поддерживается властью”.

С 2014 года праздновать День Победы на Украине стало попросту опасно. Георгиевскую ленточку объявили «символом террористов», а депутаты-националисты открыто заявляли в телеэфирах, что носить её «очень опасно для жизни и здоровья»”.

“Карантинить нельзя помиловать”

Если окружение Порошенко зарабатывало на войне, то окружение нынешнего президента зарабатывает на карантине” — так продовжують українські маніпулятивні видання вже котрий тиждень тиражувати одні й ті самі тези — про зубожіння, медичну реформу, працюючий Епіцентр, посилення протестних настроїв і бунт “шашлыков и базаров”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, підхоплюють та посилюють ці слова, часто поєднуючи взаємовиключні тези. Наприклад, минулого тижня писали одночасно про те, що карантин послаблюють лише “под давлением улицы”, і що “количество инфицированных продолжает расти и риск вспышки эпидемии в стране остается почти таким же высоким, как и два месяца назад”.

Одночасно наголошували, що епідемія коронавірусу “никуда еще «не делась», и может усилиться”  та поширювали думку про низьку епідемічну загрозу через “вирус, который всех обманул”. Особливо активно раділи нереалізованим песимістичним прогнозам (“распространение болезни оказалось в десятки и сотни раз менее быстрым, чем прогнозировалось на основании китайских данных”) і використовували це як аргумент для дискредитації карантинних заходів та як доказ, що карантин впровадили з політичною метою: “украинские прогнозисты попали пальцем в небо. И хорошо ещё, если это добросовестная ошибка, а не следствие паники или политического заказа. Значит ли это, что Украине можно было и не вводить карантин?”.

Паралельно з цим російські дезінформатори вкотре намагаються підірвати довіру до будь-кого на політичній арені: “у «велюровых» не хватило ума по-людски реализовать политику карантина, у оппозиции — меры в критике и в шаблонной контрпропаганде смешных «телелидеров», а местные пользуются ситуацией и хотят «оседлать волну»”. І вже не вперше ми помічаємо, як російські дезінформатори поступово “перетікають” від теми карантину до теми місцевих виборів, припускаючи, що “Кто поведет общество после карантина — получит наибольшие электоральные дивиденды” та розкручуючи тему демаршу мерів.

“Среди мэров, похоже, начался конкурс. Кто эффектнее пошлет на х*р Зеленского”.

“Партія мерів” призведе до “федералізації”

Сайти-клікбейти продовжують розвивати тему конфікту центру та регіонів: “центральная власть за год полностью утратила авторитет”. Вони також складають список потенційних кандидатів в “партію мерів”: “Черкассы, Ивано-Франковск, Мукачево, Днепр …. Харьков и Одесса”.

Цього тижня у них з’явилася нова підтема — Порошенко збирає нову “партию регионов”: “Порошенко намерен вложить в проект 150 миллионов долларов, объединив мэров Западной и Центральной Украины”. Паралельно вони продовжують звинувачувати Зеленського в співпраці з попереднім президентом України і погрожувати тим, що Порошенко його “обіграє”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більше пишуть про реакції Офісу Президента на кризи останніх тижнів: “тактика президентского офиса: зашквариться и затаиться. Может, рассосется”. Вони також оголошують про створення “партії мерів” і паралельно озвучують список інших “партій”, які раніше самі ж придумали: “Опять создается партия, только на этот раз не из «соросят», геев, Сенцова с баночкой и Гончарука, а из мэров городов”.

Також маніпулятори згадують ще один свій постійний наратив — федералізацію. Останні декілька років вони намагаються просунути сам цей термін в українське публічне обговорення і підмінити ним децентралізацію. Наприклад, “никакой «Единой Краины» (ще один евфемізм України від пропагандистів, обігруєтсья слоган, який був популярний в Україні у 2014 році — Тексти) не существует, а сохранить страну способна лишь федерализация”. І шукають та вигадують нові розколи, на які можна тиснути, як от “склонность к самостийности” Галичини.

Російські провідні видання пишуть, що президент хоче отримати титул “«победителя коронавируса” і ревниво захищає його від інших кандидатів. І кажуть, що Зеленський буде змушений “придушити” мерів і місцеву владу силою.

Медреформа: “власти решили снять с себя важнейшие социальные обязательства”

Сайти-клікбейти не перестають нападати на “геноцидный”, за їхнім визначенням, закон про медичні гарантії, з якого і почалась медреформа. Користуючись скласнітю медичної реформи, вигадують безліч лякалок. Зокрема, пишуть, що “на медицину всей страны не хватит денег и это приведет к тому, что бюджетные и коммунальные лечебные учреждения будут обанкрочены и разрушены”. А “виграє” від цього приватний медичний бізнес.

Головна тема, яку просувають маніпулятори  це “сокращение медицинских работников”. Вони лякають тим, що медики підуть з лікарень і поїдуть працювати за кордон. Заодно продовжують звинувачувати Уляну Супрун (українку, яка народилася в США), яка вже майже рік не очолює МОЗ. “Она не боится ответственности…Потому что она защищена известно какими посольствами, которые управляют нашей страной”. Поєднують тему “зовнішнього управління” зі страхами щодо медреформи, які підтримують деякі українські політики та керівники великих лікарень.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, дуже багато пишуть про “ліквідацію” тубдиспансерів і психіатричних лікарень. Ці міфи розвіює Олег Петренко, перший голова Національної служби здоров’я, в нещодавньому інтерв’ю. Вони також дуже своєрідно описують мотиви для реформаторів медицини: “сократив число больниц под предлогом «борьбы с коррупцией» власти решили снять с себя важнейшие социальные обязательства, которые им достались в наследство от Советского Союза”.

Окрема критика дісталася принципу “гроші ідуть за пацієнтом”: “ оплачивается лишь каждый пролеченный случай, а в условиях эпидемии их количество сократилось на 75%”  тому ніби-то лікарні недофінансовані. Насправді тариф для лікарень другого рівня складається з 4 складових, і лише одна з них  це “гроші за пацієнтом”. Система фінансування лікарень другого рівня передбачає платежі не тільки за надані послуги, але й за готовність ці послуги надавати. Але щоб отримувати гроші, медичні заклади мають бути ефективними і робити кроки назустріч пацієнтам.

Великі російські сайти пишуть, що “Украинская медицина в настоящий момент «не просто уязвима, а фактически находится в шаге от комы»”. Вони згадують протест лікарів у Києві, які жалілися на зниження зарплати під час епідемії.

Україна — “колонія” Сполучених Штатів, і на ній проводять досліди

Сайти-клікбейти продовжують поширювати грубий фейк депутатів ОПЗЖ про американські біолабораторії в Україні: “Глава политсовета ОПЗЖ попал в «десяточку» со своим запросом, разворошив американское гнездо»”. Вони намагаються просунути “біогейт”, який ніби-то має настати в Україні. А спростування “лишь подтверждают проведение биологических экспериментов Пентагона на территории Украины”. Тема лабораторій не нова, про неї згадують напередодні закінчення терміну дії угоди між США та Україною про співпрацю в сфері протидії біологічній зброї.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, пишуть про призначення нового посла США в Україні: “Выжидательная позиция не способствовала эффективному управлению колонией, поскольку пришлось задействовать резервный канал связи — МВФ”. Тепер, коли послом має стати відставний американський військовий, який знається на ситуації в регіоні, вони пишуть про відновлення “системы внешнего управления в полном объеме”.

Україну ж називають “колонией”, залежною від Сполучених Штатів. Таким чином вони продовжують свій звичний наратив “зовнішнього управління”. Згідно з ним, Україна несамостійна і насправді перебуває під контролем: корпорацій, Джорджа Сороса, американського уряду, світового закулісся чи масонських лож. Кожен може знайти варіант на свій смак.

Більше того, вони намагаються переконати, що “Нэнька (“ненька” українською означає мама, словостполучення “Україна-ненька” використовується у пафосних піснях та поезії. Російська дезінфоомаціє іноді використовує українські слова у російській транслітерації — це зчитується як зневага) в Америке стала синонимом нищего лузера вроде Гондураса”. В той же час, Трамп “пытается повторить метод «сосредоточения России» (тобто, тимчасової відмови від активної зовнішньої політики для вирішення першочергових внутрішніх викликів — Тексти), адаптировав его к американским интересам”.

Висновки

9-те травня  важлива дата для легітимізації нинішнього російського режиму. Щороку в ці дні Росія намагається нав’язати Україні свою модель свята. Крім усьго іншого, вона передбачає маргіналізацію українських повстанців, котрі воювали як проти нацистської Німеччини, так і проти СРСР. Цього тижня дезінформатори традиційно використовували 9-те травня, щоб створити образ масової підтримки радянської інтерпретації історії Другої світової війни. Це їм потрібно для того, аби прив’язати Україну до єдиного з Росією символічного простору. Але недавні опитування свідчать, що більшість громадян відмовляється від радянських міфів про війну, покладає на СРСР частку відповідальності й підтримує святкування Дня примирення 8 травня.

Іншою помітною темою є карантин. Маніпулятивні сайти не вважають, що він мав би стати на заваді святкуванню 9-го травня (в самій Росії перенесли масові заходи). І одночасно  висміюють послаблення карантину. Вони намагаються підважити довіру до держави одночасно серед прихильників та противників карантину. Звинувачують нову владу в “зароблянні на карантині”  так само, як попередню звинувачували в “зароблянні на війні”. А демарш деяких мерів проти карантинних обмежень хочуть показати як підтримку “федералізації”,  ще однієї вигаданої тези, яку вони просувають вже багато років.

Прямий фейк  біолабораторії. Росія давно не використовувала поширення абсолютної брехні. Як правило, вона перекручувала реальні факти. На цьому тижні дезінформатори активно поширювали вигадану тезу про американські біолабораторії в Україні. Минулого разу пряма брехня з подібним масштабом поширення використовувалася в 2014 році, під час гарячої фази конфлікту між Росією і Україною на сході.

Підрив довіри до державних інституцій, західних союзників та процесу реформ  важлива ціль для дезінформаторів. Цього тижня вони продовжили дискредитувати медичну реформу, користуючись тим, що її важлвивий етап збігся і з епідемією, і з політичною турбулентністю.

Приклади Заголовків

“Настоящий антиукраинский шабаш” 9 травня

Победная поступь. Как украинцы вопреки карантину вышли праздновать 9 мая | strana.ua

Постсоветская ментальность нынешней украинской власти тянет ее от Брюсселя в сторону Москвы, — Геращенко | kordon.org.ua

Официальный Берлин: «Войну начала Германия, а не СССР. Порошенко и Вятровичу лучше закрыть свои рты» | vremya.com.ua

Постсоветская ментальность нынешней украинской власти тянет ее от Брюсселя в сторону Москвы, — Геращенко | kordon.org.ua

Уроки Нацпамяти. Как граждан Украины учат праздновать День Победы | ukraina.ru

“Карантинить нельзя помиловать”

Коронавирус начинает выдыхаться, — Онищенко | rusvesna.su

Вирус, который всех обманул. Страшные прогнозы и уникальный шведский опыт | ukraina.ru

Мэры против президента. Крах в Украине проекта «ЧП под видом карантина» | e-news.su

Берегите себя — власть Украины не справилась с карантином | naspravdi.info

«Карантин отменяют под давлением улицы»: соцсети об ослаблении режима самоизоляции на Украине | ukraina.ru

Сазонов: Люди говорят, что если окружение Порошенко зарабатывало на войне, то окружение нынешнего президента зарабатывает на карантине | finoboz.net

“Карантинить нельзя помиловать” — Владимир Завгородний | spektrnews.in.ua

“Партія мерів” призведе до “федералізації”

«Власть в стране новая, но действует она старыми методами»: Мэр Черкасс заявил, что люди не хотят, чтобы ими руководили дилетанты | finoboz.net

Черкасский бунт — осмысленный, но беспощадный ли | e-news.su

Власть слаба, а король — голый. Эксперты о конфликте Зеленского с непокорными мэрами | ukraina.ru

Порошенко решил воссоздать партию «Партию Регионов». | nk.org.ua

Вариант «хитросделанных» не прошёл. Зеленский перед выбором: как выбирать | ukraina.ru

Медреформа: “власти решили снять с себя важнейшие социальные обязательства”

Звезда Ковида: Песни захворавших славян | naspravdi.info

«Это диверсия», — Зеленский раскритиковал медреформу (ВИДЕО) | rusvesna.su

Бойко: Никакой медреформы не было — было уничтожение медицины | antifashist.com

«Ну сколько можно врать»: Украинские медики взбунтовались | bbcccnn.com.ua

На Украине в опорной в борьбе с COVID-19 больнице урезают зарплаты и сокращают штат медиков | front-novorossii.ru

Україна — “колонія” Сполучених Штатів, і на ній проводять досліди

Владимир Мулык: Нервная реакция Госдепартамента на разоблачение биолабораторий вызвана тем, что США пропустили уже «три гола» в свои ворота | from-ua.com

Зубченко: Запущенный Медведчуком «биогейт» вышел на геополитический уровень | from-ua.com

Американский гауляйтер | rusdnepr.ru

Новый посол США готов пожертвовать Украиной ради противостояния с Россией — Суслов | politnavigator.net

Виноват Китай в коронавирусе или нет, из этой ситуации он выйдет победителем — эксперт | ukraina.ru

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

  • з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій
  • з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.
  • з усіх новин провідних українських видань
  • з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 10959 матеріалах російською мовою з:

  • 68 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: 3652.ru, 3654.ru, 8692.ru, anna-news.info, antifashist.com, antimaydan.info, c-inform.info, comitet.su, crisis.in.ua, delovoydonbass.ru, dnr-lnr.info, dnr-pravda.ru, dnr24.com, dnr24.su, donbasstoday.ru, doneck-news.com, dontimes.ru, dosie.su, e-gorlovka.com.ua, e-news.su, evening-crimea.com, free-news.su, fresh.org.ua, fromdonetsk.net, front-novorossii.ru, gorlovka.today, jankoy.org.ua, kafanews.com, komtv.org, kv-journal.su, lgt.su, luga1news.ru, lugansk1.info, meridian.in.ua, metayogg.com, miaistok.su, mir-lug.info, mnyug.com, mozaika.dn.ua, nahnews.org, naspravdi.info, newc.info, news-front.info, newsland.com, nk.org.ua, novorosinform.org, novorossiy.info, novosti.icu, on-line.lg.ua, patriot-donetsk.ru, pohnews.org, politnavigator.net, pravdanews.info, ruinformer.com, rusdnepr.ru, rusnext.ru, russian-vesna.ru, rusvesna.su, sevastopol.su, sevnews.info, sobytiya.info, svodki24.ru, time-news.net, ukraina.ru, voenkor.info, voskhodinfo.su, vsednr.ru, xvesti.ru
  • 70 українських онлайн-видань, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): 112.ua, agrimpasa.com, aif.ua, akcenty.com.ua, antikor.com.ua, baza-pravda.in.ua, bbcccnn.com.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, censoru.net, dialog.ua, expres.life, finoboz.net, fraza.ua, from-ua.com, glavcom.life, glavk.info, glavred.info, glavred.life, golos.ua, hpib.life, hyser.com.ua, inforesist.org, inform-ua.info, informator.news, ivasi.news, jizn.info, khersonline.net, kompromat1.info, kompromat1.news, kordon.org.ua, korr.com.ua, kyiv.press, lifedon.com.ua, mignews.com.ua, newnews.in.ua, news247.com.ua, newsmir.info, onpress.info, podrobnosti.ua, politeka.net, politica.com.ua, pravda.rv.ua, prioritet.org, proua.com.ua, replyua.net, rupor.info, sharij.net, skelet-info.org, spektrnews.in.ua, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, ua24ua.net, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.com, ukranews.life, ukrrudprom.ua, vesti-ukr.com, vesti.ua, voi.com.ua, vremya.com.ua, vybor.ua, vz.ua, xn--j1aidcn.org, zik.ua, znaj.ua
  • 17 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, censor.net.ua, fakty.com.ua, fakty.ua, gordonua.com, interfax.com.ua, lb.ua, liga.net, nv.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, tsn.ua, ukrinform.ru, unian.net, zn.ua
  • 16 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, lentainform.com, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

MIXADV

цікаве