Москва на міфах і брехні “стоїть”

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Була колись така радянська пісенька: “Мы рождены-ы-ы, чтоб сказку сделать бы-ы-ы-ылью…”. Ну з “билью” у них якось “нє сложилось”, а от казки складати вони уміли. Ось одна з них. Сьогодні трапилося мені в стрічці посилання на російський фільм про війну “Матч” (2012). Кіно вже не першої свіжости, але ж хтось поширює це “ко дню Победы”. Про якість того кінопродукту взагалі нема що казати, а от зміст потребує кількох коментарів та уточнень.
У фільмі є кадр, де поряд з нацистами євреїв ведуть на розстріл у Бабин Яр українські націоналісти із жовто-синіми стрічками на рукаві. Керівником цих загонів українських поліцаїв нібито є ОУНівець Володимир Багазій (якого зіграв Станіслав Боклан). Багазій дійсно був бургомістром Києва (жовтень 1941 – лютий 1942). Але за свою націоналістичну діяльність та саботаж розпоряджень окупаційної влади він був заарештований гестапо і розстріляний у Бабиному Яру ще в лютому 1942 року разом з Оленою Телігою та іншими діячами українського визвольного руху. Події ж розгортаються в серпні 1942 року, коли нібито відбувся так званий “матч смерті”. Це радянський пропагандистський міф, бо за перемогу в матчі ніхто футболістів не розстрілював! У першу чергу нацисти у Бабиному Яру розстрілювали УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ і тих, хто носив жовто-синю символіку!
Лише четверо футболістів з тієї команди аж наступного року були заарештовані за звинуваченням у зв’язках з НКВД. Вони загинули пізніше в концтаборі за участь в тюремному бунті. Але радянській пропаганді потрібен був міф. Тому в 1957 році на замовлення КПРС було видано книгу “Третій тайм”, в основу якої й було покладено цю придуману легенду. Але у концтаборі загинуло лише четверо футболістів, а на полі грає мінімум 11! Тому до списку загиблих дописали також ще й інших, а потім навіть нагородили їх посмертно… А в цей час вони собі спокійно існували одночасно з міфом про «розстріляних» футболістів. Ну як спокійно, їх тягало КҐБ за те, що вони були на окупованій території, що грали з німцями у футбол, а не були на фронті і т.д. Їх уже майже оголосили “зрадниками Батьківщини” і ледве не розстріляли вдруге!.. Але їх врятував той таки міф, що почав уже жити своїм самостійним життям. Тому вище партійне керівництво зрозуміло, що заштовхати джина назад у пляшку вже не вийде, тож краще з них ліпити героїв, ніж зрадників. Серед “розстріляних” учасників “матчу смерті”, які спокійно дожили до старості, наприклад, були: Михайло Свиридовський (помер у 1973 р.), Федір Тютчев (у 1959), Михайло Путистін (у 1981), Володимир Балакін (у 1992), Михайло Мельник (у 1969), Макар Гончаренко (у 1997).
До 20-річчя їхньої “героїчної смерті” був знятий фільм «Третий тайм» (1962). Ну та нехай, тоді працювала совєцька пропаганда і писалися казки. Але ж у 2000-х роках відкрилися архіви, і міф про розстріл за перемогу давно розвіявся в дослідженнях істориків. Але кремлівських “казкарів” це не зупинило, і вже у 2012 році, фільм було перезнято, і зроблено ще гірший варіант того самого “совкового” міфу!
І мова ж не лише про цей фільм. У Росії щороку знімають десятки а то й сотні фільмів про Другу світову війну, яку в них називають Вєлікой Отєчєствєнной, що теж є частиною цього загального міфу. Існує навіть такий жарт, що якби не було війни з Німеччиною, то не було б російського кінематографа. А є ж іще міфи про Олександра Матросова і Зою Космодем’янську, про “Молодую гвардію” і піонерів-героїв та багато інших. Їх там сотні, якщо не тисячі! Уся історія Другої світової війни в російській подачі — це суцільний пропагандистський міф! Там у них навіть свої дати початку та закінчення цієї війни.
Хто хоче знати більше про цю міфологію, раджу прочитати книгу Володимира В’ятровича “Війна і міф. Невідома Друга світова” (2016).
Але переконувати тих, хто досі свідомо чи несвідомо перебуває в полоні радянсько-російських міфів, це те ж саме, що колись було доводити людям Середньовічної Європи, що Земля обертається навколо сонця, а не тримається на трьох китах і черепасі.

На изображении может находиться: 1 человек, шляпа
На изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят и на улице
На изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят и на улице
На изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят, люди гуляют и на улице
На изображении может находиться: 1 человек, сидит

MIXADV

цікаве