Як стати жайворонком: чи варто переходити на ранкову сторону сили

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

Усі тільки й торочать про те, як чудово прокидатися раніше і починати свій день ще затемно, а ви ніяк не можете змусити себе припинити відкладати будильник щодесять хвилин, щоб “ще хвилиночку поспати”? Тоді цей матеріал для вас. Ми поговорили з лікарем і дізналися все про ранкові ритуали і те, як починати ранок, щоб бути здоровим та продуктивним.

Фото unsplash.com

Чи схожий ваш ранок на кількаразове відхилення дзвінка будильника та вихід із дому на 10 хвилин пізніше, бо ви дожовували бутерброд і переглядали стрічку у соцмережах, поки мали б взуватися? Якщо так, то ваш день може стати грою у квача, і ви ніколи насправді не відчуєте себе на вершині. Але це можна виправити!

Безсумнівно, через інтенсивний, швидкоплинний, та дещо поспішний ритм життя у 21 сторіччі для багатьох людей ранок – найпроблемніша частина доби. Втім, дотримання ранкового режиму має вирішальне значення для того, щоб бути продуктивними, досягати цілей, відчувати себе організованими та робити все це з упевненістю.

Добре відомо, що ранкові ритуали користуються популярністю у відомих лідерів в усіх сферах  – від бізнесменів  до політиків. Хоча не всі ми займаємо лідерські позиції на робочому місці, кожен має бути лідером свого життя та направляти його у правильне русло, а не плисти за течією.

То як правильно починати день, аби зуміти впоратись зі щоденними завданнями, не відчуваючи постійного напруження? На ці та інші запитання відповіла блогерка, дієтологиня та лікарка-гастроентеролог Юлія Гудима.

дієтологиня та лікарка-гастроентеролог Юлія Гудима

А… о котрій мені взагалі прокидатися?

Давайте будемо чесними. Для більшості людей встати рано вранці нелегко, особливо коли все ще темно. Існує купа кліше щодо плюсів раннього пробудження. Кажуть, «Хто рано встає, тому Бог дає». Та не всі вірять у Бога. Втім, у раннього пробудження справді є багато переваг.

«Ранок  програмує наш день, і час підйому є важливим» – наголошує Юлія Гудима.  «У нас є  денні та нічні гормони, які визначають нашу продуктивність впродовж дня і гарний сон ввечері. Так, вранці з 6 до 9  – активно виробляється кортизол. Він дає нам сили та енергію. Тому цей проміжок оптимальний для підйому. А якщо ви встаєте після 10.00, це загрожує довгим, тривалим пробудженням і низькою працездатністю».

Їсти чи не їсти, ось в чому питання…

сніданок

«Як лікарка, скажу, що снідати потрібно обов’язково! Багато досліджень свідчать, що люди, які мають перший повноцінний прийом їжі, не схильні переїдати впродовж дня, а отже і набирати надлишкову вагу. Отримують більшу кількість вітамінів та мінералів, підтримують нормальний рівень цукру в крові, схильні вживати менше жирної їжі та мають кращу працездатність», – коментує Юлія Гудима. Крім того, відразу після пробудження, дієтологиня радить випити 1-2 склянки звичайної води.

«Снідати завжди варто в першу годину після пробудження. Сніданок повинен бути збалансованим і містити всі необхідні нутрієнти, тобто і білки, і жири, і вуглеводи. Якщо вас чекає робота в офісі – він може бути більш білковим, а якщо працюєте фізично чи біжите на тренування – обов’язково містити повільні вуглеводи у вигляді цільних круп (вівсяної, гречаної і т.д.)  По калорійності це другий по величині прийом їжі (найбільший обід), а по об’єму – для жінки має складати приблизно 250-300 г, а для чоловіка – 300-350 г», – радить дієтологиня.

Щось ще крім раннього підйому та прийому сніданку?

спорт

Знаємо, як спокусливо полежати в ліжечку «ще хоч 10 хвилин» замість того, щоб зайнятися будь-якою фізичною діяльністю. Втім, якщо ви зможете звикнути робити хоч елементарну зарядку, перш ніж потрапити в офіс, ви відчуєте себе більш досконалими, впевненими в собі , а також отримаєте багато переваг для здоров’я.

«Фізичні навантаження  корисні для всіх, але особливо для тих, у кого сидяча робота і немає часу на спортзал. Адже навіть 10-15 хв вранці та декілька простих вправ будуть мати позитивний вплив на серце і судини, тонус м’язів і  рухливість суглобів, концентрацію уваги та роботу мозку. Головне у ранковій зарядці – регулярність і задоволення від процесу», – зазначає Юлія Гудима.

А щось духовне… потрібно?

ноутбук онлайн

Тренер з продуктивності, Гілберт Росс, пропонує починати ранок, визначивши і записуючи від одного до трьох найважливіших завдань, які вам потрібно виконати протягом цього дня. Це все не просто так! Написання щоденних цілей на папері (саме так, а не в електронному вигляді), на думку експерта, допомагає підтримувати бажаний напрямок життя людини, тобто надають дню значення, особливу цінність.

Наприклад, якщо написання книги або створення популярного блогу є вашими важливими довгостроковими цілями, то важливим завданням на день може бути завершення написання розділ або створення контенту для інтернет-спільноти.

Крім того, занотовування позитивних афірмацій, себто, позитивних переконань –  дуже потужний спосіб відтворення втілення ваших цілей у повсякденному просторі.

Прикладом цього може бути запис у блокноті «Я досягаю більших успіхів у своїй кар’єрі» або «Я стаю здоровішим і сильнішим завдяки спортивним тренуванням». Зауважте, що за час, коли ви записуватимете це, ви начебто даєте мозку зрозуміти що ви вже майже досягнули цілі, а це в свою чергу мотивує бути кращою версією себе щодня, щогодини.

У кожного бувають дні, коли прокинувся начебто не з тієї ноги, втім, «Після пробудження, як би вам не було важко, подумайте про хороші речі, які може принести цей день», – радить пані Гудима. І ми з нею згодні.

MIXADV

цікаве