Михайло Кухар: Українські долари VS теорія економічних циклів

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Відчуйте себе економічним Шерлоком
""

Один-два рази на рік наша група робить науково цінне відкриття в економіці України. І так вийшло, що сьогодні саме такий день. Як ви думаєте, скільки готівкових доларів знаходиться на руках у населення?

  • Make готівка great again . Українці в будь-який незрозумілій ситуації відкладають долари. А вже наявних у нас вистачає, зараз покажу і розкажу загальну ситуацію.
  • Пояснити неймовірне . Чому український феномен неможливо пояснити умовного іноземцю: ситуація дійсно суперечить всім канонам економіки.
  • Невелика реклама . Адже це спецпроект, вірно? Ловіть його “спецпроектную” суть, ми намагалися зробити весь матеріал цікавим.

Make готівка great again

До 2013 року ми з абсолютно прийнятною точністю знали відповідь на це питання. Беремо сальдо купівлі-продажу валюти населенням з 1996 року, будуємо графік, вуаля! Ви бачите динаміку “жовтої зони” на першому чарті – сукупних наявних заощаджень у валюті, доларового М-0, як ми його називаємо – в порівнянні з … наприклад, ЗВР (золотовалютними резервами Нацбанку).

Картина шокує.

65 млрд доларів у населення. Проти всього лише 22 млрд доларів у НБУ. Хоч для фахівців такий розклад вже давно не в новинку. Але і це ще не відкриття – звичайне передмову для того, щоб вас “ввести в тему”.

У всіх підручниках макроекономіки написано, що населення (householders – домашні господарства в деяких варіантах перекладу наукової літератури) завжди нарощують заощадження в період зростання економічного циклу. Це відбувається, оскільки у них зростає зарплата, доходи, вони не встигають все витрачати на поточне споживання і … накопичують.

Так виходить і в періоди спаду: зарплати падають, багато хто взагалі втрачають роботу і тут-то вони починають переводити раніше зроблені заощадження, щоб зберегти хоч на якомусь рівні свій рівень споживання.

У розвинених економіках такої драми не буває. Депозити населення в банківській системі у них то ростуть, то падають в різні періоди економічного циклу. А у нас? А у нас відомо що. Щось люди кладуть в банки, але найчастіше (як показує статистика останніх 25 років) купують готівкові долари.

Ви це знаєте, і я це знаю. Тут немає ніякого макроекономічного відкриття.

Це ж підтверджує і графік №1, де в “золоті 2000-е”, з 2000 по 2013-й населення скуповувало 65 мільярдів готівкових доларів.

Власне, графік №1 у всій своїй красі

При цьому “на піку” заощадження населення в банках становили лише 55 млрд доларів. Потім, уже після банківської кризи 2014-15 років, взагалі знизилися до 15-20 млрд доларів. Це ви можете побачити на графіку №2.

Графік №2 таємниче натякає … Тобто, не таємниче і не натякає, а говорить прямо

Давайте, ще раз подивіться на картинку. Уважніше. Вас нічого не бентежить?

Ні? Ну добре.

А ось Нацбанк і Мінекономіки повинні бути “збентежені”, і навіть шоковані. Тому що, незважаючи на економічне зростання 2016-2019-го населення не “купує”, а “продає” долари. Тобто головний актив їх заощаджень. Так не було ніколи і ніде, і так не написано в підручниках!

Це суперечить базовій теорії економічних циклів.

пояснити неймовірне

Частковим поясненням цього феномена могло б бути те, що населення перестало накопичувати в доларах, а понесло гроші на депозити в банки. Але ж ні!

Приріст депозитів і в доларах і в гривні в банківській системі у населення за чотири роки економічного зростання більш, ніж скромний. Це ви можете побачити на тому ж графіку №2.

Гіпотезу, що пояснює цей феномен, ми в офісі обговорювали давно. Наші трудові мігранти, вони ж “заробітчани”, пересилають додому гроші автобусами, готівкою, не довіряючи ні банкам, ні системою переказів. Наша теорія полягала в тому, що приплив готівкової валюти від створює штучний “навіс” пропозиції готівкової іноземної валюти. Так вона повністю поглинає попит з боку працівників всередині країни, які роблять в ній свої заощадження.

Це була гіпотеза. Але факти, як ви бачите на графіку №2, говорили про зворотне – населення більше здає валюти, ніж купує. І це навіть незважаючи на економічне зростання.

Ми дискутували про це з Грицем Кукурузою тільки сьогодні вранці. Вже о 19:30 він заніс до мого кабінету чарт і сказав, що знайшов потрібний доказ. Це графік №3, який я вам представляю, дорогі колеги, дочитавши цей економічний пост, присвяченій вузької макроекономічної проблеми.

А ось і графік №3 під’їхав. Далі без картинок

Отже, перед вами розбивка по областям: (хвала Нацбанку за те, що він продовжує неухильно підвищувати якість і деталізацію фінансової статистики на своєму офіційному сайті. Як ви самі можете побачити, п’ять західноукраїнських областей і Одеса – продають валюту на страшні суми. Що це, як не готівку “заробітчан”, які вони надсилають сім’ям? А ті продають їх в кіосках, змінюючи на гривні для підтримки свого рівня поточного споживання.

Ну а далі … Кілька простих рівнянь, корекція, екстраполятивно методи …

Головне підтвердження ми вже отримали і знаємо, як це вважати. На відміну від Нацбанку, який бачить лише “сальдо по країні”.

Невелика реклама

Точний результат наших розрахунків ми повідомимо вам на нашому Щорічному оголошенням Ключових Макроекономічних Прогнозів. Він пройде 10 грудня в Українському Домі (примітка редактора: Київ, звичайно ж).

Саме ви, і тільки ви дізнаєтеся, який неймовірний обсяг валюти ще й за ці чотири роки накопичився на руках у населення. У споживачів ваших товарів і послуг. Так ви просто ще не придумали як їм їх продати.

Можливо, у покупців побудованих вами квартир. Або у інвестиційних інструментів і цінних паперів, які ще не придумали і не вивели на ринок.

Ми розповімо вам першими, який потенціал відкладеного попиту це все має з боку заощаджень нашого населення. Причому без жодних нерезидентів-інвесторів, на яких все чомусь розраховують в своїх планах.

Ви можете купити квиток на наше Щорічне оприлюднення макроекономічних прогнозів Року 2020 по ціні кави і двох круасанів в київському кафе, тобто за 1000 грн (зі знижкою до кінця тижня).

Примітка редактора: немає, круасани коштують набагато дешевше, але ладно.

… Або ж замовити собі VIP-квиток за 2500 і подискутувати зі мною і колегами про всі обговорювалися темах на Закритому Прийомі для Спеціальних Гостей і спікерами заходу. Звичайно ж, після його завершення.

MIXADV

цікаве