Голова Запорізької ОДА у захваті від фільму “Червоний”!

У Telegram спокійно діють канали, які поширюють російську пропаганду, при цьому компанія ігнорує звернення Нацради та СБУ, – “слуга народу” Потураєв

29/03/2024 AA 0

Компанія Telegram ігнорує звернення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення чи СБУ щодо каналів у месенджері, які поширюють російську пропаганду. Про це заявив народний депутат, […]

Очільники Запорізької ОДА відвідали прем`єрний показ кінофільму “Червоний” в одному з кінотеатрів обласного центру.

Сюжет стрічки, знятої за книгою А.Кокотюхи, драматичний. 1947 рік. У страшну м’ясорубку сталінських таборів потрапляє воїн УПА Данило Червоний, де мусить пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування  кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай.

Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.

“В 1991 році Україна здобула незалежність. Проте, багато страшних років нам намагались довести, що такої держави не існує. Як тоді, так і зараз чимало наших земляків доводять: це не так!
Лишився у захваті від стрічки “Червоний”.- написав у ФБ Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль

Дякую всім, хто причетний до її створення. Саме такі фільми і доводять: Україна живе в наших серцях”.

https://www.youtube.com/watch?v=2KFmijE0Ikw&feature=youtu.be

“Фільм «Червоний» робить ще один важливий крок – це екранізація сучасного твору українського письменника з української недавньої історії. Про однойменний твір Андрія Кокотюхи я колись писав. Повернуся до нього трохи пізніше, а спочатку зроблю репортажну паузу. – пише критик Андрій Марин.

 

Екранізацію мені пощастило дивитися в присутності автора, оскільки це був «передпоказ», на який прибули ще й оператор, та акторський склад, хоча й у неповному вигляді. На невеликій прес-конференції Андрій пояснив, що екранізовано останню «табірну» третину його роману, і вже готується «пріквел» за першою частиною, прем’єру якого заплановано наступного року.

 

Драматичний сюжет, гарна операторська робота, вибір місцевості і переконливі декорації, вдалий акторський кастинг і режисерське вміння подати цільну оповідь, роблять «Червоний» такою ніби «прохідною» картиною, яка насправді торить дорогу чи то прохід, українському історичному «екшену». Не все вдалося одразу, однак, думаю, що «Червоний» залишиться як етап зростання новітнього українського кінематографа у своєму жанрі. Його будуть дивитися, і навіть, передивлятися, вже знаючи, що очікує героїв далі. А це важливо, бо так виявляється прихильність глядачів, відрада для режисера та сценариста, які, мають всі шанси посилити українське кіно”.

“Не вірте плакальщикам за українським кінематографом! Не вірте, що Схід і Південь не піде у кінотеатри на перегляд вітчизнянного кіно! – заявив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко, – У Запоріжжі зал був повністю заповнений! Глядачі стоячи вітали картину і її творців! Потрібно більше знімати українських фільмів!”

Зрозуміло, ті давні драматичні історії важливі. Але, у країні четвертий рік йде війна. 800 км фронту. Маємо окупований Крим. Сотні прикладів героїзму і самопожертв. А де фільми на цю нині актуальну тему?

Адже, першими приходять на подібні презентації учасники АТО, волонтери, активісти, що буденно піднялися на захист Вітчизни від оновленого сталінізму-путінізму, концтаборів, рабства…

Про це варто думати Мінкульту, Держкіно і діяти!

Чекаємо СУЧАСНИХ фільмів!

Ростислав Тригуб, редактор сайту “Універсальна газета”

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply