Томос ПЦУ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

На данном изображении может находиться: текст

Нижче зібрані деякі брехливі тези прихильників УПЦ МП і дані відповіді на них.
—————-
1. ПЦУ керується з Стамбулу.

Це не так. ПЦУ отримала статус Автокефальної церкви, тобто вона може самостійно без погодження з будь-ким обирати Предстоятеля, єпископів, керувати своїми єпархіями і змінювати свій Статут. В той же час УПЦ МП не може ні обирати Предстоятеля, ні змінювати свій Статут без схвалення Патріарха РПЦ. Тобто ПЦУ отримала реальну незалежність і стала рівною серед інших 15 автокефальних помісних церков, а УПЦ МП як була, так і лишилася на короткому ланцюжку Росії.
—————-
2. УПЦ МП – церква, визнана усім світовим православ’ям.

УПЦ МП не визнана ніким у світі, і ось чому: до отримання Томосу УПЦ МП мала статус “самоврядної церкви з правами широкої автономії”. Цей статус церкви не вимагає визнання зарубіжними помісними православними церквами, адже така церква вважається церквою під жорстким протекторатом материнської структури (РПЦ). Тому УПЦ МП розглядалася лише як більш самостійна частина РПЦ і жодній помісній церкві не потрібно було її визнавати. Визнання необхідне лише для статусу Автономної або Автокефальної церкви.

—————-
3. ПЦУ – церква не визнана ніким у світі.

На даний момент ПЦУ вже отримала визнання Константинопольської автокефальної церкви, яка має перше місце в диптиху православних церков (а усього їх 15). Архієреї ПЦУ довгий час не могли спілкуватися з закордонними колегами, так як зусиллями Росії УПЦ КП і УАПЦ розглядалися як розкольницькі церкви. Тому зарубіжні православні церкви зовсім не знайомі ні з ієрархами ПЦУ, ні з Епіфанієм. Нині відбувається процес першого обережного знайомства, напрацьовуються зв’язки. Історія показує, що деяким помісним автокефальним церквам потрібні були десятки та сотні років, щоб вони отримали визнання усіх інших автокефальних церков. Тим більше, що для повного визнання ПЦУ сучасна Росія має кардинально змінитися або розпастися на окремі частини.
—————-
4. Митрополит Онуфрій має велику вагу в світовому православ’ї, а митрополит Епіфаній – ніхто.

Так було до моменту отримання Україною Томоса. Але в цей день Онуфрій втратив свій сан митрополита Київського і всія України, що було вказано в листі Онуфрію від Вселенського патріарху Варфоломія. З 06.01.2019 року Онуфрій – звичайнісінький архієрей неканонічної православної церкви, так як він відмовився брати участь в Об’єднавчому Соборі, організованому Константинополем. А Епіфаній після отримання Томосу став визнаним Константинополем митрополитом Київським і всія України.
Отже, в день отримання Томосу вони помінялися ролями – Епіфаній став Блаженнійшим Владикою, а Онуфрій втратив свою легітимність і став звичайним митрополитом.
—————-
5. РПЦ має канонічне право на територію України, тому Варфоломій не мав права давати Томос.

Це не так, ось факти, що підтверджують канонічні права Вселенського Патріарха Варфоломія:
У 988 році Константинополь хрестив Київську Русь, отже Константинопольська церква є матір’ю Українського православ’я.
У 1686 році під тиском політичних обставин Константинопольський патріарх передав Московському патріарху право призначати Київського митрополита. Право на територію України ніхто Московському патріархату ніколи не надавав.
У 2018 році Варфоломій відкликав право Москви призначати Київського митрополита і РПЦ втратила будь-які канонічні права на територію України.
Після цього Константинополь як материнська церква в Києві організував Об’єднавчий Собор, де був обраний новий Предстоятель ПЦУ Епіфаній, якому і був наданий Томос на автокефалію Патріархом Варфоломієм, згідно з усіма православними канонами.
—————-
6. УПЦ МП – єдина канонічна православна церква на території України.

Це не так – УПЦ МП стала НЕКАНОНІЧНОЮ церквою на території України після отримання Томосу Православною Церквою України. Томос – це документ, який надає церкві право бути канонічною на вказаній території. За правилами світового православ’я, на території однієї держави може бути ЛИШЕ ОДНА КАНОНІЧНА ЦЕРКВА, тому з 06.01.19
УПЦ МП є НЕКАНОНІЧНОЮ на території України, а єдиною КАНОНІЧНОЮ церквою стала Православна Церква України.
—————-
7. Яка різниця, де хрестити дитину, що ПЦУ що УПЦ МП – одне і те саме.

Різниця є, розберемо по пунктам:
1. Вселенський Патріарх і ПЦУ не розривали євхаристичного спілкування з РПЦ, тому усі таїнства, здійснені в РПЦ ( а УПЦ МП розглядається як частина РПЦ) вважаються дійсними, включно з хрещенням. Тобто ПЦУ визнає хрещення дитини в УПЦ МП.
РПЦ зі свого боку не визнало ПЦУ, тому якщо хрестити дитину в ПЦУ – в РПЦ, Росії і її сателітах, це таїнство не буде визнане.
А на Афоні та інших святих місцях, де служать священики Вселенського Патріархату, усі таїнства (і хрещення зокрема), здійснені в ПЦУ, вважаються дійсними і Благодатними.
2. З матеріальної точки зору:
– хрестите дитину в ПЦУ – внески ідуть на розбудову ПЦУ і України;
– хрестите дитину в УПЦ МП – внески ідуть на розбудову РПЦ і Росії.

Отже, якщо ви є прихильником Росії, Путіна і “русского міра” – тоді є сенс хреститити дитину в УПЦ МП.
Якщо ви є патріотом України і вам не важливо, чи визнає РПЦ і Росія факт хрещення вашої дитини, – тоді сміливо ідіть хрестити дитину в ПЦУ.
—————-
8. ПЦУ – це лише політичний проект Петро Порошенко.

Ще з часів Богдана Хмельницького українці мріяли мати власну автокефальну церкву. Вже після отримання незалежності в 1992 р. Філарет разом з першим президентом України Леонідом Кравчуком намагалися отримати автокефалію. Але тоді вони хотіли отримати її від Росії. Росія автокефалії не надала і руками своїх агентів прибрала Філарета з поста Предстоятеля УПЦ МП, наклавши на нього анафему. Потім автокефалії православної церкви добивалися президенти Леонід Кучма і Віктор Ющенко, але неуспішно. І лише зараз, завдяки агресії Росії, склалися умови, коли Вселенський Патріарх згодився надати українській церкві автокефалію. Тобто мрія українців, якій більше 300 років, стала дійсністю. Те, що її зміг реалізувати Петро Порошенко – честь йому і хвала, але ця подія значно більша і значиміша за будь-які локальні політичні ігри.
—————-
9. В УПЦ МП лише одиниці симпатизують Росії, та абсолютна більшість за Україну.

УПЦ МП просякнута агентами впливу Росії зверху і до самого низу. Просякнута настільки, що виявлення якихось окремих агентів не призведе до очищення структури. Єдиний способом нейтралізації – максимально ослабити/маргіналізувати усю структуру, а здорових представників долучити до нової ПЦУ.
Читайте детальніше про агентів Путіна в УПЦ МП тут:
https://www.facebook.com/TomosInUA/posts/2170355743216676
—————-
10. УПЦ МП існувала і буде існувати і надалі, потрібно трохи потерпіти.

УПЦ МП буде маргіналізована до рівня невеликої секти, так як грубо втрутилася в державну політику України на боці агресора (Крим, Донбас). Тепер нейтралізація УПЦ МП як агента впливу Росії стала надважливим питанням Безпеки Держави. Триває війна з Росією і ніхто довго панькатися з іноземним агентом не буде.
Детальніше читайте тут: https://www.facebook.com/TomosInUA/posts/2170352619883655
—————-
11. Спокійніше буде громаді, якщо усе залишити так, як є, і нікуди не переходити.

Це повністю хибна думка. Щоденно ви чутимете запитання “Ви вже перейшли?”, “А коли ви перейдете?”, “Ви ще під РПЦ?” і т.д.
Будете чути від патріотичних односельців, отримувати дзвінки з кабінетів, від воїнів АТО, від їх матерів, від різноманітних партій і ГО, як “Свобода”, “Правий Сектор”, “БПП” і т.д. Ваша парафія розділиться на 2 табори і може сильно пересваритися. І це триватиме доти, допоки ви не зробите єдиний правильний вибір. Лише повне зникнення УПЦ МП з храму гарантує спокій та мир вашій громаді. Очистіть вашу парафію від російського сліду і буде Спокій, Мир і Божа Благодать разом з Православною Церквою України.
—————-
12.В Томосі вказана назва Святіша Церква України (СЦУ), а не ПЦУ. Чому ви не називаєте церкву СЦУ, стидаєтеся?

ПЦУ і СЦУ рівнозначні назви. Можна вживати як одну так і іншу назву. Назва не є принциповою.
——————————–
Друга частина запитальника вже доступна тут:
https://www.facebook.com/TomosInUA/posts/2170361143216136

У кожній парафії УПЦ МП нині тривають дебати – переходити чи не переходити в Православна Церква України. Клірики та прихильники УПЦ МП усіма силами намагаються очорнити, оббрехати нову українську церкву. Українцям потрібно знати, як відповідати на такі закиди.

MIXADV

цікаве