Валентин Наливайченко розповів, чому розсекретив архіви КДБ про Голодомор

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Валентин Наливайченко щовівторка відповідає на запитання людей, які йому пишуть у соцмережах. Показуємо наступну частину програми «Час Справедливості з Валентином Наливайченком».

Ви згадали про книжки. Книжка, яка мене дуже вразила, це «Завдяки вам», документи про Голодомор. Для мене було жахливо читати це все… Яка книжка останнім часом насправді вразила вас?

Для мене, до речі, розсекречення документів про Голодомор були таким самим шоком. Я тоді був переведений з дипломатії у 2007-му в українську спецслужбу, залишився на керівництві СБУ. Скажу вам мотивацію – чому я розсекретив архіви. Тому що згадав покійну бабусю Олену Перепилицю, яка жила у Запорізькій області, і мені ще зовсім маленьким розповідала про те, що був голод в Україні. Уявіть, які то були роки – дитинство, що там в радянських школах розповідали. Який Голодомор? Тобто я вперше почув від своєї рідної бабусі, що щось не так було. Чому люди голодували? Чому пухли з голоду наші батьки, тобто діти моєї бабусі?

І коли я попав в СБУ, сказав собі – настав час згадати, хто і як тебе виховував на українській землі. І був рішучим та непохитним. Мені тоді всі казали, особливо, генералітет СБУ, КДБ: не можна, це великі секрети, розрушиться система, щось там постраждає. Я сказав раз і назавжди – злочини проти українського народу ми приховувати не будемо. І тоді і змінив СБУ, і розсекретив всі архіви. Видали всі розсекречені документи. Більше того, їх оцифрували і передали українським університетам.

І це не все. Я зібрав команду рішучих українських патріотів, організував розслідування злочину Голодомору як злочину геноциду українського народу. І це розслідування разом з командою довів до кінця, до результату. І Київський апеляційний суд визнав, за результатами нашого розслідування і нашими матеріалами, що в 1932-1933 рр. проти українського народу більшовицький комуністичний режим вчинив геноцид, в результаті якого загинуло майже 10 мільйонів українців на українських землях, на територіях нинішньої Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та інших областей.

Щодо книжки.. то зараз я читаю спогади Нельсона Мандели. Це людина, якою я захоплювався ще навчаючись в університеті. Це людина, яка виступила і перемогла расизм, найбільшу, я думаю, біду західної цивілізації минулого століття. І перемогла, бо у XXI столітті західний світ, якщо не забув про расизм, то це вже точно не є проблемою тих суспільств.

Друге, що постійно читаю, це «Повернення в Царгород», «Сестра моя, Софія» та інші збірки, які видає газета «День», Лариса Івшина. Дуже люблю їхню добірку, вони знаходять дуже цікавих авторів, українських вчених, краєзнавців. Твори дуже цікаві – про справжню історію України, про справжню культуру, діячів культури, державних діячів. Останнє видання про гетьмана Скоропадського – дуже цікавий погляд. На моє переконання, його не вистачало для тих, хто зараз займається чи хотів би займатися відновленням державності в Україні. Це все треба знати. Це наша земля, це наші державні діячі. Знати для того, щоб не повторювати помилки, які були ще 100 років тому. Саме тому Україна і втратила 101 рік тому державність. Але, щоб цього не сталося, і якщо ти хочеш стати державним діячем, треба знати історію.

Як кажуть, хто не пам’ятає своєї історії, той не має майбутнього.

Так, але разом з тим знання історії не означає бути у вчорашньому дні. Я переконаний, що знаючи історію, треба жити сьогоденням і дивитися в майбутнє. Діяти треба сьогодні, щоб це майбутнє наближати. І діяти з щирим серцем і зі світлими намірами. Тоді ти і сам досягнеш, і зможеш іншим допомогти досягнути світлого майбутнього.

Якщо в тебе чорні наміри, якщо ти прийшов вкрасти, особливо, у владу, то і буде те, що у нас постійно відбувається вже 26 років. Коли у людей після кожних виборів, особливо президентських, повне розчарування: черговий офшорник при владі, він стає набагато багатшим, як і його оточення, а люди живуть все гірше і гірше, з країни мільйони людей виїжджають.

MIXADV

цікаве