В МЗС РОСІЇ НАЗВАЛИ ПРАГНЕННЯ УКРАЇНЦІВ ДО АВТОКЕФАЛІЇ «РУСОФОБІЄЮ»

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Міністерство закордонних справ Росії звинувачує українську владу в прагненні створити «кишенькову» церкву і принести в жертву «своєї русофобської політики релігійний мир». Про це повідомляє Радіо Свобода.

«По суті, мова йде про намір нинішньої української влади заснувати повністю підконтрольну собі «кишенькову» Церкву, кістяк якої склали б ніким не визнані розкольницькі структури», – йдеться в заяві російського відомства.

Російські дипломати вважають, що ця ініціатива «йде врозріз з інтересами українського народу, здатна істотно ускладнити внутрішньополітичну ситуацію».

«Є прагнення української влади, яка проводить курс на тотальну українізацію і прикривається гаслами «боротьби за незалежність», принести в жертву своєї русофобської політики релігійний мир у власній країні, піти на пряме порушення її Конституції і, мабуть, ще й переписати православні канони», – додають у російському міністерстві.

Президент України Петро Порошенко 17 квітня на екстреній зустрічі із головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенському Патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет «материнської церкви» щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу) українській православній помісній церкві.

Перед цим 9 квітня президент України у Стамбулі мав зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм у його офіційній резиденції.

Українська Православна Церква Київського Патріархату заявила, що «підтримує всі зусилля, спрямовані для подолання існуючого церковного розділення». За інформацією представників церкви, «зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення» Вселенського Патріарха Варфоломія.

Водночас в Українській Православній Церкві (Московського патріархату) вважають, що немає підстав для визнання Вселенським патріархом Варфоломієм «іншої української церкви».

MIXADV

цікаве