Експертна рада Мінкульту проведе виїзне засідання у найконфліктнішій єпархії УПЦ (МП)

Експертна рада Департаменту у справах релігій та національностей Мінікульту наприкінці квітня планує провести у Запоріжжі своє виїздне засідання. Це місто зараз вважається одним із найскладніших в Україні у плані міжконфесійного напруження. Про це у кометарі для РІСУ заявив директор департаменту Андрій Юраш.

«Запоріжжя, Запорізька єпархія УПЦ (МП) нині є найпроблемнійшою в Україні. Останнім часом там відбулося чимало резонансних подій, які сколихнули усю Україну», – сказав він.

За словами Юраша, велике занепокоєння викликає діяльність у Запоріжжі організації «Радомир».

«Ми отримали матеріали, з яких випливає, що ця організація має всі ознаки централізованої системної структури, яка займається з одного боку охороною, а насправді є угрупуванням швидкого реагування на будь-які виклики. За цією ж моделлю подібні структури починають діяти в багатьох інших регіонах, у столиці. В окремих єпархіях такі відділи можуть називатися, наприклад, відділами безпеки і комунікації. Десь воно відбувається за інерцією, але у Запорізькій єпархії ця структура отримує сприяння з боку церковного керівництва і відповідно набуває таких разючих, екзальтованих форм», – заявив директор департаменту.

Андрій Юраш повідомив, що у квітні експертна група хоче відвідати у Запоріжжя та запросити на засідання митрополита УПЦ (МП) Луку (Коваленка) й представників організації «Радомир». За круглим столом усі сторони мають вирішити, як реагувати на усі виклики.

«Якщо системно дивитися на феномен «Радомира», то мова йде про структуру з мілітарними ознаками, що діє без жодних повноважень», – зауважив він.

Експерт також зазначив, що конфлікти у Запорізькій єпархії з відходом проукраїнських священиків – Ігоря Савви та Святослави (Ревта), – не припиняться.

«Вихід із складу єпархії двох священнослужителів – це лише зовнішній прояв тих глибинних тенденцій, внутрішніх репресій і пресингу, який відчуває духовенство. З їхнім відходом конфлікт у єпархії не вичерпався», – сказав він.

«Наприклад, у багатьох єпархіях УПЦ (МП) не поминають Патріарха Кирила. Є чимало архиєреїв, які особисто неформально благословляють таке непоминання. Але у Запоріжжі владика категоричний. Він не дозволяє. Тоді виходять на поверхню ось такі процеси», – додав Андрій Юраш.-https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/70699/

Як інформувала РІСУ, у січні 2018 року, у Запоріжжі виник скандал через те, що священик УПЦ (МП) відмовився відспівувати хлопчика, якого хрестили у «неканонічній» УПЦ Київського Патріархату. У знак протесту проти священнослужителів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ (МП) дитячі іграшки. Ця ідея знайшла підтримку по всій Україні.

Біля одного з храмів УПЦ (МП) представники «Радомиру» напали на двох учасників флешмобу та побили.

Співробітники СБУ в рамках кримінального провадження провели в Запоріжжі санкціоновані обшуки у представників проросійської громадської організації “Союз православний Радомир” і  виявили незаконну вогнепальну зброю.

MIXADV

цікаве