Україна планує офіційно називати росію Московією – чому це важливо

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Не росія, а московія. Повернути історичну справедливість і правильну назву країні-терористці. Петиція з цим закликом на сайті президента набрала понад 25 тисяч голосів. Володимир Зеленський пропозицію розглянув. Процес пішов.

Про це йдеться у статті, розміщеній на сайті 5 канал.

“Якщо йдеться про ухвалу Верховної Ради. Скажімо, про постанову. Де буде написано, що в офіційному документообігу Української Держави будуть вживатися терміни замість “росії” “московія”. Технічно я не бачу у цьому нічого неможливого. Це буде мільйон паперової роботи”, – пояснює кандидат історичних наук, експерт українського інституту майбутнього Сергій Громенко.

Нічого поганого у перейменуванні росії не бачать у Раді національної безпеки та оборони. Її секретар, Олексій Данілов, в інтерв’ю “Радіо Свобода” зазначив, що заодно варто наголошувати: до Європи московія не має жодного стосунку.

“росія – це країна з тих, що йдуть із Золотої Орди, з тих країв, це суцільна Азія. Нічого тут страшного немає. Просто це треба визнати як історичний факт, зрозуміти, що те, що вона тут поцупила з нашої країни, що воно повернеться, тому що по-іншому воно не буде ніяк. І тоді це буде звичайна азійська країна”, – наголосив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.

У владній команді перейменування країни-терористки обговорюють. У парламентській більшості зазначили: похапцем ухвалювати рішення не варто. Як варіант – провести громадське обговорення чи опитування українців, наприклад, у застосунку “Дія”.

“Перш ніж ухвалювати таке рішення, варто зрозуміти, на що воно впливає. Які наслідки для України, які наслідки для світу. Спойлер – для світу жодних, тому що це рішення буде розповсюджуватися лише на території України”, – зауважила заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

Різні думки про перейменування країни-терористки й у парламентській опозиції. Депутати зазначають: з одного боку московія – це справедлива історична назва. Але з іншого – що це нам дасть?

“Це не є якийсь винахід. Шевченко писав про московитів, Костомаров. Це нещодавно було. З історичної точки зору, це було вчора. Це справедливо, щоб чітко ідентифікувати землі залісся – це московія!” – переконує нардеп “Голосу” Андрій Осадчук.

“Очікування, що перейменування росії у московію переверне уявлення світу про те, що росія насправді не є спадкоємицею Русі, воно перебільшене. Ще більше перебільшення, що це перейменування призведе до того, що ця країна розвалиться”, – каже депутат “ЄС” Володимир В’ятрович.

“російські видання. Ви будете сміятися, як це так, що я сьогодні про це говорю. Словник древнєросійської мови. 11-14 століття. Видання – російська академія наук”, – і у цьому виданні слів “росія” чи “російський” не віднайти, розповідає професор-мовознавець Павло Гриценко. Ба більше – і про “московію” чи “московитів” там не згадали.

“Хоча в усному мовленні ймовірно воно було. Тому що є “москволюдів”. А що ж воно означає це слово? Як його пояснюють самі російські вчені? “Мінливий, схильний до зради, норовливий в устах своїх, сварливий. Тобто цілковито негативна оцінка”, – доводить професор, мовознавець, директор  Інституту української мови НАН України Павло Гриценко.

І значно пізніше московія самоназвалася росією. Поцупивши українську історію. Бо московити стосунку до Русі не мають жодного, наголошують науковці. В Інституті української мови наводять неспростовні докази.

“Ми себе Руссю вважаємо, тому про це є чимало у наших пам’ятках. Наші сусіди ні, тому у них про це нічого немає. Мова – це найчесніше дзеркало. Вона показує: що було, як мислили, як сприймали”, – наголошує професор.

Далі останнє слово – за урядовцями. Так розпорядився президент. Саме Кабінет Міністрів має оцінити: якими будуть наслідки офіційного перейменування росії у московію.

MIXADV

цікаве