Внутрішній фронт. В погоні за мільярдами хапуги атакують «Укренерго»

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Фото:  Внутрішній фронт. Атака на «Укренерго» у погоні за мільярдами

Група підконтрольних Офісу президента енергетиків Галущенка атакує державне «Укренерго» за допомоги сумнівного аудиту. Та планувала отримати чверть мільярда гривень на фірму з обойми Шурми.

 Про це пише видання НАШІ ГРОШІ.

Вторгнення в енергетику

В день вторгнення 24 лютого «Укренерго» відключило нашу енергомережу від Росії та Білорусі, щоб протестувати стабільність автономної роботи перед приєднанням до європейської мережі. Остаточно відімкнутись від РФ та підключитись до ЄС планували лише у 2023 році.

Але коли війська РФ вторглись в Україну, наші фахівці вирішили не повертатись назад до російської мережі. Три тижні українська енергосистема під обстрілами продемонструвала неабияку стійкість, чим ми сильно здивували європейців так само як і непоступливістю ЗСУ. І вже 16 березня 2022 українська енергосистема назавжди приєдналася до європейської мережі. Більш того, «Укренерго» з безпрецедентною швидкістю при об’єднанні двох великих енергосистем домоглося відкриття торгівлі електроенергією з ЄС практично одразу після їх фізичного з’єднання.

Відтак весною наша електроенергія пішла до Молдови. А в липні – перші мегавати ми почали продавати в Євросоюз. І з кожним місяцем цей потік збільшується, оскільки європейські інженери і політики пересвідчуються у надійності роботи з Україною навіть під час війни.

Це призвело до низки наслідків.

Мільярдний профіт держави на поставках енергії в ЄС

На тлі воєнного розгрому промисловості в Україні лише енергетики продовжили генерувати великі потоки. За даними голови «Укренерго» Віктора Кудрицького, за перші два тижні вересня Україна встановила торговий рекорд, експортувавши електроенергії на $131 млн. І енергія зайняла друге місце у торговому балансі України. А через влаштований Путіним дефіцит енергоресурсів електроенергія в Європі стала в три-чотири рази дорожче ніж у нас.

Основним бенефіціаром цієї різниці цін стала держава в особі оператора енергосистеми «Укренерго». Для того, щоб Ахметов чи будь-хто інший міг дешеву українську електроенергію дорого продати за кордон, він має на аукціоні «Укренерго» купити право на доступ до міждержавних магістральних електромереж. Такий аукціон проводиться тому, що інтерконекторів між країнами значно менше, ніж бажаючих продати електроенергію в Європу. По аналогії з аукціонами оператора ГТС – це як право прокачати свій газ по державній трубі.

В результаті конкурентних та відкритих аукціонів «Укренерго» з’ясувалось, що право на доступ до магістралі продавалось майже по ціні отієї різниці між української і європейською енергією. Умовно, якщо в Україні енергія коштує 3 тисячі гривень за МВт*год, а в Румунії 11 тисяч, то наш експортер отримував 8 тисяч дельти. З неї 6-7 тисяч він платив «Укренерго» за право експорту.

Це гігантські гроші. В перший тиждень експорту «Укренерго» отримало 100 мільйонів гривень доходу. І у подальшому він зростав відповідно до збільшення можливостей Європи приймати нашу енергію. Зараз «Укренерго» зібрало дохід від аукціонів у майже 5 мільярдів гривень.

Це для воюючої України справді гігантський кеш. Укравтодорівські асфальтоукладники стоять. Видобуток руди стоїть, бо її не можна вивезти через закриті порти. Зерновози потроху їдуть, але це зовсім не як торік. Відтак потік товщиною 100 мільйонів гривень чистої маржі на тиждень запаморочив свідомість деяким державним енергоменеджерам.

Як поділити мільярди?

Справа в тім, що за законом «Укренерго» мало б відправляти отримані з аукціонів гроші виключно на модернізацію існуючих мереж або розбудову магістралей до Європи. І відразу почали це робити – влітку розпочався проект по відновленню лінії від Хмельницької АЕС до польського Жешува (до цієї історії ми ще повернемось). Однак вона коштує лише чверть мільярда гривень.  А «Укренерго» такі гроші збирає за два тижні. Куди витрачати решту?

В парламенті знайшли рішення – половину цього доходу віддавати постачальникам з балансуючого ринку (це фактично дотування кризових поставок, розумний захід для воюючої країни), другу половину віддавати виробникам «зеленої» енергії на фінансування «зеленого» тарифу та підтримку декарбонізованих джерел енергії.

Це рішення виявилось таким, з якого дуже складно щось вкрасти. Гроші роздаються на справжні потреби. І не в одні руки, а багатьом учасникам ринку. І не за рішенням якогось чиновника, а за законом. Змінити напрямок цього cashflow можна одним способом – парламент має прийняти зміни до закону, при цьому «Укренерго» має подати пропозиції по зміні інших нормативних документів.

Володимир Кудрицький

Володимир Кудрицький

Однак в «Укренерго» останні роки працює команда менеджерів, яка довела міжнародним фінансовим організаціям своє несприйняття корупційних «рєшашек». Керівник Володимир Кудрицький користується довірою Світового банку, ЄБРР, МБРР які останні роки кредитували оновлення наших енергомереж. Якщо дуже просто, то Кудрицький – це один з останніх топ-менеджерів, який прийшов на державну роботу на хвилі прозахідних реформ після Революції гідності.

Підірвати таку довіру можна тільки дуже серйозними звинуваченнями від поважної персони. І міністерство енергетики під керівництвом Германа Галущенка зібрало компромат для демонстрації Володимиру Зеленському, аби він своїм авторитетом переконав усіх у тому, що Кудрицького треба прибрати.\

Йдеться про 400-сторінковий звіт аудиторської перевірки діяльності «Укренерго» за 2018-2022 роки. Зрозуміло, що занурений у війну президент його читати не буде. Верховний головнокомандувач навіть не буде читати рефератик цього звіту на пару сторінок. Він просто вислухає Галущенка, який скаже коротко: «Кудрицький некомпетентний – ось він призвів до збитків на 8 мільярдів. Він абсолютно нелояльний – постійно розмовляє на англійській мові не з нашими людьми. Він абсолютно непотрібний – моя команда має чіткий план роботи».

І висока вірогідність того, що Зеленський запросто повірить. Герман Галущенко раніше входив до оточення зрадника Андрія Деркача, але зараз він користується безумовною довірою заступників голови Офісу президента Ростислава Шурми і Олега Татарова, які користуються безумовною довірою голови Офісу Андрія Єрмака. І завдяки цій довірі він за останній рік повністю переукомплектував своїми людьми керівництво «Енергоатому», НКРЕКП та всіх інших великих державних енергетичних компаній та відомств окрім «Укренерго».

Відтак «Наші гроші» проаналізували найяскравіші звинувачення аудиторів Міненерго.

Видумка про трансформатори

«Укренерго» звинувачують у тому, що у 2020-2021 роках воно за 180 мільйонів купило трансформатори та шунтуючі реактори по завищеним цінам гривень через посередницькі фірми.

Подібні силові трансформатори коштують мільйони гривень.

Подібні силові трансформатори коштують мільйони гривень.

«Наші гроші» вивчили ці закупівлі (перша і друга). В обох перемогла корпорація «Союз», яка не є виробником трансформаторів, але багато років є підрядником «Укренерго» по будівництву енергомереж і встановленню цих трансформаторів. Єдиний виробник цих трансформаторів в Україні компанія «Запоріжтрансформатор» в 2019 році ініціювала своє банкрутство, тому ні за яких обставин не могла б взяти участь у тендері – це пряма заборона закону України. Тому звинувачення про закупівлю у посередників – сміховинне.

А тепер щодо завищених цін. Для великих трансформаторів є такий узагальнений показник як ціна за один МегаВольтАмпер (МВА). Умовно кажучи, всі силові трансформатори в світі мають коштувати плюс-мінус однаково, якщо їхню ціну поділити на їхню потужність, виражену у МВА. Так ось – на цих тендерах «Укренерго» була отримана ціна  $10,6 тисяч за МВА для шунтуючих реакторів і $13,1 тисяч для автотрансформаторів.

Це дуже низька ціна. Наприклад, ще за пару років до закупівель «Укренерго» великі трансформатори та реактори купувало «Сумиобленерго». І воно замовило їх по $23 тисячі і по $21,5 тисячі за МВА. Одним з постачальників була компанії «ЕДС-інжиніринг» (до неї ми також ще повернемось в цій статті). У порівнянні з ціною «Укренерго» все зрозуміло. Те саме зрозуміли правоохоронці і відкрили кримінальне провадження за розтрату 24 мільйонів гривень на цих закупівлях. Однак після того як СБУ у жовтні 2019 року отримало судовий ордер на обшуки по цій справі, вони чомусь втратили інтерес до розтрати в особливо крупних розмірах.

Тобто зрозуміло, що аудитори Міненерго працюють з особливою пристрастю, коли вважають завищеною ціною $10,6-13,1 тисяч за МВА, тоді як «ЕДС-інжиніринг» отримує контракт на поставку дорожче $20 тисяч, і нікого за це не садять в тюрму.

Пристрасть держаудиторів може пояснюватись ще й так.

Конфлікт інтересів міністерського аудитора

За часів Януковича в тендерах «Укренерго» одним з найбільших переможців була фірма «Зв’язоктехсервіс» з угрупування тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова. Вона мала підряди на 380 мільйонів гривень на підключення до мережі сонячних електростанцій «Activ Solar» тодішнього віце-прем’єра Андрія Клюєва. Після Революції Гідності керівництво «Укренерго» не поспішало виплачувати всю заборгованість за контрактами тієї фірми, вочевидь розуміючі, яка маржа були зашита там за часів команди Януковича. Однак «Зв’язоктехсервіс» зумів виграти низку судів, і у 2016 році отримав остаточне рішення, за яким держкомпанія мусила заплатити йому 47 мільйонів гривень.

Але ж яким було здивування енергетиків, коли, відразу після перерахування грошей, «Укренерго» отримало позов від компанії «Ай-Тек Україна», що була субпідрядником «Зв’язоктехсервісу». Виявилось, що ще до того як «Зв’язоктехсервіс» остаточно виграв суд у «Укренерго», він тишком-нишком переуступив право вимоги цього боргу «Ай-Теку». Тому «Ай-Тек» і вискочив як пилип з конопель з позовом: «Ви заплатили не тому кому треба! Платіть тепер і нам!».

А пізніше адвокат Максим Пономарьов, що представляв «Ай-Тек» у цьому позові, опинився керівником аудиторської групи Міненерго, що перевіряла «Укренерго».

Ще раз. Звинувачення «Укренерго» в нанесенні збитків на 47 мільйонів зроблено адвокатом, який намагався реалізувати в суді фінт по подвійному збиттю цієї суми з державної компанії. І це свідчить не тільки про можливий конфлікт інтересів, але й про якість самого звинувачення аудиторів Галущенка на адресу «Укренерго».

Фейспалм: як придумали державну зраду для підключення СБУ Татарова

Найекстравагантнішим і дороговартісним звинуваченням цього аудиту стало недоотримання державою доходів на суму 8,1 мільярдів гривень. Слідкуйте уважно за руками.

У 2018-2019 роках «Укренерго» уклало угоду з закордонними консалтинговими компаніями на суму 2,3 млн євро, аби вони дослідили, чи безпечно Україні приєднуватись до ENTSO-E (мережі операторів системи передачі електроенергії з 39 країн Європи). Консультанти визначили, що приєднання можливе в 2023 році, але виставили низку технічних вимог, щоб процес відбувся цілком безпечно, без блекаутів для нас та Європи. Для цього в Україні треба було лише переналаштувати деяке електрообладнання, змінити певні технологічні процедури.

Як вже зазначалося вище, ці плани зруйнував Путін своїм вторгненням. Та вже у лютому 2022 року фахівці «Укренерго» разом з енергетичною євроспільнотою виконали основні технічні вимоги, щоб підключити Україну до Європи на півтора роки раніше плану. Більш того, експорт нашої енергії до Європи розпочався на два роки раніше запланованих європейцями термінів. Відповідно Україна почала на два роки раніше заробляти чималі гроші, які так потрібні під час війни.

Однак аудитори Міненерго з усього цього роблять такий висновок:

«Відкриття експорту електроенергії лише на величину 100 МВт з 30 червня 2022 року свідчить про необґрунтоване зволікання з боку НЕК «Укренерго» з відкриття та збільшення можливостей міждержавного перетину для експорту електроенергії до Європи (в умовах енергетичної кризи у Європі через обмеження споживання російських енергоресурсів) призвело до недоотримання коштів за перетин з боку НЕК «Укренерго» та до обмеження можливостей державних виробників і недоотриманню ними доходу від експорту електроенергії до Європи через обмеження величини експорту міждержавного перетину. […] Торгівля на аукціоні на доступ до міждержавного перетину між ОЕС України та ENTSO-E обсягом 100 МВт приносить дохід НЕК «Укренерго» у обсязі 10 мільйонів гривень за добу. За умови збільшення НЕК «Укренерго» величини експорту цього міждержавного перетину до 800 МВт, компанія могла б отримати дохід у 10 разів більше, тобто 100 мільйонів гривень за добу. Упущена вигода (недоотриманий дохід) державною компанією складає 90 мільйонів гривень за добу, або 90*30 = 2,7 мільярди гривень на місяць».

Далі упущену вигоду 2,7 мільярдів гривень на місяць помножили на три (вочевидь чомусь вирішили що «Укренерго» втратило лише три місяці, а не два роки) і принесли державі 8,1 мільярдів упущеної вигоди. Не щасливо зароблених грошей на достроковому запуску експорту, а «недоотриманих доходів». І все тому що в дослідженні 2019-2021 років консультанти не врахували, що Путін нападе у 2022 році, і підключення до євромережі піде раніше від планів.

Далі – нове дно. Оскільки аудитори в своїх розкопках дійшли до цифри 8,1 мільярдів гривень, то це вже настільки великі збитки, що розслідування по ним має вести не НАБУ по корупційній статті Кримінального Кодексу ч.5 ст 191. Такий розмір упущеної вигоди кваліфікували як державну зраду по ст. 111 і включили в справу СБУ, що знаходиться під патронатом людей Татарова. І вже СБУ, а не НАБУ, почало розбиратись в інших епізодах роботи «Укренерго» для формування доказової бази. Що характерно, власні дані про вищезгадані трансформатори від «ЕДС-інжинірингу» вони не включили до матеріалів справи, бо на їхньому тлі трансформатори «Укренерго» – це просто шалені знижки.

А ось іншу діяльність чекісти розвели. І, на жаль, в абсолютно іншому напрямку.

Чверть мільярда для оточення Шурми

Йдеться про реконструкцію високовольтної лінії електропередач ХАЕС-Жешув. Це абсолютно необхідний, як для України, так і для Польщі проект. По ній можна експортувати до Польщі до 24 тисяч МВт*год на добу, і це в ідеалі принесе Україні на різниці цін близько 40 мільйонів гривень лише за одну(!) добу.

«Укренерго» в ці дні проводить тендер на встановлення трансформаторів і релейної апаратури очікуваною вартістю 263,80 мільйонів гривень. Інтригу у ньому могли поховати ще до аукціону.

схема

Схема була така. Міністр Галущенко влітку дав старт розбудові лінії на Жешув. «Укренерго» відразу почало з розробки проектної документації. Підрядником розробки став саме «ЕДС-проект» з тієї ж групи «EDS», що і вищезгаданий «ЕДС-Інжиніринг».

Напередодні вибору цього підрядника до деяких учасників ринку в гості завітали деякі представники СБУ з профілактичними візитами, за наслідком яких обшукані фірми зрозуміли, що немає жодного сенсу лізти в історію чужого успіху. А тих, хто все-таки захотів поборотись за проект, не змогли конкурувати з пропозицією «ЕДС» – ні по ціні, ні по умовам оплати, ні по термінам виконання робіт.

І таким чином «ЕДС» отримав стратегічну перевагу перед будь-ким. Справа в тому, що для перевірки роботи проектанта треба фактично повторити за ними всю роботу. Наприклад, будівельник отримує проект у якому написано, що землю тут треба бурити ось саме таким буром, тому що він підходить під ці грунти. А що як в ході буріння виявиться, що там грунти не такі, і будівельник зламає запланований бур і буде шукати міцніший, зриваючи терміни робіт? Або проектант напише, що у цьому місці потрібно реле QWERTY№;%:1234. Але потім виявиться, що треба ж було QWERTY№;%:1235 – і знову підрядник має бігати, шукати потрібне реле. І от виявити такі «міни» – будівельнику майже нереально.

Однак буквально за кілька годин до початку аукціону 16 вересня вище керівництво держави було поінформовано про обставини цього тендеру. І компанія «ЕДС» вирішила відкликати свою пропозицію від гріха подалі. Бо хоч «ЕДС» і є реальним учасником ринку, але її близькість до замголови Офісу президента – це обтяжуюча обставина.

https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-2-768×281.jpg 768w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-2-640×234.jpg 640w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-2-100×37.jpg 100w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-2.jpg 796w” sizes=”(max-width: 280px) 100vw, 280px” width=”600″ height=”219″ alt=”” />

Адреса “Соларфілд-2”

https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-3-768×292.jpg 768w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-3-640×244.jpg 640w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-3-100×38.jpg 100w, https://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2022/09/solarfild-3.jpg 799w” sizes=”(max-width: 280px) 100vw, 280px” width=”600″ height=”228″ alt=”” />

Адреса “Соларфілд-3”

Ростислав Шурма

Ростислав Шурма

Довідково. Засновником «ЕДС-проекту» і «ЕДС- Інжинірингу» є підприємець Олександр Запишний. Він також володіє низкою фірм у галузі сонячної енергетики («Фортіс Солар», «Еко рей», «Соларфілд-3»), прописані у селищі Межова (Дніпропетровська обл.) по вул.Грушевського, 4.

За цією ж адресою зареєстровано ТОВ «Соларфілд-2«, співвласником якої є Олег Шурма, брат замголови Офісу президента Ростислава Шурми.

Ростислав Шурма за часів Януковича був членом Партії регіонів, працював директором «Запоріжсталі» Ріната Ахметова. У 2019 році балотувався до Верховної Ради під шостим номером у списку «Опозиційного блоку» разом із Євгеном Мураєвим, Олександром Вілкулом, Геннадієм Кернесом і Геннадієм Трухановим. Однак згодом знайшов спільну мову з командою Володимира Зеленського. Весною 2021 року Ростислав Шурма ввійшов до наглядової ради державного «Укроборонпрому», а невдовзі став заступником Андрія Єрмака саме по питанням енергетики та промисловості.

Отже маємо такий розклад

У випадку якщо заколотникам вдасться реалізувати свій план по усуненню команди Володимира Кудрицького з «Укренерго», то вони зможуть:

  • швидко змінити правила формування мільярдних потоків за експорт електроенергії;
  • остаточно закрити сектор енергетики від західних очей, які слідкують за тим, як Україна витрачає закордонні гроші.

Юрій Ніколов,  опубліковано у виданні «Наші гроші»

MIXADV

цікаве