Кількість населення в Україні з 1993 року зменшилася більше, ніж під час Другої світової війни

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Станом на 1 січня 2022 року в Україні проживало 34,5 млн. Це випливає з пояснювальної записки до проєкту державно бюджету на 2023 рік.

Причому, цей показник не враховує зовнішню міграцію значної частини населення, яка почалася після початку війни, оскільки наразі в Україні практично відсутня повна статистична інформація.Як зазначається в пояснювальній записці, для аналізу та прогнозування економічного розвитку на поточний момент, в умовах обмеженої офіційної статистики, джерелами альтернативної інформації, які використовуються в даних умовах, є адміністративні дані за окремими секторами економіки та результати опитування підприємств, що проводяться різними організаціями.

Так, щодо чисельності наявного в країні населення Кабмін оперував даними Агенства ООН у справах біженців. За цими даними станом на 30 серпня 2022 року зовнішня міграція громадян України унаслідок безпекових ризиків (рахувалася за кількістю перетинів кордону з України з 24 лютого 2022 року) становила 12 млн осіб. З них повернулося в Україну 5,3 млн осіб.

Отже, з урахуванням цих показників, на сьогодні в Україні проживає лише 27,8 млн. громадян.

Нагадаємо, станом на 1 січня 1993 року українців було 52 мільйони.

Востаннє перепис населення в Україні проводився в 2001 році. Після цього практично при кожній владі знаходилися причини перепис відкласти.

За даними Державної служби статистики, станом на жовтень 2021 року чисельність населення становила 41 млн 319 тисяч громадян. Саме з цієї кількості населення розраховувалися усі показники в державі. 

Проте, у НАН України, всупереч офіційній статистиці, заявляли, що в 2021 році в Україні проживало 38 млн населення (без урахування окупованих територій), а до 2030 року залишиться менше 36 млн.

MIXADV

цікаве