Міжнародний день геральдики (International Heraldry Day)

Пазурі Кремля в наукових колах заходу: як західні університети стали цінним джерелом розвідданих для рашистів

29/03/2024 AA 0

У середині січня естонські служби безпеки затримали В’ячеслава Морозова, професора міжнародної політичної теорії в Тартуському університеті, що в Естонії. Це один з найстаріших вишів країн […]

Міжнародний день геральдики (International Heraldry Day)

Щорічно 10 червня відзначають професійне свято геральдісти усього світу – Міжнародний день геральдики. Вперше це свято, що об’єднує професійних геральдистів і любителів геральдики, відзначали в 2013 році.

Геральдика – це наука, яка займається вивченням, описом і тлумаченням геральдичних знаків. Вона точно визначає, що і як може бути нанесено на державний герб, родовий герб і так далі, пояснює значення тих чи інших фігур. Коріння геральдики йдуть в Середньовіччя, коли була навіть розроблена спеціальна геральдична мова. Вона з’явилася, тому що в ті часи освічених людей серед простого населення було мало. Яскраві малюнки, із зображеннями звірів, птахів, рослин легше запам’ятовувалися. Кожен знав, в чиїх землях він проживає, і міг описати унікальне зображення, що символізує знатний рід.

У геральдиці розглядаються практики створення гербів, їх значення і історія. Символіка, яка вивчається в даній категорії, володіє особливою цінністю, а її будова і вживання відбувається по історично сформованим традиціям. У сучасному світі багато людей навіть не замислюються, що означає слово «геральдика», чим займається ця наука, що вивчає і на яких засадах будується.

Проте, майже кожна людина знає, що таке герб. Більшість людей знайома з традиційними державними знаками. Вони бачать офіційні символи інших країн на спортивних і розважальних заходах світового масштабу – чемпіонатах, олімпіадах, музичних конкурсах і т.д. Інтерес до геральдики сьогодні нітрохи не слабшає. Навпаки, з кожним роком стає все більше захоплених нею. Проводяться фестивалі, конкурси, наукові конференції.

Геральдична символіка щільно увійшла в наше життя. Ми не помічаємо її, хоча зустрічаємося з нею на кожному кроці. Державний герб і прапор, емблеми спортивних команд, логотипи відомих брендів – у всього цього спільне коріння. Варто відзначити, що і сьогодні є люди, які цікавляться своїм родоводом. У дитячих садках і школах вихователі та вчителі часто пропонують вихованцям придумати і намалювати герб своєї родини. Таке завдання однозначно розвиває фантазію.

Геральдика має величезне значення і зіграла дуже важливу роль у вивченні історії. З її допомогою можна:

  • легко розширити свій кругозір;
  • дізнатися більше інформації про історичні персони;
  • визначити культурні та економічні зв’язки не тільки між окремими знатними родами в конкретний проміжок часу, але і між різними державами.

Вітаємо всіх геральдистів, тобто фахівців з геральдики з професійним святом! Бажаємо успіху і захоплюючих «геральдичних» відкриттів!

MIXADV

цікаве