У РПЦвУ заявили, що заборона їх організації «мають ознаки підривної та диверсійної діяльності»

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Фото: РПЦвУ / Антоній Паканич та Миколай Данилевич

В той час як Україна позбувається всього російського, філія московського патріархату в Україні знову виступає за збереження зв’язків із країною окупантом – росією і противиться українській владі, яка намагається розірвати цей вплив окупантів через РПЦвУ («УПЦ» МП) на Україну.

7 травня так звана «Київська митрополія» РПЦвУ опублікувала заяву з приводу заборони московського патріархату, передає Духовний Фронт України.

У РПЦвУ зазначили, що вони допомагають військовим, а тому їхній зв’язок з Росією не можна чіпати і відповідно забороняти їх діяльність, щоб пришвидшити розрив з рф, теж не можна. Щобільше заборона РПЦвУ під час війни з російськими окупантами, на думку РПЦвУ є нібито «порушенням Конституції України».

У РПЦвУ заявили, що влада має до них «надумані та свідомо неправдиві звинувачення». Проте українська влада має конкретні пропозиції і вимоги: РПЦвУ має порвати всі зв’язки з країною агресором і перестати підпорядковуватись їй, як це прописано в статуті РПЦ.

«Особливе занепокоєння викликає ситуація на Київщині, де, зокрема, у Броварах міською радою було ухвалене рішення про „призупинення діяльності Української Православної Церкви на території громади“», – заявили в РПЦвУ не вказуючи, що їх церква і надалі підпорядковується московському патріархату — країні окупанту.

З усім тим, в РПЦвУ вистачило наглості заявити, що «навіть воєнний стан не надає … права місцевому самоврядуванню» їх забороняти. Тобто ніхто нібито не може забороняти московський патріархат, який підпорядковується РФ, навіть під час війни з Московією.

У РПЦвУ заявили, що заборона московського патріархату в Україні «мають ознаки підривної та диверсійної діяльності, а також суперечать позиції Офісу Президента, та голови Верховної Ради України».

Крім цього, у РПЦвУ заявили, що рішення про заборону російської православної церкви в Україні «є злочинними та завідомо незаконними».

Що найцікавіше в РПЦвУ навіть пригрозили, що війна рф в Україні не закінчиться, якщо московський патріархат буде заборонений: «такі рішення… (заброна РПЦвУ, – ред.)  стають причиною внутрішнього ослаблення нашої Держави  в умовах війни та суттєвою перешкодою задля досягнення миру в Україні, до якого ми усі прагнемо, і за який нині проливається кров».

В РПЦвУ також заявили, що забороняючи московський патріархат народні депутати та інші українські чиновники стають подібними до «ворогів Батьківщини». Це так, якби хтось заявив, що заборона комуністичної партії чи партії Шарія і ОПЗЖ є “злочинною”, а всі хто за неї проголосував – вороги Батьківщини.

Нагадаємо, раніше юридичний відділ УПЦ МП вже виступав проти розриву зв’язку з Москвою і видавав брехливі заяви про те, що центр УПЦ МП нібито знаходиться у місті Києві, щоб цей зв’язок зберегти. Правда полягає в тому, що УПЦ МП повинна виконувати всі рішення Помісних і Архієрейських соборів московського патріархату (рпц), які відбуваються в росії і на які мають прибувати і деякі єрархи УПЦ МП. Крім цього, підпорядкування Московському патріархату засвідчують десятки звернень духовенства УПЦ МП, яке вимагає «автокефалії» і розриву з Московським патріархатом. Часто такі звернення не підтримувались на вищих, єпархіальних рівнях УПЦ МП.

Як не парадоксально, але в юрвідділі УПЦ МП вважають, що окупантам вигідно розірвати вплив Росії на УПЦ московського патріархату. Зокрема вони пишуть наступне: «…через неможливість отримати перемогу у боях, окупанти вчиняють спроби диверсій через такого роду законопроекти». Очевидно, що це брехня від УПЦ МП. Москві навпаки вигідно тримати підконтрольну мережу парафій в Україні, яких є понад 10 тисяч і через них поширювати ідеї «русского міра», єдності України з РФ та іншу проросійську пропаганду.

Місяць тому УПЦ МП погрожувала владі створити «релігійний фронт» у разі прийняття закону про заборону Моспатріархату.

Автор: магістр богослів’я, диякон Іван Петрущак.

MIXADV

цікаве